Intervju

Crnadak: Oni koji najviše pričaju o BiH rade protiv nje

Crnadak: Oni koji najviše pričaju o BiH rade protiv nje
Foto: Vladimir Stojaković | Crnadak: Oni koji najviše pričaju o BiH rade protiv nje

BANJALUKA - Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH i potpredsjednik PDP-a, govoreći o diplomatiji BiH u intervjuu za "Nezavisne" rekao je da se radi o sistemu koji će bez odgovornog pristupa vrlo teško napredovati te da je sa sistemom koji imamo kadrovski nemoguće praviti velike iskorake.

On kaže da odluku Disciplinske komisije u slučaju "Čolaković" ne doživljava kao poraz te da je opasno da se uspostavlja praksa prema kojoj ambasador odlučuje da li će ili neće proslijediti neko pismo.

Kada je riječ o odnosima u RS, Crnadak kaže da je vlast daleko otišla te da ne vjeruje da će se povući iako je svjesna da je najvažniju instituciju uvela u ćorsokak.

NN: Kako ocjenjujete stanje u diplomatiji BiH?

CRNADAK: Spoljna politika je ogledalo stanja u državi. Način na koji je to kod nas regulisano Ustavom i zakonima je takav da se vrlo lako može zloupotrijebiti kao što smo vidjeli na slučaju ambasadorice Čolaković (Mirsada Čolaković, ambasador BiH u Holandiji), gdje je bio direktan udar na diplomatsko funkcionisanje zemlje. Radi se o sistemu koji će bez odgovornog pristupa vrlo teško napredovati. Mislim da se na polju ključnih prioriteta spoljne politike, evropskih integracija i regionalne saradnje dosta uradilo, ali nažalost kadrovski je nemoguće praviti velike iskorake sa sistemom koji imamo.

NN: Doživljavate li kao poraz odluku Disciplinske komisije u slučaju "Čolaković"?

CRNADAK: Ne. To je politička odluka i samo pokazuje u kojoj mjeri oni koji najviše pričaju o BiH zapravo rade protiv nje. Sa ovim slučajem se uspostavlja praksa da od sada svaki ambasador ima pravo samostalno da odluči da li će pismo člana Predsjedništva BiH, ministra, nekoga iz parlamenta BiH da proslijedi.

NN: Da li ste Vi spremni da, recimo, kažete nekom ambasadoru da ne proslijedi nečije pismo?

CRNADAK: Ne samo da sam spreman da kažem ambasadoru. Spreman sam da ga ne proslijedim.

NN: I mislite da ne bi nastale posljedice po Vas ili ambasadora s obzirom na to da, kako kažete, Disciplinska komisija odlučuje politički?

CRNADAK: Ako se bude išlo tim putem da imaju posebni ambasadori i da su Hrvati i Bošnjaci važniji od Srba, u tom slučaju ovakva BiH će nestati. Pristupom da je ambasador jednog naroda važniji od nekog iz drugog naroda, sve će se raspasti. To je mnogo ozbiljnija priča od jednog pisma.

NN: Šta je sa zakonom o spoljnim poslovima?

CRNADAK: Radna grupa sastavljena od članova kabineta tri člana Predsjedništva BiH i jedne grupe diplomata i Ministarstva radi i on je pri kraju. Očekujem da će zakon o spoljnim poslovima pred članovima Predsjedništva BiH biti najkasnije do polovine novembra.

NN: Sudeći prema političkoj situaciji, vjerujete li da će on doći pred parlament BiH?

CRNADAK: To ne znam. Imaćemo materijale koji će imati podršku članova Predsjedništva BiH i Ministarstva, a šta će se dešavati u parlamentu BiH, to malo ko može predvidjeti.

NN: Vukota Govedarica, lider SDS-a, rekao je da je spreman da bude kandidat za predsjednika. Da li se radi o puštanju probnih balona ili je postignut neki dogovor?

CRNADAK: A, šta da kaže predsjednik najveće opozicione stranke kada ga pitate da li ste spremni biti kandidat? Ako kaže nisam, ispašće da bježi, da je neodlučan, a ako kaže jesam, evo imate priču već nekoliko dana. Stranke Saveza za promjene imaće isključivo jednog kandidata za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH i oba kandidata će ovog puta pobijediti.

NN: Hipotetički govoreći, Milorad Dodik pobijedi za člana Predsjedništva BiH, a Mladen Ivanić postane predsjednik RS. U tom slučaju je li moguće da SNSD i PDP formiraju Vladu RS?

CRNADAK: Smatram da su politike PDP-a i SNSD-a toliko udaljene da je sa ove pozicije to nezamislivo. Ako pogledate na čemu PDP insistira, a to je razrješenje afera, poštovanje zakona itd., sve je to neprihvatljivo SNSD-u.

NN: Kako gledate na posljednja dešavanja u Narodnoj skupštini (NS) RS? Da li je opozicija zakasnila s tim i ne bi li bilo svrsishodnije da ste to uradili, recimo, poslije afere "Papak"?

CRNADAK: Nije kasno. Ali tačno je da smo olako prešli preko afere "Papak", gdje se jasno na snimku čuje kako se govori o kupovini poslanika. To će ostati vječna mrlja na institucijama RS i tada smo napravili grešku nastavljajući da normalno politički djelujemo.

NN: Hoće li opozicija nastaviti sa blokadom ili će se vratiti u NS RS?

CRNADAK: Vlast je otišla predaleko i teško da će se povući iako su svjesni da su najvažniju našu instituciju uveli u ćorsokak. NS RS nikada nije bila u težoj situaciji nego što je danas. Meni je tužno i jadno bilo gledati kako poslanici pozicije idu u drugu prostoriju, zatvaraju se i u pola dva ujutro donose neke odluke.

NN: I optuže opoziciju za rušenje institucija.

CRNADAK: Institucije ruši SNSD i njegova vlast. Sve su stavili pod svoju kontrolu. Recite mi samo jednu instituciju koja nije pod direktnom njihovom kontrolom.*

Banjaluka treba da iskoristi DKP mrežu

NN: Šta kao ministar spoljnih poslova možete uraditi da Banjaluka bude evropska prijestonica kulture 2024. godine?

CRNADAK: Mogu i hoću. Nažalost, tu smo imali stav koji dolazi od gradonačelnika (Igora Radojičića), a koji je konfuzan. Grad je saopštio da je kandidat, a u isto vrijeme SNSD podržava kandidaturu Mostara. Oni bi prvo trebalo da kažu šta je njihov stav i bilo bi dobro da Banjaluka iskoristi ono što ja mogu, ali i DKP mreža da kroz određenu vrstu lobiranja podržimo Banjaluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije