Intervju

Čović: Treba sačekati da se konstituiše vlast u RS

Čović: Treba sačekati da se konstituiše vlast u RS
Čović: Treba sačekati da se konstituiše vlast u RS

Dragan Čović, predsjedik HDZ BiH, izrazio je zadovoljstvo sporazumom o uspostavljanju vlasti koji je HDZ potpisao sa SDA i DF-om.

Zbog potrebe brzog provođenja reformi, on priželjkuje stvaranje iste koalicije, koja god to bila, na svim nivoima vlasti u BiH.

"To je naše nastojanje, mislimo da je to dobar put", naglasio je Čović u intervjuu za "Nezavisne", neposredno nakon potpisivanja dogovora.

NN:  Upravo ste s liderima SDA i DF-a (srijeda popodne) potpisali sporazum o formiranju vlasti na nivou FBiH, koji je trebalo da bude potpisan u utorak naveče. Da li je istina da je bilo zapelo zbog toga što su iz mostarskog sporazuma HDZ-a i SDA bili izbačeni "ostali" u dijelu koji se odnosi na ustavne promjene i Izborni zakon, pa su nakon insistiranja DF-a ponovo ubačeni?

ČOVIĆ: Dobro, možemo to na različite načine komentirati, ali jedan od sitnih problema bila su neka sitna retorička različita viđenja u jednom dijelu sporazuma, ništa posebno. Sporazum je bio sinoć (utorak) usaglašen do tog detalja, tako da smo to jutros (srijeda) raspravili i riješili za deset minuta.

NN:  Da preciziramo, da li ovaj sporazum podrazumijeva i zajedničko sudjelovanje u vlasti na svim nivoima u BiH?

ČOVIĆ: Sporazum predviđa deset točaka koje govore o tome što bismo mi kao koalicija trebali raditi na svim razinama u BiH. Znači, ovo što je definirano tiče se županijske, entitetske i državne razine vlasti.

NN:  Je li onda izvjesno da ćete se priključiti sarajevskom sporazumu o formiranju državne vlasti, koji je iz RS potpisao Savez za promjene, ili još držite da vaše partnerstvo sa SNSD-om nema alternativu?

ČOVIĆ:  Teško da ću se ja bilo kome priključiti što se tiče priključivanja kao pojma. Mi danas razgovaramo o tome kako uspostaviti vlast, prije svega u županijama, da bismo došli do entitetske vlasti. Koliko ja znam, nešto slično se radi u RS i te bismo strukture vlasti trebali očekivati 24. ili 25. ovog mjeseca. I onda trebamo sjesti pa vidjeti kako graditi vlast na razini BiH.

NN:  Je li ključ u odgovoru ko će formirati skupštinsku većinu i Vladu u RS? Da li je zapravo moguć scenarij po kojem će jedna grupacija stranaka na kraju tvoriti vlast na razini RS, a druga na državnoj?

ČOVIĆ: Što se tiče Federacije - to nije moguće, a kada je u pitanju RS, ne bi bilo dobro da se tako desi. Ali u osnovi još je sve moguće, jer različite grupacije razgovaraju i određena retorika koja je bila pomalo problematična evidentno je udaljila neke sugovornike. Tako da sad imamo razgovore koje smo vodili sa SNSD-om, sa druge strane razgovore koji su vođeni sa drugom grupacijom stranaka, ali ja mislim da je najmudrije sačekati da se završe aktivnosti u RS. Nama je nastojanje da u Federaciji to dostignemo, mi ćemo nešto kasniti jer kod nas treba završiti županije pa entitet, i tek bismo onda, što se mene tiče, trebali sjesti i razgovarati o Vijeću ministara.

NN:  Da li je onda i dalje vaša pozicija takva da će vam partner biti ona grupacija stranaka iz RS koja uspije da formira skupštinsku većinu?

ČOVIĆ: To je naše nastojanje, mi mislimo da je to dobar put i da imamo iste stranke na svim razinama vlasti, tako da smo ono što dogovorimo, što predviđamo kao naše programe, u stanju provesti.

NN:  Pitanje koje se sad nameće samo po sebi jeste da li je onda u ovom slučaju kao primjeru političke prakse izvodivo partnerstvo HDZ-a sa SDA i DF-om, ali istovremeno i sa SNSD-om sa druge strane, s obzirom na odbijanje međusobne saradnje ovih stranaka?

ČOVIĆ: Zadatak HDZ-a i stranaka HNS-a je prije svega pokušati pokrenuti BiH i biti povezujući faktor. Da li ćemo u tome uspjeti - vidjećemo. A što se tiče prakse, uzmite samo protekli izborni ciklus pa ćete vidjeti kakva je sve praksa bila moguća, kakav je to miks i šarenilo bilo na svakoj mogućuj razini. Pa samo se u Vijeću ministara tri-četiri puta mijenjala struktura stranaka koje su ga činile. Tako da je u praksi sve moguće. Ali ponavljam, naše nastojanje je da pokušamo napraviti koaliciju kako bismo svaku donijetu odluku mogli trenutno provesti na svim razinama u državi.

NN:  Da li sve ovo znači da već od sutra počinje konstituiranje vlasti u kantonima, odnosno, kada možemo očekivati konstituirajuću sjednice Parlamenta FBiH i uspostavljanje Vlade FBiH?

ČOVIĆ:  Već sutra (četvrtak) ili u petak ćemo to vidjeti u županijama gdje smo mi većina. Što se tiče konstituiranja, nastojaćemo da već u ponedjeljak, utorak, najdalje 25. ovog mjeseca, imamo te županije završene, da imamo mandatare i izabrane domove naroda. I ako to uspijemo, onda smo stvorili pretpostavke za konstituiranje federalnog parlamenta, izbor predsjednika FBiH i mandatara za sastav nove vlade.

NN:  Budući da SDA polaže pravo na premijera, koje će pozicije u novoj Vladi HDZ tražiti za sebe i koliko ukupno ministarstava?

ČOVIĆ: Znamo da pozicija predsjednika Federacije pripada HDZ-u, a mandatar će biti iz SDA. O ostalim pozicijama nismo razgovarali. Što se tiče Vlade FBiH, HDZ-u će pripasti pet hrvatskih i jedna srpska pozicija.

Kandidatski status u roku dvije godine

NN:  Novoizabrani ste član Predsjedništva BiH. Možemo li u naredne četiri godine doista očekivati intenziviranje vanjskopolitičkih aktivnosti kolektivnog šefa države na putu prema EU, nakon velike krize i zastoja?

ČOVIĆ:  Najprije, siguran sam da će novoizabrani članovi Predsjedništva imati usaglašen stav kada je u pitanju vanjska politika i sigurno nećemo izložiti ruglu ugled BiH zato što nas trojica nemamo usuglašen stav, koliko god imali iskušenja. Pod broj dva, siguran sam da će kandidatski status za EU biti ostvaren u prve dvije godine našeg mandata, pogotovo nakon inicijative iz Berlina. Možda ćemo čak i do kraja iduće godine podnijeti aplikaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije