Hronika

Ždrale svjedoči o ubistvima

Ždrale svjedoči o ubistvima
Ždrale svjedoči o ubistvima

SARAJEVO - Svjedočenjem Đorđa Ždrala u Sudu BiH sutra bi trebalo da bude nastavljeno ročište u predmetu "Lutka", odnosno "Bojan Cvijan i drugi", koji se odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u poslijeratnoj BiH.

Ždrale će, kako je rečeno u Sudu BiH, danas svjedočiti o tri slučaja kada su pokušali da ga ubiju, te o okolnostima ubistava Vladimira Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba, za koja terete optužene.

Tužilac Dubravko Čampara je na ročištu 9. aprila najavio saslušanje 124 svjedoka i 21 vještaka, te da će biti prezentovano 500 materijalnih dokaza.

On je kazao da su sklopljeni preliminarni sporazumi o priznanju krivice s nekoliko optuženih, kao i da su u pregovorima s još nekima od njih, koji će najvjerovatnije sklopiti ovaj sporazum, nakon čega bi se pojavili kao svjedoci Tužilaštva i bilo bi predloženo razdvajanje postupka.

"Nakon saslušanja Ždrala sporazume ćemo predočiti Sudu", rekao je ranije Čampara.

Optužnica u predmetu "Lutka" optužene tereti za pet teških ubistava na području Istočnog Sarajeva, pokušaje ubistva, razbojništva, pranje novca, oružane pljačke i pokušaje pljački.

Optužnica je obuhvatila 32 osobe i potvrđena je u seprembru prošle godine. Iz optužnice su potom izdvojeni Darko Elez, Davor Elez, Branimir Minić, Milosav Vesković, Vladimir Pandurević, Vaso Ljubibratić i Milan Mitić, koji se nalaze u Srbiji, gdje će im suditi. Optuženi Benan Dorić u međuvremenu je umro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije