Hronika

Zlostavljani dječak pokušao da se ubije, tužilaštvo odugovlači sa optužnicom

Zlostavljani dječak pokušao da se ubije, tužilaštvo odugovlači sa optužnicom
Zlostavljani dječak pokušao da se ubije, tužilaštvo odugovlači sa optužnicom

BANJALUKA - Šesnaestogodišnjak, žrtva seksualnog iskorištavanja, za koje su osumnjičeni Anđelko Đokić, dugogodišnji radnik Centra za socijalni rad Banjaluka, i njegovi saučesnici, pokušao je nedavno da se ubije i od tada se nalazi na liječenju u Psihijatrijskoj klinici Banjaluka, saznaju "Nezavisne" od izvora bliskog porodici žrtve.

"Nakon nedavnih verbalnih prijetnji smrću koje mu je uputio Đokić, i to na ulici, i nakon što je prijavio čitav slučaj policiji, te kako tužilaštvo i dalje ne reaguje, umalo se nije dogodila tragedija. Dječak je sada dobro, no ovo je svojevrsna 'pobjeda' osumnjičenih, jer će sada reći da je žrtva psihijatrijski slučaj", ispričao je izvor blizak porodici maloljetne žrtve.

Borka Vukajlović, direktorica Centra za socijalni rad Banjaluka, potvrdila je juče za "Nezavisne" kako je maloljetnik zbrinut na Psihijatrijskoj klinici, te kako su radnici ovog centra u svakodnevnom kontaktu s njim.

"Svaki dan ga posjećuju i razgovaraju s njim. U jednom od razgovora on je radnicima Centra prenio kako se jedino na klinici osjeća sigurnim", navela je Vukajlovićeva.

Iako smo još jednom zatražili detaljnije odgovore o tome u kojoj fazi je istraga protiv Đokića i ostalih osumnjičenih, koji su na slobodi, te da li će u budućem postupku kao materijalne dokaze iskoristiti i šokantne video-klipove pedofilije, a koji su pronađeni na Đokićevom računaru, iz banjalučkog Okružnog tužilaštva juče su kratko odgovorili kako je čitav slučaj previše osjetljiv da bi se detaljnije komentarisao.

Nada Grahovac upozorila da maloljetna žrtva od početka slučaja nema adekvatnu zaštitu

Identičan odgovor iz Tužilaštva smo dobili i prošli mjesec kada je u pitanju istraga protiv Đokića.

"Optužnica u navedenom predmetu nije podignuta. Iako navedeni predmet izaziva veliku pažnju javnosti, detalje iz istrage i postupanja Tužilaštva ne možemo saopštiti jer je riječ o veoma osjetljivom predmetu. U tom smislu ne možemo dostaviti više informacija o samom toku krivičnog postupka, niti o odlukama koje se donose iz razloga jer je riječ o predmetu gdje se u pogledu davanja informacija moraju primijeniti pravila Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku", navodi se u jučerašnjem saopštenju Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Dalje stoji da, kada je u pitanju postupanje u istrazi u navedenom predmetu, sve radnje koje Okružno tužilaštvo Banjaluka preduzima traže hitnost i one se na taj način i obavljaju.

"Realno je očekivati da će istraga veoma brzo biti okončana", navodi se u saopštenju nadležnog tužilaštva.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi izjavio je juče da nadležni tužilac sve vrijeme na neki način opstruiše podizanje optužnice iako su prikupljeni svi dokazi i izjave.

"Tužilaštvo bi moralo jasno odgovoriti da li će podići optužnicu u ovom slučaju, jer se stiče utisak da se sve želi zataškati. Maloljetna žrtva je pod konstantnim pritiskom i prijete joj novim suočavanjem sa osumnjičenim Đokićem. Isti tužilac ranije je govorio kako će nakon kompletiranja predmeta i podizanja optužnice ponovo zatražiti određivanje pritvora za Đokića, no predmet je odavno kompletiran, a reakcije Tužilaštva nema", naveo je izvor blizak istrazi.

U jednom od razgovora on je radnicima Centra prenio kako se jedino na klinici osjeća sigurnim, navela Vukajlovićeva

Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS, upozorila je juče da maloljetna žrtva od početka slučaja nema adekvatnu zaštitu, o čemu, kako je navela, svjedoči i kontakt osumnjičenog Đokića sa žrtvom u septembru ove godine.

"Sama činjenica da je počinilac imao kontakt sa djetetom poslije izvršenog djela upozorava da dijete kao žrtva nije bilo adekvatno zaštićeno. Ombudsman RS je kontaktirao sve institucije nadležne za ovaj predmet u cilju zaštite djeteta i u okviru svojih nadležnosti preduzeo je potrebne mjere", istakla je Grahovčeva.

Šokantni snimci

Naš izvor blizak istrazi je potvrdio kako je MUP RS prije desetak dana završio vještačenje Đokićevog računara, na kome su pronađeni šokantni pedofilski snimci, a nalazi vještačenja su dostavljeni banjalučkom tužilaštvu.

"Na ovim snimcima se vide 60-godišnjaci koji imaju seksualne odnose sa djecom u dobi od 13 i 14 godina, no kako smo čuli, Tužilaštvo ovo ne želi uvrstiti u dokazni materijal", pojasnio je izvor "Nezavisnih".

Slučaj "Đokić"

Anđelko Đokić, dugogodišnji radnik Centra za socijalni rad Banjaluka, uhapšen je u policijskoj akciji kodnog naziva "Sparta" 23. juna ove godine zajedno sa sugrađaninom Igorom Račićem (37) iz Banjaluke, te Milivojem Golićem (40) iz Čelinca. Tokom istrage utvrđeno je da je Đokić dječaka iz ugrožene porodice dovodio u svoju vikendicu u selu Jablan, kod Banjaluke, a zatim imao seksualne odnose sa njim, kao i druga dva saučesnika.

Za razliku od Đokića, ostala dvojica osumnjičenih odmah su priznala izvršenje krivičnih djela za koja se prema važećem Zakonu o krivičnom postupku mogu izreći kazne od novčane do maksimalno tri godine robije.

Đokić je u avgustu pušten iz pritvora, a nedugo zatim verbalno je na ulici napao maloljetnu žrtvu i zaprijetio, kako je potvrdio naš izvor, da će je ubiti ukoliko ne povuče prijavu. Nakon prijetnji maloljenik je slučaj prijavio policiji. Miroslav Mikeš, Đokićev advokat, nakon svega je demantovao da je Đokić prijetio maloljetniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije