Intervju

Čović: Novo rješenje za "Sejdić i Finci" ne ugrožava poziciju RS

Čović: Novo rješenje za "Sejdić i Finci" ne ugrožava poziciju RS
Čović: Novo rješenje za "Sejdić i Finci" ne ugrožava poziciju RS

Način izbora članova Predsjedništva BiH je praktično riješen, ostaje još da se usaglasi tehnika izbora delegata u Dom naroda BiH, čime će biti riješen slučaj "Sejdić i Finci" i otvoren put za kandidaturu za EU. Ovo je u intervjuu za "Nezavisne novine" rekao Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH.

"Išlo bi se na izravan izbor, čime ne ugrožavamo poziciju RS jer se onda tamo direktno bira jedan predstavnik. U FBiH također ostaje izravan izbor kroz koji ćemo osigurati da se dva člana Predsjedništva biraju po modelu da jedan narod drugom ne može birati člana Predsjedništva", rekao je on.

NN: Prema planu Predsjedništva BiH predviđeno je da predmet "Sejdić i Finci" bude riješen do kraja januara. Koliko je to realno?

Čović: Jasno je da problem sada moramo riješiti da bismo mogli intenzivirati odnose s Briselom. Plan je da do kraja ove godine završimo tu priču, a ostavili smo 31. siječanj iduće godine kao dopunski termin.

NN: Znači da do tog datuma imamo kompletnu implementaciju odluke?

Čović: Tako je. Znači, izmijenjen Izborni zakon...

NN: Možete li nam reći kako bismo to konkretno riješili?

Čović: Što se tiče izbora članova Predsjedništva, to smo manje-više iskomunicirali - išlo bi se na izravan izbor, čime ni na koji način ne ugrožavamo poziciju RS jer se onda tamo direktno bira jedan predstavnik. U FBiH također ostaje izravan izbor kroz koji ćemo osigurati da se dva člana Predsjedništva biraju po modelu da jedan narod drugom ne može birati člana Predsjedništva. O tome smo sa SDA postigli gotovo usaglašen stav...

NN: Oprostite, ali meni je zaista teško vjerovati da je problem s kojim smo se patili godinama riješen...

Čović: Neću reći da je riješen, ali doista mislim da o izboru Predsjedništva neće biti velike rasprave. Gdje će biti rasprave, to je Dom naroda, jer tu postoje različite ideje o kojima...

NN: Oprostite, samo da pojasnimo oko Predsjedništva... Znači li to da će Hrvati imati posebnu izbornu jedinicu u FBiH?

Čović: Bit će to jedna virtualna izborna jedinica koja će važiti samo za dan izbora, da imate taj modalitet kojim ste osigurali da, recimo, predstavnik iz jednog naroda ne može utjecati ili, bolje rečeno, da dominantno ne može utjecati na izbor kandidata drugog naroda. Sad je preostalo pitanje kako to formalno zapisati, a to su, u biti, dvije virtualne izborne jedinice.

NN: To je praktično, kažete, riješeno?

Čović: Da. Po meni, to je put kojim možemo izići iz ovog problema. Tu nećemo imati pritisak iz RS. E, što se tiče Doma naroda, tu će biti mnogo složenije jer će interesi i iz RS biti zastupljeni, prije svega oko broja delegata. Ovdje nije problem kako izabrati ljude. U FBiH je puno složenije jer se ide preko županija. Sad ste imali ključ da se iz svakog županijskog prostora bira jedan broj, ali na način da kad dolazite do broja 17 u FBiH svaka županija daje minimalno jednog predstavnika konstitutivnih naroda. Uvidjeli smo da je to grubo izigravanje volje jer imate sredina u kojima, kao recimo u Goraždu, uopće nemate Hrvata, pa ni Srba. Pa kako ćete birati jednog predstavnika Srba i Hrvata iz Goražda? Ili u Tuzli. Nema nikakve šanse da netko bude izabran od Hrvata iz Tuzle.

NN: Dakle, sad govorimo o izboru delegata u Dom naroda FBiH?

Čović: Tako je. Jer tu je problem jer se iz tog bira po pet delegata u Dom naroda BiH iz FBiH.

NN: Hoće li postojati poseban klub u Domu naroda BiH za ostale?

Čović: Upravo su to te finese. I tu moramo sjesti i dogovoriti se. Mi smo ponudili nekih četiri-pet različitih rješenja, recimo da na razini države ne bude po pet delegata, nego da to bude neki veći broj. Oko tog se još nismo dogovorili, iako je Dom naroda u početku bio jednostavniji problem, imam osjećaj da će on tražiti malo više sjedenja, dogovaranja stranaka i razgovora, gdje bismo definirali tu tehniku. Ali osnova ostaje ista - da osiguramo da se samo u onim prostorima gdje imate predstavnika nekog naroda i bira predstavnik tog naroda. Time bismo izbjegli ovu sadašnju situaciju, da iz Sarajeva birate Klub Srba (u Domu naroda FBiH) pa se dogodi da niste uspjeli dopuniti ukupan broj na razini entiteta.

NN: Ali Vi mislite da ćemo to do kraja januara uspjeti riješiti?

Čović: Ja sam vrlo optimističan zato jer će nastavak europskog puta ovaj put biti potpuno uvjetovan rješenjem tog problema - nema kandidatskog statusa bez toga rješenja. Uvjeren sam da će ga biti.

NN: Da li će biti dovoljno ruku u svim parlamentima za to rješenje?

Čović: Da. Ako smo se o Predsjedništvu dogovorili sa SDA i SBB-om, onda imamo sve hrvatske glasove, imamo dominantno bošnjačke glasove, a sa Srbima smo se već prije usaglasili o direktnom izboru. Dakle, to je već sasvim dovoljna dvotrećinska većina i Doma naroda i Zastupničkog doma BiH. Taj segment presude "Sejdić Finci" ne bi trebalo da bude problem, opet kažem, ako dogovorimo ovo što ja ipak mislim da će biti lako dogovoriti.

NN: Spomenuli ste nedopunjeni Klub Srba u Domu naroda FBiH. RS najavljuje pokretanje tužbi na sve zakone usvojene u FBiH zbog "krnjeg" srpskog kluba. Kako će biti moguće riješiti taj problem?

Čović: Treba sjesti i razgovarati. Što će biti sa zakonima koji su dosad usvajeni treba da riješe institucije pravne države. Ono što je najvrednije - treba sjesti s predstavnicima srpskog naroda i iz pozicije i iz opozicije i dogovoriti se kako taj problem trajno ukloniti.

NN: Da li su dogovori koje ste spomenuli plod domaćih dogovora, ili je bilo pomoći od strane nekih drugih zemalja, pojedinaca ili institucija?

Čović: Isključivo domaći dogovor. Sve smo sami dogovorili. Uz sve uvažavanje naših međunarodnih prijatelja koji će nam pomagati, ako se sami ne dogovorimo, nema uspjeha, jer opet dolazite u parlament gdje vam treba dvotrećinska većina. Neracionalno bi bilo gubiti vrijeme kako smo ga izgubili proteklih desetak godina.

Dodiku napravljen besplatni marketing

NN: Lokalni izbori su završeni, kako vidite njihov ishod?

Čović: Žao mi je što se u Stocu desila stvar koja nikako nikako nije smjela. Očekujem da policija i tužiteljstvo u Hercegovačkoj županiji nađu odgovor, jer kada netko tko je kandidat za načelnika primjenom sile nekog pošalje u bolnicu, to ne smije ostati prešućeno. Što se tiče općenito izbora, očekivao sam da će koalicija SDA - SBB biti nešto dominantnija, ali oni su sami kazali da su zadovoljni. Što se tiče HDZ-a, mi smo vrlo zadovoljni. Kalkulirali smo s Busovačom, Novim Travnikom i Jajcem, ali svjesni smo da je broj stanovništva takav između Bošnjaka i Hrvata i da rezultat tome odgovara. Za mene je najveća vrijednost broj vijećnika koje smo osvojili u svim sredinama. Gospodin Dodik, odnosno SNSD je također napravio fantastičan rezultat. Previše je stvari išlo u korist SNSD-u - priča o referendumu, pritisci različite vrste - mislim da je gospodinu Dodiku napravljen besplatni marketing i vjerujem da će ubuduće svi dobro razmisliti je li baš pametno takve stvari raditi u vrijeme kampanje. Svi bi trebalo da izvučemo pouke iz ovih izbora. SDS je već poslao neku poruku u tom smislu. Vidjećemo što će izaći iz svega toga jer u naredne dvije godine imamo doista predinamičan europski akcijski plan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije