Intervju

Adil Osmanović: Ne bih odbio kandidaturu za mandatara

Adil Osmanović: Ne bih odbio kandidaturu za mandatara
Adil Osmanović: Ne bih odbio kandidaturu za mandatara

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA i drugi ključni čovjek ove stranke, jedan je od najozbiljnijih kandidata za novog državnog premijera.

U intervjuu za "Nezavisne" ističe da SDA ima mnogo kvalitetnih kadrova, ali da će odluku o tome donijeti organi stranke.

"Bila bi dobra poruka da do 25. decembra dobijemo mandatara, što bi, čini mi se, bilo prvi put u tom roku nakon Dejtona", ističe Osmanović.

NN: Konstituirajućom sjednicom Predstavničkog doma parlamenta BiH  naredne sedmice bit će stvorene pretpostavke za početak konstituiranja Vijeća ministara, najprije uvodnim konsultacijama Predsjedništva BiH za imenovanje mandatara. Sve upućuje da ćete to biti Vi?

OSMANOVIĆ: Prije svega, dobro je da, u skladu sa zakonom i rokovima, dođe do imenovanja rukovodstva Predstavničkog doma parlamenta BiH. Tu će se, na određeni način, znati i ko sačinjava parlamentarnu većinu, kako sa nivoa Federacije, tako i iz RS. Nakon toga se može ući u proceduru imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara. Ono što mogu kazati jeste da postoji opća saglasnost svih političkih subjekata da mandatara treba da ponudi SDA. Cijenim i držim da SDA ima kvalitetnih kadrova koji mogu odgovoriti toj poziciji, a među imenima koja se spominju je i moje. Vidjećemo, Kadrovska komisija, kolegij i Predsjedništvo stranke će na kraju donijeti konačnu odluku.

NN: Pretpostavljam da ne biste imali ništa protiv da to budete Vi?

OSMANOVIĆ: Naravno. Imam bogato iskustvo, i političko i profesionalno. Deset godina sam bio politički aktivan u entitetu RS, a evo jedan mandat i u Federaciji BiH. U maju 2015. će biti punih 10 godina kako obnašam funkciju potpredsjednika SDA. Ali vidjećemo, organi stranke će napraviti procjenu koga predložiti Predsjedništvu BiH za mandatara.

NN: Kad već razgovaramo o Vijeću ministara, nakon višesedmičnih sastanaka, razgovora i konsultacija, i isto toliko spekulacija, da li je u ovom momentu izvjesno da u državnu vlast ulazi i HDZ BiH?

OSMANOVIĆ: Mislim da je to već potpuno jasno. Na nivou Federacije BiH skupštinsku većinu sačinjavaju SDA, HDZ i DF, a što je juče potvrđeno imenovanjem rukovodstva Predstavničkog doma. Ta parlamentarna većina će biti i na nivou države, a kad znamo da imamo potpisan sporazum i sa Savezom za promjene, već je izvjesno da će i Savez za promjene ući u tu skupštinsku većinu.

NN: Kako, međutim, SDA namjerava pomiriti nepomirljive stavove DF-a, koji i dalje insistira na formiranju najprije državne, pa onda nižih nivoa vlasti, i HDZ-a, čiji je prioritet formiranje Vlade Federacije?

OSMANOVIĆ: To su potpuno razumljivi stavovi DF-a jer danas u Vijeću ministara ne participiraju ni oni, kao ni SDA. A na nivou Federacije, opet, ne participira HDZ, iako ni na tom nivou nema DF-a. Prema tome, da ne bi bilo određenih bojazni i osporavanja konstituiranja Vijeća ministara, zato što HDZ već participira na tom nivou, smatramo da te stvari treba iskoordinirati. Bilo bi dobro kada bismo u jednom danu završili taj posao.

NN: I na državnom i na federalnom nivou? Vjerujete da je to moguće?

OSMANOVIĆ: Kad postoji politička odluka i spremnost, kada postoji iskrenost, onda je to moguće.

NN: Možemo li onda najaviti da ćemo do katoličkog Božića, ili najdalje do Nove godine dobiti mandatara koji će otpočeti konsultacije za novi sastav državne vlade?

OSMANOVIĆ: Bila bi dobra poruka građanima da će određeni procesi u BiH krenuti uzlaznom putanjom za dobrobit svih i da do 25. decembra dobijemo mandatara, što bi, čini mi se, bilo prvi put u tom roku nakon Dejtona. To bi, također, pokazalo da ove političke stranke, koje namjeravaju da konstituišu državnu vlast, pokazuju odgovornost i spremnost da se uhvate u koštac sa svim problemima koji su veliki, ogromni.

NN: Nedavno se podigla prilična bura nakon najave ulaska koalicije "Domovina" u novi saziv Vlade RS. Možete li nam iz prve ruke kazati kakva je pozicija "Domovine" u ovom trenutku?

OSMANOVIĆ: O tome će odlučiti sve stranke koje participiraju u koaliciji "Domovina". Došlo je do određenog nesporazuma, potpuno nepotrebnog, jer ako je predsjednik RS uputio poziv Klubu poslanika koalicije "Domovina" da se otvore razgovori u vezi s budućim mandatarom, onda smo kao legalisti pristali da pošaljemo poslanike, jednog iz SDA i jednog iz HSP-a, i naravno, potpredsjednika RS koji je bio zajednički kandidat. I ne vidim tu nikakav problem. Mandat onih koji su otišli da razgovaraju nije bio u kapacitetu da kažu hoće li ili neće učestvovati u Vladi, nego samo da iznesu naše stavove i očekivanja. Ono što je najbitnije jeste da Klub poslanika koalicije "Domovina" treba da ostane jedinstven, u svakom pogledu, bez obzira da li učestvovali u Vladi ili ostali opozicija.

NN: Dakle, još je neizvjesno ulazi li "Domovina" u novi saziv Vlade RS?

OSMANOVIĆ: Sve opcije su otvorene.

EU prepoznala naša nastojanja

NN: Nove vlasti BiH nesumnjivo čekaju velike reformske obaveze na putu prema EU, a kao uvod u najavu pojačane diplomatske ofanzive Brisela je i sastanak 11 političkih lidera iz BiH sa zvaničnicima EU, koji je najavljen za petak u Sarajevu. Šta od ovog sastanka očekujete?

OSMANOVIĆ: Međunarodna zajednica i EU su očito prepoznale nastojanja političkih stranaka koje žele da konstituišu vlast na nivou BiH da se ubrza put prema EU. Dokument koji je potpisan u Sarajevu je jasno opredjeljenje okretanja običnom čovjeku i zaustavljanja bespotrebnih prepirki, pokušaja dovođenja investicija i stabilizovanja političke situacije. Pozdravljamo britansko-njemačku inicijativu, kao i ovaj sastanak koji će sigurno biti ohrabrenje da se krećemo u dobrom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije