Intervju

Crnadak: Gradnja mosta na Savi počinje 2017. godine

Crnadak: Gradnja mosta na Savi počinje 2017. godine
Crnadak: Gradnja mosta na Savi počinje 2017. godine

Igor Crnadak, šef bh. diplomatije, najavljuje skori susret sa hrvatskim kolegom Ivo Štirom, s kojim će razgovarati o nekoliko gorućih pitanja.

U intervjuu za "Nezavisne" Crnadak poručuje da isključivo bh. pravosuđe treba da da odgovor na pitanje jesu li uhapšeni bivši oficiri HVO-a krivi za ratne zločine ili ne, te najavljuje finaliziranje priprema za početak gradnje mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

NN: Kompletan hrvatski državni i vojni vrh digao se na noge nakon što je SIPA u regiji Orašja nedavno uhapsila 10 nekadašnjih oficira HVO-a, osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima. Budući da je riječ o drugoj državi, da li se ovdje radi o grubom miješanju u unutrašnje stvari druge suverene države?

Crnadak: Ne bih ja kvalifikovao njihove izjave, ali želim reći da smatram da svako ko je počinio ratne zločine treba da odgovara. Na svakom mjestu gdje postoji sumnja treba da se provede istraga. I treća stvar, niko nije kriv dok mu se krivica ne dokaže. Ja sam uvjeren da ove stavove s nama dijeli i Hrvatska, i isto tako sam uvjeren da ni Hrvatska, ni bilo koja druga država EU od nas neće tražiti da ne procesuiramo one koji su odgovorni. Mislim da ovdje, u svakom slučaju, stvari treba prepustiti pravosuđu.

NN: Da, ali jedan hrvatski general, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, izjavljuje kako se zna da će još biti optužnica iz BiH, te da taj proces "treba zaustaviti"? Da li Vas je po tom pitanju kontaktirao hrvatski kolega i da li će možda BiH Hrvatskoj uputiti diplomatsku notu ako se ovo uplitanje nastavi?

Crnadak: Zasad nema potrebe za nekom formalnom reakcijom. Ja neću da komentarišem penzionisane hrvatske generale, ja ću razgovarati sa zvaničnim institucijama. Nisam još pričao sa kolegom Štirom (Davor Ivo Štir, novi ministar vanjskih poslova Hrvatske), radujem se našem skorom susretu, uputio sam mu čestitku povodom imenovanja i očekujem da ćemo vrlo brzo započeti razgovore o nizu drugih stvari koje su bitne i za Hrvatsku i za BiH.

Ponavljam, vjerujem da ćemo na ovim tezama koje sam već rekao imati razumijevanje Hrvatske, jer zaista nema smisla bilo koga unaprijed oslobađati odgovornosti, niti ima smisla bilo koga unaprijed osuđivati.

NN: Kad smo već kod odnosa dvije države, koliko je bh. diplomatija mogla da utiče na konačni dogovor bh. i hrvatske strane u vezi sa pribavljanjem svih neophodnih dozvola, kao i svog potrebnog novca, za konačni početak gradnje mosta na Savi kod Gradiške?

Crnadak: Naša diplomatija je radila u dva smjera, jedan je prema Hrvatskoj, a drugi prema institucijama EU. Prilikom jednog mog susreta u Briselu sa komesarkom za transport vrlo direktno sam joj rekao da nam je ovaj most sada apsolutni prioritet. Također, u razgovorima sa visokom predstavnicom (Federikom) Mogerini i komesarom (Johanesom) Hanom u septembru u Njujorku sam zatražio da podrže ovaj projekat i da ne dozvole bilo kakvo dalje odlaganje, a u direktnoj komunikaciji s Hrvatskom stalno insistiramo na ovom pitanju. Nažalost, ovo je treća hrvatska vlada s kojom ovaj Savjet ministara radi, i treći ministar s kojim ja radim i...

NN: Morate sve od početka?

Crnadak: Pa neće sve od početka. Mislim da je ohrabrujuće i što smo čuli da je grant od 6,8 miliona evra sačuvan, i da je Hrvatska u finalnoj proceduri obezbjeđivanja novca. Sve drugo je završeno.

NN: I dozvole?

Crnadak: Informacija koju sam ja dobio od kolege Juska (Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH) jeste da je realno očekivati da

tokom 2017. imamo mašine definitivno pokrenute i da gradnja krene.

NN: Znam da nije u Vašem domenu, no da li Vam je poznato kolika je konačna cijena: 60 miliona eura, ili 32 miliona? Koliko je poznato, razliku u cijeni forsira Hrvatska, koja sada insistira na gradnji pristupnih puteva?

Crnadak: Ja zaista ne mogu da ulazim ni u finansijske aspekte ni u tehničke specifikacije zbog toga jer to nije moj posao. Naš je cilj da se most izgradi, da se to desi što prije i da što manje košta.

NN: Kakav je općenito stav Brisela o gradnji ovog mosta, bez kojeg autoput Banjaluka - Gradiška nema značaj, i koji je jedno od gorućih pitanja za RS, ali i cijelu BiH?

Crnadak: Da, ovaj most je od ogromnog značaja za RS i za BiH, jer nas povezuje ne samo ka zapadu brže, kraće i jednostavnije, nego i prema Srbiji. Iako ovo nije moj resor, usudio bih se reći da je u ovom trenutku ovaj most apsolutni infrastrukturni prioritet. Jako je značajno da projekat ima i maksimalnu podršku Brisela.

NN: Puno je u posljednje vrijeme bilo govora o prekompoziciji vlasti na državnom nivou, o izlasku Saveza za promjene, a ulasku SNSD-a. Čini se da se u tom kontekstu vode i neke konkretne aktivnosti i razgovori. Osjećate li, kao koalicija, da je vaša pozicija u institucijama države ugrožena?

Crnadak: Apsolutno ne. Dakle, ovih dana slušamo o nekom velikom rezultatu SNSD-a, o 200.000 osvojenih glasova, a podsjetiću vas da je Mladen Ivanić na prošlim izborima osvojio 320.000 glasova, pa od toga nismo pravili vatromet i sluđivali narod mjesec dana... I nije SNSD u opoziciji zato što je to nekome palo na pamet, nego zato što su izgubili izbore, a gospođa Željka Cvijanović izgubila je od Mladena Ivanića.

Lokalne izbore SNSD je dobio zbog referenduma, kojim je manipulisao, zbog potpune privatizacije RTRS i zbog opstruisanja istraga koje su bile vezane za najviše ljude SNSD-a. Oni ni s jednim od ta tri faktora neće raspolagati 2018. godine i zbog toga će te izbore ubjedljivo izgubiti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije