Intervju

Aleksandar Plazinić: Narodu je dosta političkih bajki

Aleksandar Plazinić: Narodu je dosta političkih bajki
Aleksandar Plazinić: Narodu je dosta političkih bajki

Preduslov povećanja investicija, smanjenja nezaposlenosti, povećanja životnog standarda, proizvodnje i ekonomskog blagostanja jeste stabilna politička situacija, rekao je Aleksandar Plazinić, kandidat za poslanika u NS RS ispred SP, diplomirani ekonomista iz Kneževa/Skender Vakufa zaposlen u "Elektrokrajini" Banjaluka. U politiku se aktivno uključio prije dvije godine, a član je Glavnog odbora SP i predsjednik Opštinskog odbora SP Kneževo/Skender Vakuf.

NN: U politici ste relativno kratak period. Šta Vas je navelo da se bavite politikom?

PLAZINIĆ: Nikad nisam razmišljao o tome da se bavim politikom, prvenstveno zbog toga što sam smatrao da politika unosi razdor među ljude. Međutim, shvatio sam da različiti politički, kao i bilo koji drugi stavovi, ne moraju nužno dovoditi ljude u situacije međusobne svađe i mržnje. Možemo razmišljati na različit način, ali možemo biti i prijatelji i možemo zajedno raditi. Različitost političkih stavova trebalo bi da dovede do najboljeg rješenja, odnosno politika bi trebalo da bude sredstvo za ostvarivanje zajedničkih ciljeva.

NN: Šta možete obećati glasačima da ćete uraditi ako postanete poslanik?

PLAZINIĆ: Mislim da je narodu dosta političara koji obećavaju kule i gradove i pričaju političke bajke. Politici je potrebno mnogo više ljudi koji po osnovu stručnih analiza i kontakta s građanima znaju prepoznati i riješiti konkretne probleme. Ono što mogu obećati jeste da ću se zalagati za svakog građanina RS i njegove probleme i to u direktnom kontaktu sa svakim od njih. Da nijedno moje izlaganje u NS RS neće proći bez spominjanja Kneževa i u tom kontekstu svih nerazvijenih opština RS. Međutim, mora nam biti jasno da pojedinac ne može sve sam i da moramo svi zajedno pošteno zasukati rukave kako bi svako od nas dao doprinos RS, u kojoj će svaki građanin imati mogućnost da ostvari svoje želje. Potrebno je da zajedno preuzmemo odgovornost, ali i krivicu za određene stvari ukoliko ne funkcionišu kako treba.

NN: Smatrate da treba mijenjati način političkog razmišljanja?

PLAZINIĆ: Svojevremeno je naš nobelovac Ivo Andrić rekao: "U nas je čest tip čoveka koji misli da je svađa akcija, a grubost isto što i energija, da naneti neprijatelju uvrede znači isto što i zadati mu udarce, da je svaka uzdržljivost u govoru slabost, a svaki pokušaj predviđanja danguba; ukratko, da se takozvana životna borba sastoji od neprestanog i naizmeničnog laveža i režanja..." Ovdje bi se mnogi naši političari mogli prepoznati. Umjesto da programi, ideje, prepoznavanje problema i njihovo rješavanje budu karakteristike političara i njihovih predizbornih kampanja, to su često svađa, grubost, lajanje i režanje. Političku svijest je potrebno promijeniti, pažnju usmjeriti ka vlastitim kvalitetima a ne protivkandidatovim manama, ka rješavanju problema, a ne stvaranju novih, ka međusobnom dogovoru, a ne svađama i pritiscima, ka pružanju ruke, a ne podmetanju noge. Kada budemo na tom stepenu političkog razuma, tek tada ćemo moći zajedničkim snagama ostvariti zacrtane ciljeve.

NN: Šta konkretno treba učiniti da bi život u RS bio još bolji?

PLAZINIĆ: Sigurno bi objedinjavanje parlamentarnih i lokalnih izbora uticalo na bolji život. Partije i stranke gotovo da nemaju vremena sprovesti politiku za koju se zalažu jer je jedna godina izborna, a sljedeća je predizborna. Političke organizacije mnogo više razmišljaju o sredstvima za kampanju i finansiranje iste, a mnogo manje o rješavanju osnovnih problema običnog čovjeka. Takođe, potrebno je povećati zaposlenost. To možemo uraditi, prije svega, stabilizacijom političkih prilika jer od njih zavisi i ekonomska stabilnost. Politička i ekonomska stabilnost je preduslov za strane investicije, a investicije preduslov za radna mjesta. Zbog ovoga i govorim da je potrebno smanjiti međusobne političke tenzije, jer onaj ko ih stvara sigurno ne misli dobro običnom čovjeku.

NN: Imate li poruku za glasače?

PLAZINIĆ: RS je u prethodnom periodu bila u veoma teškoj situaciji zbog svjetske ekonomske krize i poplava koje su naše krajeve pogodile 2010, kao i ove godine. Međutim, Vlada RS se i u tim teškim vremenima izborila za stabilnost budžeta, za redovnost isplata plata i penzija, kao i pomoć stanovništvu ugroženom poplavama. Da nije bio tih nepredviđenih okolnosti, ekonomska situacija u RS bi danas bila mnogo povoljnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije