Intervju

Amer Jerlagić: I HDZ 1990 vidim u novoj koaliciji

Amer Jerlagić: I HDZ 1990 vidim u novoj koaliciji
Amer Jerlagić: I HDZ 1990 vidim u novoj koaliciji

Amer Jerlagić, lider Stranke za BiH, koja je jedan od partnera nove koalicije na nivou Federacije BiH, rekao je juče u intervjuu za "Nezavisne", a nakon što je razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA, da koalicija nije upitna, te da su priče o tome bile insinuacije.

Dodaje da je na sastanku dogovoreno da do kraja naredne sedmice budu finalizirani aneksi koalicionog sporazuma. Jerlagić ne zna kada bi mogla biti formirana nova vlada, te je naglasio da što se tiče SBiH ona može početi raditi i 1. septembra.

Naglašava da bi u budućoj vladi za ovu stranku bio bitan resor energetike, rudarstva i industrije, jer tu SBiH ima iskustva i kvalitetnih kadrova, a nakon jučerašnjeg sastanka potvrđeno je da upravo ovoj stranci pripada pozicija ministra.

Što se tiče eventualnog proširenja dogovorene koalicije, o čemu je također bilo riječi na sastanku, Jerlagić tu prvenstveno vidi još HDZ 1990, a na pitanje da li je moguće da se koaliciji eventualno pridruži SBB, odgovara da je to pitanje za SDA i HDZ BiH, kao "relativne pobjednike izbora". U novoj koaliciji do sada izvjesni su pored SDA i HDZ BiH i SBiH, BPS, A-SDA.

"Mi smo ozbiljna stranka i želimo konsultacije i realizaciju onoga što se dogovorimo", rekao je juče Jerlagić.

NN: Da li je moguće da dođe do raspada nove koalicije zbog posljednje odluke Vlade FbiH, koja se odnosi na imenovanja u javnim preduzećima, posebno kad je JP "Elektroprivreda" u pitanju?

JERLAGIĆ: Kao odgovorna stranka odazvali smo se na poziv lidera SDA i HDZ-a da obavimo razgovor o eventualnoj podršci nastavku reformskih procesa i ulasku u vlast. Mi smo imali jedan uslov - to je da se zaštiti državna imovina BiH i stavi u funkciju razvoja i podizanja standarda svih građana BiH. Nismo potpisali bilo kakve pozicije, nego samo principe o kojima govorim. Pozicije i resori trebalo je da dođu naknadno, a mi sigurno imamo najstručnije ljude za resor energije i industrije. O tome se govorilo usmeno i nakon potpisa nisam zadovoljan što nismo obaviješteni o ovome o čemu govorite. Iskustvo nas uči da je u politici sve moguće, pa tako i formiranje i raspad koalicije. To ne zavisi od nas, nego i od partnera koji sačinjavaju ovu novu parlamentarnu većinu. Imenovanja u javnim preduzećima, konkretno u "Elektroprivedi BiH" su mnogo manje važna od principa koje smo postavili kao uslov. Mi tražimo transparentnost i iskrene namjere, a pozicije u preduzećima su uvijek bile predmet dogovora i pregovora i očekujemo da se takve odluke ne donose samovoljno.

NN: Koji je minimum ispod kojeg nećete ići?

JERLAGIĆ: Svjesni smo da se od 2010. godine formiranje koalicija svodi na podjele izbornog plijena, mi tako ne funkcionišemo i takav koncept nas ne interesira. Imamo principe koje smo jasno naveli, a to su državna imovina i partnerski odnos. Spremni smo te principe štititi i u slučaju da je cijena neparticipiranje u vlasti. Plaćali smo takvu cijenu i ranije, ali od principa odustajali nismo i nećemo.

NN: Da li će Stranka za BiH dobiti neke od pozicija u Vladi FBiH, jer se od 20. avgusta najavljuju pregovori koji će značiti rekonstrukciju Vlade?

JERLAGIĆ: Nakon što su prihvaćeni naši principijelni stavovi i zahtjevi, razgovaraćemo i o pozicijama kako bismo preuzeli dio svoje odgovornosti tamo gdje možemo dati najbolje rezultate, a to je podizanje standarda građana kroz jačanje domaće privrede, s posebnim akcentom na industriju, energiju i rudarstvo. U tom polju sigurno imamo najsposobnije kadrove. Postoje i druge oblasti i pozicije o kojima ćemo razgovarati, ali temelj svega je uvažavanje i držanje dogovora unutar koalicije.

NN: Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, koji dolazi iz DF-a, tražio je da mu se dostavi 50 potpisa poslanika kako bi se uvjerio da postoji većina u Parlamentu. Da li postoji bojazan da će Dunović blokirati procese?

JERLAGIĆ: Mislim da to ne bi trebalo da se desi jer onda ulazimo u jednu planiranu destabilizaciju, koja neće donijeti dobro onima koji bi to radili. Vjerujem da gospodin Dunović neće ići u tom pravcu. Mi poštujemo instituciju potpredsjednika Federacije BiH sve dotle dok se kreće unutar ustavnih okvira pozicije koju obnaša. Nisam siguran da postoji procedura o dostavljanju 50 i više potpisa.

NN: Da li je 50 ruku dovoljno da se donesu odluke?

JERLAGIĆ: Matematika i Ustav kažu da jeste. I to ne samo odluke, nego prije svega zakone. Privatno, volio bih da ima više ruku i zbog relaksiranijeg ambijenta i zbog legitimiteta pravnih akata koje ta većina bude donosila. Jedino su za ustavne promjene potrebne dvotrećinske većine.

NN: Šta bi se desilo da SBiH izađe iz koalicije?

JERLAGIĆ: Mi imamo dogovor o koaliranju na gorenavedenim principima koji tek treba da se realizuje. Ako se držimo tih principa i ako se sve odvija po dogovoru, bićemo dio nove parlamentarne većine i raditi na stabilnosti, sprovođenju reformi i dogovora, međusobno se uvažavajući. Bez toga nema dobrog ambijenta za rad i onda na kraju gube građani.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije