Intervju

Crnadak: Očekujem da će EU prihvatiti aplikaciju BiH

Crnadak: Očekujem da će EU prihvatiti aplikaciju BiH
Crnadak: Očekujem da će EU prihvatiti aplikaciju BiH

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, veliki je optimista kada je u pitanju sljedeći veliki datum za budućnost BiH, a to je 20. septembar, i sjednica Vijeća za opće poslove EU.

Naime, tog bi datuma Vijeće trebalo da kaže svoj konačni stav na bh. aplikaciju i zahtjev za članstvo u EU.

"Uvjeren sam da će se svi koji iskreno misle dobro svim narodima i građanima BiH angažovati da odluka za nas bude pozitivna", kaže Crnadak u intervjuu za "Nezavisne".

NN: Vijeće za opće poslove EU na sjednici u septembru trebalo bi da raspravlja o napretku BiH. Koliko kompliciranje političke situacije u zemlji i radikaliziranje prilika može utjecati na njihov trenutni ili konačni stav?

CRNADAK: Nadam se da neće uticati negativno i da ćemo uspjeti da postignemo makar minimum nekakve stabilnosti u političkom životu, te da će usvajanje Mehanizma koordinacije i adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) biti dovoljni za pozitivnu odluku 20. septembra, odnosno za konačno i završno prihvatanje naše aplikacije.

NN: Vjerujete da bi ispunjavanje ta dva preostala, istina ključna uslova, bez obzira na sve drugo, mogla da budu dovoljna za zeleno svjetlo iz Brisela?

CRNADAK: Iskreno se nadam da će 20. septembra biti pozitivna odluka. Mi ćemo nastaviti diplomatski snažno da radimo sve do tada, eventualno i prije te sjednice da odemo u Brisel. Uvjeren sam da će se svi koji iskreno misle dobro BiH i svim njenim narodima i građanima angažovati da 20. septembra odluka za nas bude pozitivna.

NN: Imali ste niz sastanaka sa evropskim kolegama i šefovima država i vlada posljednjih mjeseci; kakav je, zapravo, nekakav opći stav, kakvo je raspoloženje međunarodnih faktora kada je u pitanju trenutni položaj BiH u odnosu na Brisel, odnosno brzina integrisanja u EU?

CRNADAK: Opšti stav je da je BiH u posljednjih 15-16 mjeseci napravila izvanredan napredak i da smo dio reformi uradili na zadovoljavajući način. Međutim, isto tako svi imaju dozu opreza, jer znaju da kod nas stvari vrlo teško kreću u pozitivnom smjeru, a vrlo lako stanu i krenu u kontrasmjeru.

Zbog toga, uz jedan veliki optimizam i veliku podršku nama, postoji i doza opreza. Na nama je sada da, koristeći ipak dominantno pozitivno mišljenje o politici proširenja, uradimo neophodne stvari kako bismo 20. septembra dobili pozitivnu odluku, a da nakon toga sve institucije na svim nivoima počnu ozbiljno da rade na upitniku koji će stići iz Evropske komisije.

NN: Kada već govorimo o proširenju, koliko Brexit može usporiti taj proces? Da li je realno očekivati da BiH u ovom trenutku bude u fokusu Evrope, koja se, na neki način, i sama pokušava spasiti raspada?

CRNADAK: Brexit ima uticaja u smislu odvlačenja dijela pažnje od procesa proširenja, ali ništa više nego pitanje migrantske krize ili pitanje borbe protiv terorizma. Međutim, ono što je za nas važno jeste da je dominantan stav u EU da politika proširenja treba da se nastavi i da zemlje zapadnog Balkana treba da nastave putem EU. Mi moramo da budemo svjesni da treba da budemo brzi kako bismo iskoristili situaciju kakva je sada.

NN: Postoje određena mišljenja da će Brisel za BiH imati "specijalni popust" kada je u pitanju integracijski put, kako bi spriječio bilo kakvu mogućnost nekih novih sukoba, o kojima se u posljednje vrijeme spekulira i koje pojedinci očito priželjkuju. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

CRNADAK: Moje mišljenje je da nama ne treba nikakva prečica, ne treba nam nikakvo gledanje kroz prste, nego nam treba samo pošteno vrednovanje reformi koje izvršimo i drugih obaveza na putu prema EU.

Mogući blagi popust može biti pozitivan, međutim nekakva prečica bi bila pogubna za nas, jer nam upravo taj proces integracija treba da pomogne da svoje političke, ekonomske, pravne i druge parametre uskladimo sa evropskim standardima.

NN: Mnogi su skloni tvrdnji da je trenutna politička kriza u BiH namjerno izazvana jer idu izbori. Bez obzira na to da li je tako ili ne, da li bi rješenje za iole dugoročniju stabilnost u BiH bilo da se lokalni i parlamentarni izbori sastave, pa da izbore imamo jednom u četiri godine?

CRNADAK: Nisam siguran šta bi bilo pametnije, ali bilo bi sigurno dobro u smislu otvaranja prostora da u periodu četiri godine uradimo neke dobre stvari i da budemo slobodni od izborne groznice. S druge strane, neki smatraju da su izbori svake dvije godine dobra šansa da se izmjeri "prolazno vrijeme", odnosno testira postojeća vlast. Biće vrlo teško postići dogovor u vezi s tim, ali dok dogovora ne bude, imamo šta imamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije