Intervju

Adil Osmanović: Podjele na dvije struje SDA sada ozvaničene

Adil Osmanović: Podjele na dvije struje SDA sada ozvaničene
Adil Osmanović: Podjele na dvije struje SDA sada ozvaničene

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, ne skriva nezadovoljstvo posljednjim dešavanjima u vrhu ove stranke, koja su kulminirala preglasavanjem 12 ljudi na posljednjoj sjednici Predsjedništva stranke.

"Prošlogodišnja konvencija je imala za cilj da doprinese maksimalnoj fuziji i ujedinjenju tih eventualnih Tihićevih i Izetbegovićevih struja u SDA, a ne da podgrijava određene podjele", ističe Osmanović u intervjuu za "Nezavisne".

NN:   Obistinile su se najave da će na sjednici Predsjedništva SDA iz Kadrovske komisije biti smijenjen Bakir Alispahić. Da li je smjenu podržao predsjednik stranke?

OSMANOVIĆ:  Nisam bio upoznat sa pokretanjem inicijative da Alispahić bude smijenjen jer je to krupno političko pitanje. Imali smo prije toga sjednicu Kolegija na kojoj prije sjednice Predsjedništva dogovaramo sva krupnija pitanja. Međutim, to pitanje niko nije pokrenuo. Uoči te sjednice od novinara sam saznao da je prije mene Asim Sarajlić (potpredsjednik SDA) rekao da će to pitanje biti pod tačkom razno, a to je bila druga takva sjednica na kojoj se pod tačkom razno predlažu krupne političke odluke, što nije dobro. Prije toga nazvao me predsjednik Tihić i rekao da on nije za to, što sam i iznio na sjednici. Međutim, prilikom usvajanja dnevnog reda 14 članova Predsjedništva je bilo za to da se ta tačka uvrsti, a 12 protiv. Ja sam očekivao da je to zamjeniku predsjednika stranke (Bakir Izetbegović) dovoljna poruka da tu tačku skine sa dnevnog reda.

NN:   Iz ovoga što ste kazali jasno je da ovu smjenu nije aminovao predsjednik stranke Sulejman Tihić. Da li je ovo ujedno neka poruka za vas 12 preglasanih članova Predsjedništva SDA i šta će se sada dešavati?

OSMANOVIĆ  : Do sada se šaputalo da postoji neka tiha podjela na dvije linije u Predsjedništvu SDA i sada je to, na neki način, ozvaničeno. Vidjećemo dalje kako će se stvari odvijati.

NN:   Očito se unutar struktura SDA već zauzimaju pozicije za opće izbore, ali i unutarstranačke koji su naredne godine. Da li konačno možete javno istaknuti svoju kandidaturu za novog predsjednika SDA?

OSMANOVIĆ:   Svi u SDA smo opredijeljeni da što je moguće bolje i kvalitetnije uđemo u opšte izbore u oktobru. A procedura izbora predsjednika SDA je potpuno jasna. Sjednica Kongresa treba da se održi u maju 2015. i, naravno, tada će biti najmanje dva kandidata, što je demokratski standard.

NN:   Da li ćete jedan od tih kandidata biti Vi?

OSMANOVIĆ:  Kandidate predlaže baza, znači općinske, kantonalne i regionalne organizacije, i oni kandidati koji dobiju dovoljan broj prijedloga kandidatura sa terena biće kandidati za predsjednika SDA. Dakle, ukoliko teren predloži mene, odnosno općinske, regionalne i kantonalne organizacije, najvjerovatnije ću prihvatiti kandidaturu.

Strankom rukovodi i Predsjedništvom predsjedava zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović

NN:   Pretpostavljam da ste kao njegov dugogodišnji bliski saradnik u stalnom kontaktu sa Sulejmanom Tihićem. Imate li njegovu punu podršku za svoju kandidaturu?

OSMANOVIĆ:  Predsjednik Tihić je već najavio da se neće kandidovati na narednoj sjednici Kongresa. Ali on će, akobogda, učestvovati u cjelokupnom procesu opštih izbora u BiH i Kongresu SDA i, naravno, kao i rahmetli predsjednik Alija Izetbegović prepustiti da teren, odnosno baza, iznjedri novog predsjednika. A predsjednik SDA će biti onaj koga Kongres izabere.

NN:   Mnogo je događaja koji upućuju na to da Bakir Izetbegović, trenutni zamjenik predsjednika SDA i Vaš očekivani protukandidat za budućeg predsjednika, polako preuzima stranačke strukture odlučivanja u svoje ruke. Slažete li se Vi s takvim ocjenama?

OSMANOVIĆ:  U ovom momentu, kako je Tihić na intenzivnom liječenju, strankom rukovodi i Predsjedništvom predsjedava zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović. On ima ogromnu odgovornost i treba da pokaže kako voditi SDA. Svaki njegov dobar potez naravno da ide njemu u prilog. Svaki potez koji bi mogao uzrokovati određene podjele u SDA također ide njemu na dušu. Prošlogodišnja konvencija je imala za cilj da pomiri i doprinese maksimalnom ujedinjenju tih eventualnih Tihićevih i Izetbegovićevih struja, a ne da podgrijava određene podjele. Dakle, na Izetbegoviću je velika odgovornost, on mora da vodi računa o tome i on će pokazati kako je sposoban, više ili manje, da vodi SDA.

NN:   Gdje će nakon općih izbora u BiH svoje mjesto zauzeti SDA?

OSMANOVIĆ:  Očekujem da, prije svega, SDA prilikom sastavljanja prijedloga kandidata za liste ponudi najbolje i najkvalitetnije kadrove, a mi ih imamo. Također, očekujem da SDA bude ubjedljivo najjača bh. stranka nakon oktobarskih izbora jer se pokazalo da kada SDA kao lokomotiva vuče sve procese - i država ide naprijed. SDA ima ogromno iskustvo, najveći potencijal kadrova i znanje i mudrost da okupi široki spektar političkih snaga i pokaže visok stepen razumijevanja i kompromisa.

 Povratnici u RS moraju biti posebno zaštićeni

NN:   Odluka Vlade RS o vršenju provjere tačnosti podataka prilikom prijave prebivališta u RS trenutno je najosjetljivije političko pitanje.

OSMANOVIĆ:  Predsjedništvo SDA je konstatovalo da je ovo protivustavna i antidejtonska odluka, s očiglednom namjerom kršenja prava i ugrožavanja sigurnosti povratnika, te očekujemo da ona bude stavljena van snage. To je pokušaj da se RS pretvori u policijski entitet, gdje MUP RS treba da vrši kontrolu povratnika, a znamo da su povratnici najranjivija kategorija i prema njima treba pokazati poseban senzibilitet. Zakon o prebivalištu je nešto što je nadležnost države, a taj zakon je zastao u Domu naroda zato što mi samo tražimo da se iz tih provjera i, kako su to rekli, tačnosti podataka izuzmu povratnici jer od takvih vrsta provjera oni moraju biti posebno zaštićeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije