Intervju

Čubrilović: Građani nisu prevareni, Dan Republike je 9. januar

Čubrilović: Građani nisu prevareni, Dan Republike je 9. januar
Čubrilović: Građani nisu prevareni, Dan Republike je 9. januar

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, u pisanom intervjuu za "Nezavisne novine" rekao je da nije tačno da Dan Republike više nije republički praznik te da izlaskom na referendum građani nisu prevareni.

Govoreći o priznanjima koje je dodijelila NS RS, Čubrilović je rekao da je povelje dodjeljivao Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine te da mu je žao što je OEBS odlučio da vrati dodijeljeno im priznanje.

NN: Opozicija tvrdi da Dan Republike više nije republički praznik. Da li je to tačno i zbog čega niste prihvatili amandmane opozicije koji upravo govore o tome?

Čubrilović: Takvo tumačenje je pogrešno. Ustavni sud BiH je svojom odlukom od novembra 2015. brisao član 3. tačku 2b Zakona o praznicima RS u kojoj piše da je Dan Republike 9. januar. Ustavni sud BiH nije osporio član 2. tačku b istog zakona, u kojoj stoji da je republički praznik u RS Dan Republike. Znači Dan Republike je i nakon odluke Ustavnog suda ostao praznik RS. Jedino je bio osporen dan praznovanja, osporen je 9. januar, nije osporen praznik Dan Republike, koji je i dalje ostao u Zakonu o praznicima Republike Srpske. Zbog čega stranke skupštinske većine nisu prihvatile amandmane opozicije, mislim da je to pitanje za šefove poslaničkih klubova, koji čine većinu u parlamentu.

NN: Zbog čega je NS RS odlučila da usvoji novi zakon, a ne da mijenja postojeći zakon o praznicima?

Čubrilović: Vlada je odlučila da parlamentu na usvajanje dostavi novi zakon i da ne ulazi u izmjene i dopune postojećeg. Tim za pripremu prijedloga zhtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH, koji čine ugledni profesori pravnih nauka, advokati i akademici, sastao se prije toga nekoliko puta i iznosio svoje prijedloge i mišljenja. Pravni stručnjaci su na tim sastancima pokušali da pronađu najprihvatljivije rješenje. Predstavnici Vlade su bili na tim sastancima i uvažavajući sugestije donijeli odluku da predlože novi zakon.

NN: Da li je onda referendum bio potreban s obzirom na to da se znalo da će se zbog odluke Ustavnog suda mijenjati zakon? Opozicija tvrdi da su građani koji su glasali na referendumu prevareni.

Čubrilović: Ne slažem se s takvim tumačenjem. Narodna skupština je u postupku primjene odluke Ustavnog suda BiH preduzela niz radnji i postupaka koji su uslijedili poslije prvostepene odluke, od upućivanja zahtjeva za preispitivanje, koji je radio tim pravnika, preko sprovođenja republičkog referenduma i donošenja Zakona o Danu Republike 9. januaru. Sve navedene radnje i korišćenje svih pravnih sredstava bili su dio postupka primjene odluke Ustavnog suda BiH. Građani nisu prevareni, a neozbiljni istupi u tom kontekstu su populistički i bez jednog valjanog argumenta. Donesen je zakon, u kome jasno piše da je Dan Republike 9. januar. To je u skladu s onim što su građani odlučili na referendumu.

NN: Kritičari zakona kažu da bi Ustavni sud ponovo mogao da ospori zakon, čime bi RS ušla u nove probleme.

Čubrilović: Ako ponovo ospori, mi ćemo kao legalisti opet pristupiti sprovođenju odluke sve dok se ne shvati da je Dan Republike istorijska, pravna, demokratska i politička činjenica. U istoriji moderne Evrope nije se desilo da neko nekome bira praznike. Praznike biraju narod ili zajednica iz svoje tradicije i istorije i to je jedino logično i pravedno.

NN: Zašto je NS RS odlučila da dodijeli povelju pojedincima koji su osumnjičeni ili optuženi za ratne zločine?

Čubrilović: Da vas ispravim - nije povelju dodijelila Narodna skupština, već Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine. Taj odbor činili su svi dosadašnji predsjednici Narodne skupštine, aktuelni potpredsjednici NS RS osim Senada Bratića, koji je istupio iz Odbora, i šefovi svih poslaničkih klubova, osim "Domovine". Kao što sam rekao, na toj sjednici Odbora, koja je održana 19. oktobra, predložio sam da povelja bude dodijeljena Ustavnom sudu, Boračkoj organizciji, OEBS-u i svim bivšim predsjednicima NS RS. Međutim, Odbor je odlučio da proširi listu dobitnika. Odbor je smatrao da bar na ovaj simboličan način treba odati priznanje pojedincima koji su 24. oktobra 1991. godine, dakle u vrijeme kad rat u BiH nije bio ni na pomolu, donijeli odluku o formiranju Skupštine srpskog naroda u BiH. U tome je sva istina. Odbor je smatrao da na ovaj način može odati priznanje svima koji su doprinijeli stvaranju parlamenta. Pitanje odgovornosti za počinjen zločine je u nadležnosti tužilaštva i sudova za događaje koji su se desili mnogo nakon tog 24. oktobra 1991. godine. Posebno je licemjerno da optužbe stižu i od onih koji veličaju lidera i oficire Armije RBiH, koji su, takođe, odgovorni za ratne zločine, a samo su ih biološka smrt ili dvostruki aršini spriječili da ne budu izvedeni pred sud. Što se mene lično tiče, moj stav je poznat. Ja osuđujem počinioce svih ratnih zločina, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

NN: Diplomate koje su prisustvovale proslavi 25 godina NS RS tvrde da nisu uopšte bile obaviještene da će biti dodijeljene povelje. Da li je to tačno?

Čubrilović: Informisali su me da je skupštinska stručna služba svakog pojedinačno obavijestila da je Odbor za obilježavanje odlučio da njihov doprinos istakne tako što će im dodijeliti povelju.

NN: OEBS je najavio da će vratiti tu povelju koju je dobio. Da li je time oštećen međunarodni ugled RS?

Čubrilović: Veoma mi je žao ako se OEBS odlučio na takav postupak, jer povelja je dodijeljena svakom pojedinačno za zasluge koje je imao u radu Narodne skupštine i jačanju njene stručne službe. Povelje nisu ni na koji način vezane jedna za drugu. Činjenica je da je delegacija OEBS-a u BiH dala značajan doprinos razvoju demokratije, parlamentarizma i podržala određene projekte u institucionalnom jačanju kapaciteta našeg, ali i drugih parlamenata u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije