Intervju

Budimir: Ja sam čovjek bez oraha u džepu

Budimir: Ja sam čovjek bez oraha u džepu
Budimir: Ja sam čovjek bez oraha u džepu

Ustavna reforma mora biti najvažnije pitanje u BiH jer sadašnje stanje odgovara samo mafiji i političarima iz tog miljea, tvrdi Živko Budimir, aktuelni predsjednik FBiH i kandidat Stranke pravde i povjerenja (SPP) za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Budimir, koji je mjesec bio pritvoru zbog optužnice za nezakonita pomilovanja, kaže da ga je ovaj "politički motivirani proces" samo dodatno zbližio s građanima.

Za razliku od većine ostalih vodećih hrvatskih političara u BiH, Budimir nije zagovornik osnivanja trećeg entiteta.

"Hrvati izvan Hercegovine svjesni su da bi stvaranjem trećeg entiteta oni postali kolateralna šteta", objašnjava Budimir.

NN: Kako 12. oktobra mislite pobijediti u trci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH zalaganjem za ukidanje entiteta dok brojna istraživanja pokazuju da većina hrvatskog biračkog tijela želi osnivanje i trećeg, hrvatskog entiteta?

BUDIMIR: Malo je objektivnih i neovisnih predizbornih istraživanja, a Hrvati izvan Hercegovine i te kako su svjesni da bi stvaranjem trećeg entiteta oni postali kolateralana šteta. Računam na glasove svakog građanina Bosne i Hercegovine koji voli Bosnu i Hercegovinu i želi je vidjeti kao cjelovitu i modernu europsku državu. Sa istraživanjima ili bez njih, znam da su građani koji ovako razmišljaju u većini i imam puno pravo vjerovati da će na ovim izborima pobijediti oni koji grade, a ne oni koji ruše Bosnu i Hercegovinu.

NN: Šta smatrate svojim prednostima u odnosu na ostalu trojicu kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH - Dragana Čovića, Martina Raguža i Antu Popovića?

BUDIMIR: Nisam inicirao kriminalne radnje niti u njima sudjelovao, nisam uništio poduzeća i ostavio gladne obitelji na ulicama, nisam nedosljedan i neodlučan, nisam taktičar i lovac na fotelje, nisam ni politički anonimac. Jesam čovjek bez oraha u džepu i političar koji ne pristaje na kompromise na uštrb naroda. Sve navedeno su moje prednosti u odnosu na nekog ili u odnosu na sve moje protukandidate.

NN: Građanima obećavate kvalitetniji i dostojanstveniji život. Kako to obećanje planirate i ispuniti s pozicije člana Predsjedništva BiH?

BUDIMIR: Kao predsjednik Federacije BiH vratio sam dignitet tom položaju i ukazao na njegovu važnost. Dostojanstvenim obnašanjem dužnosti predsjednika Federacije BiH i svojim zalaganjem za cjelovitu BiH, pružam osjećaj sigurnosti i vjere u institucije svim narodima u Federaciji BiH. Na mjestu člana Predsjedništva BiH nastavit ću bitku naroda za boljom Bosnom i Hercegovinom.

NN: Koliko Vam izglede za pobjedu na izborima otežava to što ste osuđeni (uslovno) zbog nezakonitog držanja oružja, a optuženi ste i za nezakonita pomilovanja? Optužnica, istina, još nije potvrđena.

BUDIMIR: Prvo Vas moram ispraviti. Nisam optužen jer je optužnica državnog tužiteljstva bila neutemeljena i kao takva nije uspjela proći na Sudu BiH pa je cijeli slučaj prebačen na Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu, ali tu se zasad ništa ne događa.

Proces protiv mene je politički proces, a da je riječ o namještaljci, potvrdio je nedavno čak i ministar pravde Federacije BiH Zoran Mikulić.

Klopka u koju su me pokušali uvući samo me još dodatno zbližila s građanima Bosne i Hercegovine jer kao što sam ja nevin bio zatočen mjesec dana, tako su naši građani, ni krivi ni dužni, već godinama zatočenici iskvarene i korumpirane politike bosanskohercegovačkih zvaničnika.

NN: Šta smatrate prioritetom u radu Predsjedništva BiH: je li to revizija stanja u DKP mreži, konačno usvajanje zakona o vanjskim poslovima BiH, ustavna reforma...?

BUDIMIR: Sve navedeno je bitno, ali ustavna reforma jest i mora biti najvažnije pitanje u BiH. Očito je da današnje stanje odgovara samo mafiji i političarima iz tog miljea. Narod je izvukao deblji kraj i samo ustavnim reformama možemo započeti korjenite promjene u Bosni i Hercegovini.Trud i žrtva u te­me­lji­ma sva­kog po­je­din­ca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije