Intervju

Branko Nešković, ambasador BiH u Londonu: EU sigurno ima budućnost

Branko Nešković, ambasador BiH u Londonu: EU sigurno ima budućnost
Branko Nešković, ambasador BiH u Londonu: EU sigurno ima budućnost

Branko Nešković, ambasador BiH u Velikoj Britaniji, neposredni je akter Brexita, koji je poljuljao same temelje EU, ali i samog Ujedinjenog Kraljevstva.

Uprkos velikim obavezama, ambasador Nešković je našao vremena da u kratkom razgovoru za "Nezavisne" iznese svoje viđenje cijele situacije te, na neki način, najavi škotski referendum za ostanak u EU.

NN: Da li je, prema Vašem mišljenju i nekim ranijim diplomatskim saznanjima, ovakva odluka građana Britanije očekivana ili ipak šokantna?

Nešković: Rezultati referenduma su odraz volje britanskih građana, tako da je ne možemo karakterisati kao šokatnu. U diplomatskim krugovima zemalja iz EU priželjkivao se ostanak u EU.

NN: Nas, prevashodno, zanimaju posljedice po evropski put BiH, dakako i zbog toga što je on, na neki način, oživljen britansko-njemačkom incijativom. Britanija se sada povlači, šta će biti s BiH i njenim evropskim putem?

Nešković: Mislim da je u ovom trenutku rano izvoditi zaključke. BiH je na evropskom putu i to je volja većine njenih građana.

NN: Budući da se o svemu još mora izjasniti britanski parlament, postoje li procjene da bi možda parlament ipak mogao derogirati ovakav rezultat glasanja i na neki način ipak ostaviti Britaniju u EU?

Nešković: Teško je vjerovati da bi britanski parlament mogao derogirati rezultate referenduma i volju većine Britanaca.

NN: Ukoliko se na kraju ipak dogodi izlazak, da li bi to značilo i početak kraja EU, a možda i početak procesa odvajanja Škotske iz Velike Britanije?

Nešković: EU sigurno ima svoju budućnost i ovo britansko napuštanje ne bi trebalo sagledavati u tom kontekstu. Što se tiče Škotske, vrlo je moguće da će oni organizovati novi referendum, jer je oko 60 odsto Škota glasalo za ostanak u EU. Prva ministrica Škotske Nikol Strurgeon je izjavila da vidi budućnost Škotske u EU.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije