Hronika

Zenica: Mladića živog zatrpala zemlja

Zenica: Mladića živog zatrpala zemlja
Zenica: Mladića živog zatrpala zemlja

ZENICA - Dvadesetogodišnji Demir Hasanica iz Tetova, kod Zenice, poginuo je, a njegov prijatelj, B.S. (17) lakše je povrijeđen danas, oko 10 časova, na odlagalištu industrijskog otpada Rača, kod Zenice.

Nesreća se dogodila u trenutku kada je Hasanica, u želji da dođe do željeznog otpada, potkopao veliku gromadu zemlje pomiješane sa industrijskim otpadom. Na njegovu nesreću, komad zemlje, težak nekoliko stotina kilograma, otkinuo se i poklopio ga te je na licu mjesta podlegao.

B.S., koji vanredno pohađa srednju školu, uspio se spasiti i njega je zemlja djelimično zatrpala, te je tom prilikom zadobio nagnječenje grudnog koša, a nakon ukazane pomoći u Kantonalnoj bolnici Zenice pušten je na kućno liječenje.

"Hasanica i B.S. nisu se dugo bavili iskopavanjem berne, odnosno otpada od prerađene željezne rude. Tek su počeli na ovoj lokaciji iskopavati željezo kako bi zaradili koju marku za džeparac i izlazak sa djevojkama", ispričao je Sanel Šarić, koji svakodnevno u potrazi za komadima željeza ilegalno kopa po Rači.

Hasanica je potkopao gromadu zemlje pomiješane sa industrijskim otpadom, tešku nekoliko stotina kilograma, koja se otkinula i poklopila ga

Dodao je da Hasanica i B.S. imaju još braće sa kojima su nekada dolazili na Raču.

Ispod mjesta na kojem su kopali ostale su poluprazne tačke, u koje su dvojica drugara i komšija odlagali željezo koje bi kasnije prodali. Nedaleko od kolica bili su sendviči i flaša soka za osvježenje, koji Hasanica nije dočekao.

"Pune tačke željeznog otpada koštaju petnaestak maraka. Oni su znali doći i kopati, ali nikada nisu ostajali duže", dodaje Šarić.

Na mjestu nesreće zatekli smo mnogo prijatelja nastradalog mladića, a među prvima došao je Adnan Selimović, koji je i sam kopač sa Rače.

"Nije prvi slučaj pogibije ljudi, a svake godine poginu barem po dvije osobe. Oni su kopali i vadili komade željeza ispod ove gromade, a nastradali su zbog neiskustva, jer su prije dvadesetak dana tek počeli ovo raditi", kaže Adnan Selimović.

I on je primoran da kopa u potrazi za starim željezom, kako bi prehranio svoju porodicu, suprugu, dvoje djece i sebe, a isto gotovo svakodnevno radi oko 500 osoba!

U toj nesreći povrijeđen i srednjoškolac

"Možda i mene sutra ista sudbina čeka, ne daj bože. Nema posla i gdje god sam otvorio vrata svi su me odbili. Nikome nismo zanimljivi, ni lokalnoj zajednici, niti ljudima koji imaju svoje firme", govori Selimović.

Iako od jula prošle godine na deponiji Rača posluje zagrebačko preduzeće "MLM Group", s kojim je opština Zenica potpisala ugovor o sanaciji, odnosno eksploataciji deponije Rača, i gdje je uposleno šezdesetak radnika, stotine porodica iz naselja Tetova i Gradišće još žive od iskopavanja i prodaje berne.

Hasanica je treća je žrtva u posljednjih petnaestak mjeseci na odlagalištu otpada Rača.

Prije njega, kopajući otpad, život su izgubili penzionisani rudar Ruhija Doglod (58) i Sabit Kobić (54). Doglod je poginuo 9. septembra prošle godine, a Kobić 31. januara ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije