Hronika

Zupcu godinu dana uslovno

Zupcu godinu dana uslovno
Zupcu godinu dana uslovno

SARAJEVO - Goran Zubac, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas je u Sudu BiH proglašen krivim za nesavjestan rad u službi i osuđen na uvjetnu kaznu od jedne godine koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Sud je utvrdio da je Zubac odgovoran za nepostupanje u vezi s nasilnim protestima u Sarajevu od 7. februara 2014. godine, kada se oglušio o pozive da angažira Specijalnu jedinicu SIPA i zaštiti zgradu Predsjedništva BiH.

Kako je rekao sudac Mirsad Strika koji je pročitao prvostepenu presudu, utvrđeno je da je Zubac kao službena osoba u institucijama BiH svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je došlo do imovinske štete veće od 10.000 KM.

"Optuženi je kriv što je 7. februara 2014. godine na čelu SIPA odbio da pruži pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih organa tokom protesta u blizini zgrade Predsjedništva BiH, u kojoj se nalaze i druge institucije. Odbio je traženu pomoć i pored prethodnog saznanja o agresivnim napadima demonstranata. Ignorisao je pozive policijskih zvaničnika o zahtjevima za upotrebu policijske jedinice SIPA", kazao je Strika.

Dragiša Jokić, advokat Gorana Zupca, rekao je novinarima nakon presude da je i sam iznenađen, te da nije očekivao ovakvu presudu.

"Ne mogu komentarisati presudu dok ne dobijem pismeni otpravak. Komentar će biti iznesen u žalbi, a biće žalba", rekao je Jokić.

Upitan da prokomentariše izjavu sudije da neko drugi nije optužen, pa je pomenuo Himzu Selimovića, bivšeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Jokić je rekao da je to pitanje za Tužilaštvo.

"Tužilaštvo je zadovoljno što je donesena osuđujuća presuda, ali ne i time što je kazna uvjetna, tako da će uložiti žalbu na ovu presudu", kazao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Veliki broj novinara juče je pred Sudom BiH čekao Zupca tražeći komentar na presudu, ali on nije želio da je komentariše.

U optužnici, koja je potvrđena 16. juna, navodi se da je Zubac, kao službeno lice u institucijama BiH, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je došlo do nastupanja imovinske štete koja prelazi iznos od 10.000 KM.

Optužnica, koju je 5. juna podiglo Tužilaštvo BiH, teretila je Zupca da se tokom protesta 7. februara u Sarajevu oglušio o zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio da angažuje Specijalnu jedinicu SIPA.

Sačekati pravosnažnu presudu

Predsjednik Nezavisnog odbora policijskih tijela Žika Krunić rekao je da prvostepena presuda za svakog osuđenog ne znači da je osuđeni kriv.

"Tek pravosnažna presuda pred Apelacionim vijećem proizvodi pravne posljedice. Valja sačekati da se vidi kakvu odluku će donijeti Apelaciono vijeće Suda BiH", pojasnio je Krunić.

Njegov kolega, takođe član Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, Enes Obralija rekao je kako je presuda Zupcu samo dokaz da je bio u pravu kada je prošle godine tražio da Nezavisni odbor uputi Vijeću ministara BiH prijedlog za smjenu Zupca.

Anton Kasipović, ministar pravde RS, rekao je da zbog funkcije koju obavlja nema pravo komentirati sudske presude, ali da, gledajući ukupan rad Gorana Zupca, misli da se radi o odgovornom čovjeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije