Intervju

Bakir Hadžiomerović: Odgovoriću na niske udarce

Bakir Hadžiomerović: Odgovoriću na niske udarce
Bakir Hadžiomerović: Odgovoriću na niske udarce

Jedino je novo lice u politici i usamljen je na političkoj sceni lijevog centra. Novinar Federalne televizije Bakir Hadžiomerović tvrdi da su ove dvije činjenice njegove prednosti, zahvaljući kojima će u oktobru pobijediti ostalih devet kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Za ovu poziciju kandidovao ga je 12. jula SDP BiH, samo desetak dana nakon što je Hadžiomerović postao član ove stranke.

"Moj motiv za kandidaturu je uvjerenost da samo ljevica može ujedinjavati ovu zemlju", kaže Hadžiomerović u intervjuu za "Nezavisne".

NN: Da li ste još uposlenik RTV FBiH? Ovo pitam jer ste već u prvom istupu kao kandidat izjavili da "političarima nije lako s novinarima".

HADŽIOMEROVIĆ: Još sam zaposlen na RTV FBiH. A to o političarima sam izjavio da vi kolege novinari shvatite da sam ja iz vašeg svijeta, ali i da razumijem kako je teško ljudima kada stanu pred novinare. Ranije nisam bio u toj poziciji.

NN: Uvjereni ste u pobjedu: po čemu ste bolji od ostalih devet kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva?

HADŽIOMEROVIĆ: Uvažavam sve protivkandidate. Pokušaću voditi svoju kampanju i neću se osvrtati na komentare protivkandidata. Odgovoriću na niske udarce. Očekujem fer kampanju od njih. Moja prednost je što sam usamljen na političkoj sceni lijevog centra. Ne vidim da je još neki kandidat fokusiran na tu grupu ljudi. Ljevičarska opredjeljenja dokazao sam proteklih godina. I kao urednik "60 minuta" na gostovanju na HTV-u svojevremeno sam rekao da sam ljevičar i da je SDP nešto što je najbliže idealu BiH u koju vjerujem. Ne bih prihvatio kandidaturu bilo koje druge stranke, jer SDP oslikava idealnu, ZAVNOBiH-ovsku BiH. Želim pridobiti povjerenje svih građana, svih koji su obespravljeni, a vjeruju da u BiH može biti bolje. Moja prednost je i što sam jedino novo lice u politici.

NN: Političari koje ste kritikovali kao novinar, ali i brojne kolege, zadnjih godina Vam prigovaraju zbog Vašeg zaštitničkog odnose prema SDP-u. Da li ste prihvatanjem kandidature priznali da ste sve vrijeme ipak bili SDP-ov, a ne nezavisni novinar?

HADŽIOMEROVIĆ: Nije ovo nikakvo priznanje. Ta propaganda da sam SDP-ov novinar stalno se veže zbog mojih ljevičarskih opredjeljenja.

NN: Ako ne pobijedite, kako ćete tada moći tvrditi da niste SDP-ov novinar?

HADŽIOMEROVIĆ: Uopšte ne razmišljam da mogu izgubiti na izborima. Fokusiran sam na to kako da od novembra, kada je inauguracija članova Predsjedništva BiH, počnem da radim što bolje za ovu zemlju.

NN: Lider SDP-a predstavio Vas je kao novu snagu, koja će pokrenuti stranku i ujediniti ljevičare. Je li to potvrda da se SDP uspavao i da ne radi na realizaciji obećanja iz 2010. godine?

HADŽIOMEROVIĆ: Nama je važno da sve pasivne ljude u BiH, jer godinama oko 45 odsto ljudi ne glasa, motivišemo da sada glasaju. Računam i na glasove SDP-ovih glasača koji će sigurno dati glas i za mene i stranku. Ne bi bilo dobro da pobijedim u utrci za Predsjedništvo BiH, a da SDP ne bude vladajuća snaga. Mislim da će SDP imati i člana Predsjedništva i da će SDP biti stranka koja će formirati vlast. Moj motiv za kandidaturu je uvjerenost da samo ljevica može ujedinjavati ovu zemlju.

NN: Jesu li članovi Predsjedništva SDP-a bili iznenađeni kada ste se "pojavili" kao kandidat, budući da sedam od 16 članova nije bilo za Vaše kandidovanje?

HADŽIOMEROVIĆ: Na tom sastanku nisam bio. Ali matematika ovako glasi: SDP je imao tri kandidata, a ja sam dobio devet glasova i nije se glasalo za i protiv. Siguran sam da su svi članovi Predsjedništva SDP-a jedinstveni u podršci kandidatu svoje stranke.

NN: Da li je opasnost od podjele BiH trenutno najrealniji problem građana, kako ste ocijenili i Vi i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija?

HADŽIOMEROVIĆ: To je samo jedna opasnost. Neću voditi kampanju tako što ću plašiti ljude i obećavati nerealno. Uvijek ovdje ima političara koji će stalno govoriti "otcijepićemo se", a drugi "mi ćemo vas ukinuti". Ja ne vjerujem da će se išta od toga desiti. Podjela BiH je opasnost, ali nije najrealniji problem građana i mi nećemo ljude plašiti tim stvarima. Svim ljudima u ovoj zemlji potrebni su posao i pravda.

NN: Nemamo ništa od to dvoje, a Vaša je stranka trenutno na vlasti?!

HADŽIOMEROVIĆ: Tačno, ali stvari nisu tako jednostavne. Jedan sam od onih koji je kao novinar govorio da nije pametno da koaliraju ljevica i desnica, tj. SDP sa SDA. SDP snosi dio odgovornosti i naravno da neke stvari treba ispravljati, ali sam siguran da su imali dobre namjere. Neke stvari su dobro urađene.

NN: Od dobrih namjera se ne živi.

HADŽIOMEROVIĆ: Naš politički sistem je previše komplikovan i SDP se nije snašao u nekim stvarima, poput tih koaliranja. Bilo je nemoguće rekonstruirati Vladu FBiH zbog Ustava FBiH pa su SDA i dva prebjega iz SDP-a u Domu naroda sve to blokirali. Rekao sam i ljudima iz SDP-a da su neke stvari urađene nespretno. Nisam advokat koji brani ono što je loše urađeno. No, činjenica je da je bilo izdaje i u redovima SDP-a. Vidjeli smo i situaciju s predsjednikom FBiH, koji je dosta blokirao.

NN: I predsjednik FBiH Živko Budimir je bio izbor SDP-a.

HADŽIOMEROVIĆ: To je bio iznuđeni koalicijski dil, koji se pokazao kao pogrešan. Ali da neko sa osvojenih jedva 2.000 glasova postane tako važan da sve blokira, a pri tom ima optužnice za ovo i za ono i opet ostane na poziciji, to je moguće samo u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije