Intervju

Đikić za NEZAVISNE: Ne bojim se, nisam klimoglavac

Đikić za NEZAVISNE: Ne bojim se, nisam klimoglavac
Đikić za NEZAVISNE: Ne bojim se, nisam klimoglavac

Emir Đikić jedan je od petorice kandidata za novog predsjednika SDP-a, što je funkcija koja će imati iznimnu odgovornost vraćanja digniteta ovoj partiji.

U intervjuu za "Nezavisne" Đikić poručuje "da nije čovjek od talova i da nije klimoglavac" te da je njegova kandidatura najbolji dokaz.

"Imam brojne prednosti. Svoj program baziram na konkretnim mjerama, ne koristim slogane, znam šta treba da uradimo da se SDP izliječi", poručuje on.

NN: U ovom trenutku, a prema rezultatima podrške članstva SDP-a, zaostajete za glavnim favoritima u utrci za predsjednika partije. Ipak, vjerujete li da ozbiljnom i odgovornom kampanjom na terenu, kakvu nesumnjivo vodite, možete dosta toga promijeniti u svoju korist?

ĐIKIĆ: Vjerujte mi da je procjena o tome da zaostajem neopravdana. Jedine podatke koje danas imamo o snazi kandidata su brojevi potpisa koje su oni skupili. Ovdje je svako imao svoju strategiju. Ja sam se fokusirao na obilazak terena, razgovore s našim ljudima, upoznavanje situacije u nekim opštinama koje su dosad bile na margini partijskih zbivanja. Za razliku od mojih drugova, nisam organizovao neku kampanju skupljanja potpisa, jednostavno - nisam opterećen brojevima. Ovaj dio priprema za izbore iskoristio sam drugačije, a mislim i dosta bolje od ostalih kandidata. Ono što vidim na terenu je velika želja za promjenama. Nema nikakvih blokova čvrsto opredijeljenih za jednog kandidata. Članovi slušaju naše prijedloge i razmišljaju svojom glavom. Neće više biti glasanja u skladu s tim šta kaže predsjednik opštinskog ili kantonalnog odbora. Mi SDP-ovci smo shvatili da je u pitanju odluka koja je sudbonosna za našu partiju.

NN: Ko su, prema Vašem mišljenju, glavni favoriti i zbog čega?

ĐIKIĆ: Mnogi bi rekli da je glavni favorit Nermin Nikšić upravo zbog stare navike glasanja po direktivama. Ali to više nije slučaj! Sistem "jedan član - jedan glas" daje pravo odlučivanja onim pravim SDP-ovcima koje srećem svaki dan, onim običnim članovima koji vjeruju u ideje socijaldemokratije i antifašizma, koji se ponose time da smo mi jedina multietnička partija u BiH, koji vjeruju da možemo od naše zemlje napraviti državu pravde i jednakosti. Oni su u SDP-u zbog ideja, ne zbog fotelja, i zato teško da iko može računati na to da će im nametnuti novog predsjednika. Naravno, svjestan sam i da u poređenju s mojim drugovima imam najmanje resursa. Infrastrukturu tek gradim, nemam ni velika sredstva. No, imam brojne prednosti. Kao najmlađi kandidat, nije mi bio problem da obiđem čitavu BiH. Kao jedini kandidat, odmah sam predstavio program koji se bazira na konkretnim mjerama. Ne koristim slogane. Znam šta treba da uradimo da se SDP izliječi.

NN: Godinama ste obnašali odgovornu i uglednu funkciju u organizaciji "Transparency International", koju ste napustili zbog političke kampanje s ipak potpuno neizvjesnim ishodom. Zašto jedan takav korak?

ĐIKIĆ: Uvijek sam bio odgovoran prema BiH. Godinama sam se borio protiv korupcije i istovremeno posmatrao kako moji drugovi iz rukovodstva SDP-a o ovoj temi rado pričaju, ali ne poduzimaju ništa konkretno. Za takvo ponašanje surovo smo kažnjeni mi, obični članovi. Građani, mediji, javne ličnosti su se okrenuli od nas. Prije godinu doživjeli smo pravu izbornu katastrofu. Tada sam shvatio da je vrijeme da preuzmem odgovornost za partiju uz koju sam odrastao. Dugo sam razgovarao s našim ljudima, članovima i simpatizerima, i nakon početnog iznenađenja uvijek bi rekli: "Pa ti si u stvari najbolje rješenje!" I možda nisam rješenje, ali ja jesam promjena koja toliko treba SDP-u.

NN: Vjerujete li da sama činjenica da ste jedini "nepotrošeni" kandidat SDP-a može dosta toga prelomiti u Vašu korist kao novog lica?

ĐIKIĆ: Novo lice je upravo ono što su naši članovi tražili na kongresu. Tražili su promjenu jer očigledno je da je dosadašnje rukovodstvo dovelo SDP do prošlogodišnjeg izbornog kraha, skoro pa bankrota, a uz sve to je od SDP-a napravilo jednu od najomraženijih partija u javnosti. Svaki od ostalih kandidata je u tom uništavanju SDP-a odigrao drugačiju ulogu, zbog različitih funkcija koje su obnašali, no svi su oni ili prešutnim odobravanjem ili otvorenim talovima doveli partiju do trenutnog stanja. Danas se čitava odgovornost pokušava prebaciti na Zlatka Lagumdžiju, ali zaboravlja se da je on imao na raspolaganju i Predsjedništvo i Glavni odbor, a niko nije ni pokušao da mu se suprotstavi. Danas kažu da ih je bilo strah. Čega? Da izgube pozicije u partiji zahvaljujući kojima su sebi obezbijedili lijep i udoban život?

Mene nije bilo strah ni 2002. kad sam ušao u otvoreni sukob s rukovodstvom, zbog kojeg sam i izgubio sve pozicije u partiji, a nije ni danas. Ja nisam čovjek od talova, nisam klimoglavac i moja kandidatura je najbolji dokaz. Za razliku od trenutnog rukovodstva, postigao sam profesionalni uspjeh van SDP-a i sad ga želim SDP-u staviti na raspolaganje.

NN: Bez obzira ko pobijedi, kakav SDP želite u budućnosti? Šta, prema Vašem mišljenju, treba promijeniti kako bi SDP ponovo vratio iznimno poljuljano povjerenje građana?

ĐIKIĆ: SDP treba, prije svega, izaći iz ovih nekoliko sarajevskih kafana gdje su do sada donošene ključne odluke, treba se vratiti ljudima. Treba da odemo na teren i razgovaramo, prvo s našim članovima i simpatizerima, a kasnije i s ostalim građanima. Teško da ćemo naći rješenja za njihove probleme bez da na licu mjesta čujemo njihov glas. Ovo je naša najveća greška posljednjih godina: nismo slušali signale s terena. Naše rukovodstvo je bilo toliko zaokupljeno samo sobom da je čak bilo i iznenađeno izbornim porazom prošle godine. Jer je iz kafane raspoloženje građana izgledalo potpuno drugačije!

Želim, dakle, SDP blizak ljudima. Želim i SDP čitave BiH.

SDP će biti lider ujedinjenja ljevice

NN: Da li ste jedan od onih koji vjeruju da je konačno ujedinjenje ljevice u BiH logičan i za sam opstanak države neophodan politički proces?

ĐIKIĆ: Uvjeren sam da bez jake ljevice nema jake BiH. No, istovremeno, jake ljevice nema bez jakog SDP-a. Zato se u narednom periodu moramo prije svega fokusirati na jačanje partije. Ne smijemo ishitreno ulaziti u pregovore o ujedinjenju. Nećemo biti ničiji privjesak, mi ćemo biti lider ujedinjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije