Intervju

Damjanović: Znanje i ocjene đaka pod lupom

Damjanović: Znanje i ocjene đaka pod lupom
Damjanović: Znanje i ocjene đaka pod lupom

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, za početak drugog polugodišta najavio je i ocjenjivanje rada direktora u školama, kao i eksternu provjeru znanja učenika.

"Primijetili smo da postoji velika razlika između ocjena i pravog znanja učenika, pa zbog toga moramo raditi sve kako bismo to dvoje doveli na ujednačen nivo", kazao je Damjanović.

NN: Kada je u pitanju izmjena nastavnih planova i programa, šta je u planu za naredni period?

DAMJANOVIĆ: Mi smo od početka ove školske godine počeli da primjenjujemo novi nastavni plan i program u osnovnim školama, gdje smo kroz preciznije definisanje ishoda u svakom od predmeta učenike rasteretili bespotrebnih sadržaja. Ovdje je bitno da nastavnik ima veliki slobodu da izbaci sadržaje koje smatra da su nepotrebni, a to može uraditi kroz svoje mjesečne i godišnje planiranje. Takođe, nastavnici nam stalno dostavljaju svoje primjedbe i predlažu korekcije na novi plan i program kako bismo u nekom narednom periodu to uzeli u obzir i uvrstili u planove.

U srednjim školama smo radili na modernizaciji planova i programa u novim strukama i zanimanjima, a u gimnazijama imamo novi plan i program u sva četiri razreda.

NN: Zbog čega srednjoškolci nemaju dovoljno potrebnih udžbenika?

DAMJANOVIĆ: Udžbenici za srednjoškolce nedostaju, to nije tajna i nije nikakva novina. Već od početka devedesetih godina imamo taj problem, znači već 25 godina. Nedostatak udžbenika je posebno primjetan u stručnim školama i gimnazijama. Smanjeno je tržište, a imamo puno struka, 13 struka i preko 100 zanimanja u srednjim školama. Ukoliko se raspiše konkurs za udžbenik za srednje škole malo ili niko se ne prijavi zato što se ti udžbenici rade u malom tiražu, pa zbog toga moraju biti skupi i niko ih ne kupuje. Naš Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo jedan dio udžbenika nabavi u Srbiji, ali to opet ne bude dovoljno.

NN: Šta tačno podrazumijeva eksterna provjera znanja kod učenika?

DAMJANOVIĆ: Mi smo u prethodnim provjerama došli do podataka da skoro polovina učenika devetih razreda pokazuje veoma nizak nivo znanja iako im je zaključna ocjena iz tih predmeta vrlo visoka, odnosno četvorka ili petica. Zato moramo raditi na tome da bi se te razlike dovele na ujednačen nivo i kako bismo učenike i nastavnike naučili na jedan novi, savremeni način ocjenjivanja. Sve ovo radimo zbog toga što će uskoro doći vrijeme da će učenici i iz RS biti podvrgnuti provjerama znanja kao i ostale zemlje u okruženju.

NN: Kad je moguće očekivati te provjere?

DAMJANOVIĆ: U toku je završna faza pripreme zadataka za matematiku. Sve škole će dobiti zadatke do kraja januara, tako da bi ove provjere trebalo da budu održane u drugom polugodištu. U svemu ovome nam je veoma bitna podrška roditelja, koje pozivamo da nam prijave sve sugestije i primjedbe jer jedino ako zajednički budemo radili doći ćemo do dobrih rezultata.

NN: Od drugog polugodišta kreće i ocjenjivanje direktora. Šta možemo od toga očekivati?

DAMJANOVIĆ: Generalna ocjena rada direktora osnovnih i srednjih škola u RS na posljednjem ocjenjivanju bila je dobar, odnosno trojka. Sad od drugog polugodišta krećemo ponovo s ocjenjivanjem i to je velika i ozbiljna obaveza koja je definisana Pravilnikom o stručnom usavršavanju i napredovanju direktora, nastavnika i stručnih saradnika. Ocjenjivanje će se vršiti na osnovu neposrednog uvida u rad škola, odnosno savjetnici će posjetiti školu i pratiti šta rade direktori, bodovaće se saradnja s opštinom, zatim izvršavanje poslova prema resornom ministarstvu, prema Zavodu, kao i stručno usavršavanje direktora.

NN: Kako spriječiti greške u udžbenicima i izbjeći stare i nepotrebne sadržaje?

DAMJANOVIĆ: Znamo da imamo stare udžbenike koji su u upotrebi po 10 godina i imamo udžbenike sa starim statističkim podacima jer su se promijenili za taj period, što je i za očekivati. Zato svake godine predlažemo za koje udžbenika treba izvršiti adaptaciju i sav taj posao dalje onda radi Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Ormarići u školama

NN: Šta je preduzeto po pitanju rješavanja teške torbe kod osnovaca?

DAMJANOVIĆ: Mi smo još u februaru 2013. godine svim školama poslali Program smanjenja težine đačke torbe, kojim je jasno opisano šta se sve treba uraditi da bi se smanjila težina torbe. Jasno je navedeno šta treba da urade roditelji, učitelji, nastavnici, razredne starješine i Republički pedagoški zavod kako bi se smanjila težina. Ono što je novost jeste da su pojedine osnovne škole već počele s uvođenjem ormarića u školama, u koje đaci ostavljaju udžbenike i opremu, a kući nose samo ono što im je potrebno za zadaću. Pogrešno je mišljenje da treba veliki novac za ormariće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije