Intervju

Arben Murtezić: Bez političkih zavjera u slučaju Barašin

Arben Murtezić: Bez političkih zavjera u slučaju Barašin
Arben Murtezić: Bez političkih zavjera u slučaju Barašin

Slučaj procesuiranja disciplinskog prekršaja suspendovanog glavnog tužioca BiH Milorada Barašina znak je da sistem funkcioniše, te da se ovaj postupak vodi bez politizacije, kazao je Arben Murtezić, glavni disciplinski tužilac BiH.

"Važno je ne politizovati ovaj predmet i od njega ne praviti neke političke zavjere. Za ovaj predmet nismo napravili nikakvu kampanju u medijima, niti smo željeli da na taj način bude izvršena neka satanizacija bilo koga kroz medije", naglasio je Murtezić u vezi sa slučajem "Barašin", koji je izazvao veliki interes javnosti.

Ističe da je Ured disciplinskog tužioca BiH od svog osnivanja primio 10.000 pritužbi, te da je 130 slučajeva procesuirano, dok su kazne najčešće novčane, a neki su i razriješeni dužnosti.

NN: Koliko je Ured disciplinskog tužioca BiH od svog osnivanja vodio postupaka, koliko je sudija i tužilaca sankcionisano i na koji način?

MURTEZIĆ: Nažalost, građani ne znaju dovoljno o našem uredu. Tek kroz ove velike slučajeve poput disciplinskog postupka protiv Milorada Barašina, glavnog tužioca BiH, javnost se zainteresuje više za naš rad. Postojimo od 2004. godine i od tog periooda smo imali oko 10.000 pritužbi građana, a u 130 slučajeva pokrenut je disciplinski postupak protiv sudija i tužilaca. Imali smo postupke i protiv najviše rangiranih sudija i tužilaca u BiH. Čak protiv četvorice sudija Suda BiH imali smo različite postupke. Značajan broj sankcija završava se na opomenama i novčanim kaznama, ali bilo je i razrješenja dužnosti. Nepotpunu sliku u ovoj statistici daje broj ostavki koje su podnijele sudije i tužioci u toku same istrage, prije podizanja tužbe.

Značajan broj sankcija završava se na opomenama i novčanim kaznama, ali bilo je i razrješenja dužnost

NN: U tom slučaju ostavke Vi odustanete od istrage?

MURTEZIĆ: Da. Naša nadležnost traje u onom vremenu u kojem je sudija ili tužilac nosilac pravosudne funkcije. Značajan broj velikih istraga tako se završavao. Evo, nedavno je visoki zvaničnik iz Tužilaštva FBiH u toku istrage podnio ostavku.

NN: Koji su, po Vašem mišljenju, najteži oblici kršenja etičkog kodeksa sudije i tužilaca koji su se desili u bh. pravosuđu?

MURTEZIĆ: Najteži su ovi slučajevi koji su završavali mjerom razrješenja. Posebno se ističe ponašanje koje narušava ugled pravosuđa. Također, ne mogu govoriti o konkretnim imenima.

NN: Zar nisu slučajevi Milorada Barašina, suspendovanog glavnog tužitelja BiH, te raniji slučaj kada je njegov prethodnik Marinko Jurčević primoran da odstupi s ove funkcije, iako njegova krivica nikad nije dokazana, "najteži" slučajevi disciplinskog tužioca?

MURTEZIĆ: U našem zakonu nemamo razliku koji su lakši, a koji teži prekršaji, tako da je teško govoriti u tom pravcu. Što se tiče slučaja "Barašin", na ovom primjeru se vidi da postoji sistem koji funkcioniše, u kojem može i neko na tolikoj poziciji biti predmet disciplinskog postupka. Važno je ne politizovati ovaj predmet i od njega ne praviti neke političke zavjere. Ubijeđen sam da u ovom disciplinskom predmetu nema apsolutno nikakvih drugih motiva osim onih koji proizlaze iz zakonskih obaveza. Svim medijima sam to rekao. Za ovaj predmet nismo napravili nikakvu kampanju u medijima niti smo željeli da na taj način bude izvršena neka satanizacija bilo koga kroz medije.

NN: Možda Vi niste vodili medijsku kampanju, ali slučaj tužioca Barašina bio je mnogo prije zvanične istrage u medijima?

MURTEZIĆ: Velika se pažnja pridaje pojavljivanju glavnog tužioca u medijima i medijskom izvještavanju u ovom postupku. Mi svake godine blizu 50 predmeta registrujemo po službenoj dužnosti. Od toga dobar dio otpada na predmete koje smo pokrenuli nakon objavljenih članaka iz novina ili TV priloga. Ovo o Barašinu je predmet koji privlači veliku pažnju, ali ništa nije neobično u našoj proceduri da pokrenemo predmete iz novinskih članaka i TV priloga. Veliki broj tih predmeta bude zatvoren jer, nažalost, maliciozno pisanje o sudijama i tužiocima postalo je neka vrsta manira. Međutim, mi svaki članak o pravosuđu registrujemo kao predmet i istražimo ga.

NN: Kako je moguće da dvojica glavnih tužilaca budu smijenjeni i povezivani sa teškim optužbama iako su prošli, navodno, rigoroznu kontrolu. Ko je odgovoran za ove greške?

MURTEZIĆ: Ne možemo za svakog nosioca pravosudne pozicije garantovati, ali možemo reći da postoji sistem koji to bilježi i spreman je da kazni. Materijal, upitnici i kontrola sudija i tužilaca zaista su rigorozni. Ne mogu davati ocjene kako je moguće da se to desilo. Ja se, nažalost, samo bavim posljedicama.

Nije neobično da pokrenemo predmete iz medijskih priloga. Veliki broj tih predmeta bude zatvoren jer, nažalost, maliciozno pisanje o sudijama i tužiocima postalo je neka vrsta manira

NN: Mislite li da bi trebalo napraviti promjenu načina izbora sudija i tužilaca da se ovakve stvari i naknadne istrage ne bi dešavale u budućnosti?

MURTEZIĆ: Ne mogu dati nikakv komentar u tom pogledu.

NN: Da li su ovakvi podaci o broju prijava i disciplinskih postupaka protiv nosilaca sudske vlasti slični i u drugim državama ili kod nas sudije i tužioci više krše zakon?

MURTEZIĆ: To što smo mi imali ovoliki broj pritužbi i postupaka apsolutno ne znači da naše sudije i tužioci više krše kodeks od drugih. Ovo je pokazatelj da postoji sistem, da postoji kancelarija koja radi na odgovarajući način, koja prima pritužbe i procesuira ih. Hrvatska je poglavlje 23. (poglavlje o pravosuđu u okviru pregovora sa EU) zatvorila sa dvostruko manjim brojem disciplinskih postupaka nego što smo mi imali u istom periodu. Sigurno je da to ne znači da sudije i tužioci više krše kodeks kod nas, nego znači da kod nas postoji sistem koji radi dobro i efikasno. U Hrvatskoj i Srbiji imaju daleko manje slučajeva, a siguran sam da u regionu, u odnosu na našu zemlju, prekršaja sudija i tužilaca ima, ako ne više, onda nema ni manje.

NN: Koliko je slučaj "Barašin" narušio povjerenje građana u bh. pravosuđe?

MURTEZIĆ: O tome ja ne mogu govoriti niti dati ocjenu. I to što je ovaj predmet procesuiran na ovaj način je poruka građanima da ipak neko provjerava rad sudija i tužilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije