Hronika

Zukić i ostali se izjasnili se da nisu krivi

Zukić i ostali se izjasnili se da nisu krivi
Zukić i ostali se izjasnili se da nisu krivi

SARAJEVO - Generalni sekretar SDA Amir Zukić i još osam lica koja optužnica tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa nezakonitim zapošljavanjem u "Elektroprivredi BiH", pred sarajevskim Opštinskim sudom izjasnili su se da nisu krivi.

Odbrana Amira Zukića izjavila je da se optužnica bazira na indicijama i da nema nikakvih dokaza protiv generalnog sekretara SDA.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, kao i protivzakonito posredovanje. 

Osim toga, Zukić se tereti i za nedozvoljeno držanje oružja. 

Eseda Džananovića ista optužnica tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Seida Fazlagića za pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela. 

Zukić i Bibić se, prema navodima Tužilaštva, terete da su 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te pronalazili lica koja su spremna da daju novac za zaposlenje u "Elektroprivredi BiH". 

Nakon toga, koristeći svoj uticaj preko Džananovića, Zukić je realizovao nezakonita zapošljavanja u "Elektroprivredi BiH". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije