Intervju

Đorđe Vukadinović: RS treba da uči na greškama Srbije

Đorđe Vukadinović: RS treba da uči na greškama Srbije
Đorđe Vukadinović: RS treba da uči na greškama Srbije

Đorđe Vukadinović, politički analitičar iz Beograda i urednik "Nove srpske političke misli", kaže da Republika Srpska treba da uči na greškama Srbije, a jedna od ključnih grešaka je parola "EU nema alternativu".

"Ta parola je pogubna i jednim delom netačna. Tom parolom naprosto pozivate sve moguće, i velike i male, da vas ucenjuju i uslovljavaju. Na putu Srbije prema statusu kandidata pojavljivale su se manje članice EU koje se gotovo nikada nisu čule i postavljale zahteve. To je poruka koju RS treba da izvuče", kaže Vukadinović.

On ističe da RS bolje stoji nego što je to bilo prije pet ili šest godina, a kamoli prije deset, ali da to ne znači da i dalje nije izložena ozbiljnim napadima i prijetnjama za njen opstanak.

NN: Može li RS da se odupre tim napadima i da li ima političke, ekonomske i svake druge snage za tako nešto?

VUKADINOVIĆ: RS ima snage da odoli pritiscima. Očigledno je da je stav Sarajeva, zvaničnog, opozicionog, nevladinog i religijskog apsolutno unison, krut i neperspektivan kada je reč o BiH, jer oni pod krinkom najvećih boraca za opstanak BiH guraju jedan jedini radikalan koncept BiH koji je u krajnjoj liniji sračunat na ili ukidanje ili derogiranje RS. To je više nego jasno. Protiv toga se treba boriti, oficijelno, ali i preko nevladinog sektora i medija koji moraju biti aktivniji. RS treba da sagledava sopstvene snage i odnose u svetu, koji se u perspektivi možda menjaju u njenu korist, ali zbog toga ne treba da srlja već da radi ono što se može i što je najvažnije, ne treba dobrovoljno činiti ustupke, sem onih koji nisu u našem interesu. Veoma je važno da u RS mora biti održan konsenzus oko bitnih nacionalnih pitanja iako ima socijalno-ekonomskih problema, kao i svi. Imperativ je opstanak RS. Ona nije opstala i nije odbranjena i ne treba se zavaravati, jer to nije trka na sto metara već maraton. Treba dosljedno i uporno zastupati te stavove. Konsenzus koji je unutar RS postignut u vezi s tim pitanjem je veliki uspeh.

NN: Da li su ti interesi integracije u EU? Često se od RS traže neki ustupci zarad puta BiH u EU?

VUKADINOVIĆ: RS treba da uči na greškama Beograda i Srbije, a jedna od ključnih grešaka je parola "EU nema alternativu". Ta parola je pogubna i jednim delom netačna. Rekao bih 50 odsto netačna, a sto odsto pogubna. Tom parolom naprosto pozivate sve moguće, i velike i male, da vas ucenjuju i uslovljavaju. Na putu Srbije prema statusu kandidata pojavljivale su se manje članice EU koje se gotovo nikada nisu čule i postavljalei zahteve. To je poruka koju RS treba da izvuče. Evidentno je da Srbija i BiH u dogledno vreme neće postati članice EU, šta god mi radili, koliko god se integrisali, kada je reč o RS, i koliko se god dezintegrisali, kada je reč o Srbiji. Inače, interesantno je da se od Srbije traži da se dezintegriše, a od BiH da se integriše. Besmisleno je davati koncesije, konkretne i realne političke koncesije danas, zarad nečega što je realno za deset ili petnaest godina. Ne treba eurofobično odbacivati integracije, ali ni konkretno davati koncesije, naročito kada je reč o RS zarad imaginarnih evropskih standarda.

NN: Kakav je odnos Srbije prema RS, često se stiče utisak da je za Srbiju RS, a i BiH breme s obzirom na to da je stalno izložena napadima politike iz Sarajeva?

VUKADINOVIĆ: Nije RS breme, ali je činjenica da bi RS mogla postati žrtva Beograda, s jedne strane da se Beograd što pre dokopa EU, a sa druge strane ambicije vlasti Srbije da bude lider u regionu. Po prirodi stvari, Srbija i ovako devastirana, skraćena, ugrožena i ponižena još je najznačajniji politički faktor na području Balkana. Srbija, objektivno, ima tu poziciju. Sa druge strane, loš način na koji su vođene integracije i na koji se pristupalo EU integracijama, idealizovanje i apsolutisanje Evropske unije kao cilja bilo je bogomdano kao izazov za svakoga ko je želeo da ostvari neki politički cilj u Srbiji i da to ispostavi kao zahtev i kao uslov da dođe do tog cilja.

NN: Da li to znači da postoji mogućnost da EU, odnosno zapadne sile, uslovljavaju Srbiju odnosima prema RS?

VUKADINOVIĆ: Upravo tako. U ovom trenutku težište pritiska prema Srbiji, kada je reč o evropskim integracijama, je Kosovo. Ali se vrlo lako može dogoditi u narednom periodu da to težište bude na RS. Dogodiće se sigurno, ali to ne znači da će Srbija to prihvatiti, međutim postoji ta opasnost. Godinama se pričalo da je Haški tribunal jedini uslov, a da Kosovo i EU nemaju nikakve veze. Onda u poslednjih godinu dana, kada je završena priča s Hagom, niko više to ne spominje i svi se prebacuju na Kosovo. Od početka se pokazalo da je Kosovo bilo cilj. Plašim se, ali je i moguće da se to neće dogoditi, da se u nekoj drugoj fazi pridruživanja, recimo, zarad zaključivanja nekog poglavlja u pregovorima, od Srbije traži da pritisne RS i Banjaluku. U tom smislu mislim da je sadašnji odnos Beograda i Banjaluke dobar zbog toga što Beograd uvek može reći, a nije daleko od istine, da on ne može da pritišće Banjaluku, jer je Milorad Dodik na svoju ruku i na njega se ne može uticati. Što je u jednu ruku i tačno.

NN: Da li onda RS treba da preuzme više odgovornosti za funkcionisanje BiH?

VUKADINOVIĆ: Ne verujem da će joj to biti dopušteno. RS optužuju da derogira te institucije BiH, a kada RS i Banjaluka pokažu volju da učine nešto, onda svi skoče i kažu da ne može tako. Opet se vraćam na to, znači, samo tako ili nikako, onako kako je zamišljeno ili obećano u nekom trenutku toj muslimanskobošnjačkoj eliti. U svakom slučaju Banjaluka bude kriva. Ovakva RS je bolji i vitalniji deo BiH i sposobnija je za razvoj. RS direktno na godišnjem nivou trpi štetu koja se meri stotinama miliona KM od BiH. Ozbiljnije zemlje, bogatije zemlje ne bi htele da trpe takav gubitak. Ne samo istorijski i politički razlozi dovode do toga da će RS morati postaviti pitanje opstanka u BiH i odnosa u BiH.

NN: Pa koje je onda rješenje za BiH? Očigledno je da ovakva kakva je ne funkcioniše?

VUKADINOVIĆ: BiH može opstati kao konfederalna država i povratkom na dejtonski model. Može opstati, ali samo pod uslovom da postane ono što jeste i što jedino može biti, a to je ugovorna država, gde entiteti i narodi koji tu žive treba da pokušaju urediti odnose i preuzeti odgovornost za sopstveni razvoj, a da pri tome povlače neke zajedničke poteze. To je jedina forma na kojoj može opstati BiH, kao dobrovoljna zajednica. U protivnom, ona može opstati samo kao nametnuta, kao diktatura jednog naroda ili se može raspasti.

Bh. Hrvati još dugo bez samostalne politike

NN: Kako gledate na položaj Hrvata u BiH?

VUKADINOVIĆ: Udaljavanje Hrvata od Bošnjaka, za razliku od prije 15 godina, je evidentno. To je posledica politike aktuelne vlasti RS, ali to se pokazuje kao relativno mudro. Donedavno se potpuno neprirodno uzimala koalcija između Hrvata i Bošnjaka, uglavnom protiv Srba, i to je dugo bilo podržavano iz zvaničnog Zagreba, naročito u periodu Stjepana Mesića. To se sada promenilo i aktuelnom politikom Banjaluke, ali i aktuelnom promenom u Hrvatskoj. U tome treba biti oprezan, ne treba idealizovati i sanjati o koaliciji Srba i Hrvata protiv Bošnjaka, jer to nije previše realno niti održvio. Hrvati u BiH još dugo neće biti sposobni za samostalnu politiku ni prema Sarajevu ni prema Banjaluci. Mislim da će u krajnjoj liniji ključni biti odnosi Zagreba i Banjaluke te procene i manevarski prostor koji će Zagreb imati kao članica EU. Treba raditi sa Hrvatima, ali ne treba se zanositi dalekometnostima te saradnje, jer su oni, pogotovo sada, privezak politike Zagreba.

Odnosi Beograda i Banjaluke

NN: Da li eventualna promjena vlasti u Srbiji može poremetiti odnose Srbije i RS?

VUKADINOVIĆ: Mislim da su ti odnosi toliko dobri da će biti teško to pokvariti. Nije nemoguće, ali je teško. Ko god došao na vlast u Beogradu, osim ovih ekstremnih proatlantskih stranaka i snaga koje nisu toliko brojne, ali su uticajne i glasne, ne bi trebalo da bude ozbiljnih posljedica odnosa Beograda i Banjalukea. Važno je da se stvori navika da ti odnosi funkcioništu nezavisno od ličnih odnosa bilo koga i da budu gotovo svakodnevni te da se saradnja proširuje i u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj, naučnoj i svakoj drugoj saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije