Dragan Čović: SDA izigrala šestorku

Dejan Šajinović - 11.05.2012 20:30
Dragan Čović: SDA izigrala šestorku

Na sastanku šestorke u Mostaru tražićemo od Sulejmana Tihića, predsjednika SDA, da objasni kako je došlo do toga da odbiju dogovor iz Banjaluke, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

"Ako ste dio pozicije, onda je logično, ne samo da podržavate dogovoreno nego da stvarate ambijent da se takva aktivnost provede, a ne da budete protiv nje. Tako da će se to morati na neki način raščistiti, hoćemo li sutra isto ovako raditi oko bilo kojeg drugog posla koji nas čeka", rekao je Čović.

Rekao je da nikad nije prešao preko činjenice da ga je visoki predstavnik Pedi Ešdaun smijenio kao člana Predsjedništva BiH 2005. godine zbog pokretanja sudskog postupka protiv njega u predmetu "Lijanovići".

"Radi se o brutalnoj i vrlo smišljenoj aktivnosti ovih koji odlučuju o BiH. A ovo vrijeme najbolje govori koliko su pogriješili u svemu tome. I OHR i svi oni koji stoje iza toga projekta. Činjenica je da u zadnjih 12 godina nijednom nije dozvoljeno da hrvatski narod može izabrati svog člana Predsjedništva", rekao je Čović.

NN:Može li SDA ostati i dalje u vlasti nakon što su glasali protiv budžeta?

ČOVIĆ:Mene iznenađuje ta strategija SDA. Razgovarao sam više puta sa gospodinom Tihićem. On me uvjeravao u neke razloge zašto razmišlja na takav način. Međutim, bojim se da je sve manje argumentacije za tako što. Svi smo iznenađeni činjenicom da jedna od stranaka šestorke glasuje protiv ključnih dokumenata za koje smo se založili u Banjaluci na vrlo jasnim načelima. Ja to vidim kao pokušaj SDA za političko pozicioniranje na narednim izborima.

NN:Kako je došlo do toga da Tihić promijeni mišljenje? Da li je neko vršio pritisak na njega unutar njegove stranke ili možda van nje?

ČOVIĆ:Ne vjerujem da je bilo pritisaka. To se i do sada događalo. Trebate znati da smo i do sada pravili dogovore koje je uvijek netko izigrao. Zbog tog mnogi koji tako razmišljaju zamjeraju suradnji mene i gospodina Dodika, jer mi kad se nešto dogovorimo, svi znaju da će se provesti. A ovo je dio njihove strategije da se pozicioniraju u odnosu na SDP. Evidentno je da je na proteklim izborima SDP dobio značajan broj glasova iz kruga SDA i to Sulejman Tihić i njegovi suradnici na takav način žele riješiti. Ja sam zakazao dogovor sa većinom članova šestorke za srijedu u tri sata u Mostaru, pa ćemo i to razjasniti. Na dnevnom redu je, osim presude Suda u Strazburu, i realizacija zaključaka sa sastanka u Banjaluci. Pa ćemo vidjeti zbog čega je to i kako je došlo do toga. Neprihvatljivo je u demokratskom svijetu tako, jer ako ste dio pozicije, onda je logično, ne samo da podržavate dogovoreno nego da stvarate ambijent da se takva aktivnost provede, a ne da budete protiv nje. Tako da će se to morati na neki načim raščistiti, hoćemo li sutra isto ovako raditi oko bilo kojeg drugog posla koji nas čeka.

NN:Ko je do sada (petak) potvrdio dolazak na sastanak?

ČOVIĆ:Sastanak su potvrdili gospodin Dodik i gospodin Ljubić. Juče sam poslao pozive i čuo se sa gospodinom Bosićem i Tihićem, a pozivi će otići danas tijekom dana.

NN:Hoćete li eksplicitno tražiti od gospodina Tihića da objasni stavove SDA oko dosadašnjih dogovora?

ČOVIĆ:Još nije sve završeno. Imamo prostor još pet-šest dana, jer ova skraćena procedura otvorila je mogućnost nekih popravaka kroz amandmane. Tako da ja mislim da ćemo sljedeći tjedan imati usvojen proračun. SDA još ima prostora za korigiranje svog stava, jer nakon drugog čitanja u Zastupničkom domu ide u Dom naroda, tako da ja vjerujem da ćemo mi u narednom periodu to definitivno imati riješeno.

NN: Jesu li sada ugroženi i ostali dogovori koje ste do sada postigli poput imovine, napretka u rješavanju presude predmeta "Sejdić - Finci"...

ČOVIĆ: Ne bi smjelo biti odstupanja. Ali, što narod kaže, ne lezi vraže, sad ulazimo u lokalne izbore, neki imaju neku svoju kampanju i strategiju koju ne dijele sa ostalim kolegama, pogotovo je to tako ako dijelite glasove istog naroda i sasvim je realno očekivati ako se ovako nastavi produbljivanje jaza u šestorci, prije svega na relaciji SDP - SDA. To bi se prenijelo na sve ostale. A ja sam siguran da, ako ćemo raditi vlast koja će funkcionirati, mi odmah moramo riješiti pitanje vlasti. Ali, da ne prejudiciram unaprijed, vidjet ćemo vrlo brzo.

NN: Ne treba kvariti optimizam, ali mora se postaviti pitanje šta ako se to ne desi? Da li je rješenje prekompozicija vlasti na državnom nivou?

ČOVIĆ: Što se mene tiče, ja mislim da će to izazvati krizu. Zato sam ovih dana razgovarao sa jako puno dužnosnika, pogotovo sa bošnjačke strane, i sa gospodinom Lagumdžijom i gospodinom Tihićem. Osobno mislim da treba naći rješenje da ne uđemo u duboku krizu. SDA je preznačajna stranka u BiH i oni se opredjeljuju za svoju budućnost.

NN: U februaru ste spomenuli da do kraja aprila očekujete ulazak HDZ-ova u federalnu vladu i to je izazvalo veliku pažnju. Niste ušli...

ČOVIĆ: Glavninu razgovora smo već završili. Evo, da kažem i ovo: U narednih osam do deset dana ćemo znati na čemu smo. Mi oko toga više ne insistiramo na način kako smo do sada insistirali. Rekli smo da to ima smisla dok se ne proglase lokalni izbori. Rekli smo da to neće funkcionirati ako se to ne uradi. Zato jesam optimističan, ali sačekajmo još nekoliko dana.

NN: Znači li to da ćete u Mostaru dogovoriti učešće HDZ-ova u federalnoj vladi?

ČOVIĆ: To neće biti glavna tema, ali ako ove stvari oko presude budu išle u pravom smijeru, onda sam ja siguran da ćemo i to završiti.

NN: Ako uđu HDZ-ovi u federalnu vladu, ko će iz nje izaći?

ČOVIĆ: To nas ne interesuje. Mi govorimo o poziciji Hrvata. Nismo mi ti koji smo birali bošnjačke predstavnike. Ono što su oni izabrali to nije predmet našeg interesa. Mi želimo imati svoje mjesto, jer ako je hrvatski narod sa 80 odsto podržao našu koaliciju oko HDZ, to mora prihvatiti bošnjačka strana. Ili ćemo to realizirati ili ćemo imati jednu duboku krizu.

NN: Završio je sudski proces protiv Vas, oslobođeni ste. Komentar?

ČOVIĆ: Došlo je vrijeme da se i to desi, ali u osnovi ostaje jedno razočarenje da je taj proces trajao punih deset godina i da je trebalo toliko da netko u pravosuđu donese ovakvu presudu. Ja sam uistinu razočaran jer sam rekao dok takvih procesa ima, ova država neće biti pravna država, jer što onda mogu očekivati drugi građani ako se tako postupa prema tadašnjem članu Predsjedništva BiH.

NN: Vas je Pedi Ešdaun smijenio 2005. godine zbog optužnice u predmetu "Lijanovići". Da li je ta smjena povezana s ovim predmetom za koji ste oslobođeni?

ČOVIĆ: Nema posebnu direktnu vezu. Jednostavno se to razvlačilo čitavo vrijeme kroz dva ili tri procesa kroz koje je prošlo na desetke sudaca, tužitelja, uglavnom međunarodnih. Ali, evo, dao bog to je završilo. Krajnje je vrijeme bilo da se to dogodi.

NN: Da li ste ikada prešli preko toga što Vas je Ešdaun smijenio?

ČOVIĆ: Teško je preći preko toga, da se mi razumijemo. Izaberu vas građani na izborima, a onda vam neko kaže povucite se. Ali, djelovala je čvrsta ruka OHR-a. Ja osobno mislim da to nisu smjeli uraditi. To je prkošenje volji građana. Podsjećam Vas da sam 2002. godine između osam kandidata potporu dobio kao hrvatski član Predsjedništva kroz dvostruko više glasova nego svi drugi zajedno. Moja smjena je bila vrlo jasan odgovor hrvatskim glasačima! Što znači prijeći preko toga? Ostalo je to u meni, naravno. Ali, svjestan sam da sam kao javna osoba izožen i to je tako. Moja smjena je bio projekt međunarodnih institucija, kako umanjiti značaj hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog, a naravno, i lidera tog naroda.

NN: Reklo bi se da vi Hrvati nikako nemate sreće sa članom Predsjedništva!

ČOVIĆ: Ne radi se o sreći! Radi se o brutalnoj i vrlo smišljenoj aktivnosti ovih koji odlučuju o BiH. A ovo vrijeme najbolje govori koliko su pogriješili u tome svemu. I OHR i svi oni koji stoje iza toga projekta. Činjenica je da u zadnjih 12 godina nijednom nije dozvoljeno da hrvatski narod može izabrati svog člana Predsjedništva. A u zadnja dva ciklusa to se radi na način da bošnjački narod, koristeći pravila koja vrijede u BiH, sa 98 odsto bošnjačkih glasova bira hrvatskog člana Predsjedništva. Naravno da ova država ne može opstati na taj način. Ponoviću ono što uvijek govorim: dok bošnjački, srpski i hrvatski narod ne budu ravnopravni, BiH neće moći funkcionirati.

NN: Srbi koje je smijenio OHR pokreću procese protiv visokih predstavnika. Hoćete li i Vi tražiti neku satisfakciju?

ČOVIĆ: Ja vjerujem da će biti jako puno ljudi u BiH koji će u jednom vremenu na taj način tražiti jednu svoju satisfakciju za sve ono što su pretrpjeli i to je ljudski i sasvim normalno. Ja ću te aktivnosti prepustiti svojim odvjetnicima, timu koji je tu sa mnom, tako da su te odluke na njima.

NN: Spominje se veliki razgovor u Briselu sa evropskim liderima. Da li to zavisi od dinamike dogovora unutar BiH o ovim pitanjima?

ČOVIĆ: Sastanak je već preliminarno zakazan za 27. lipanj. Znači, imamo još mjesec i pol. On nije ničim uvjetovan. Ja sam dobio prethodni poziv. Vodite računa da je to tek za četrdesetak dana. Na nama je da usvojimo proračun do tada, da na narednom sastanku dogovorimo realizaciju presude predmeta "Sejdić - Finci". Znači, da izmijenimo način izbora članova Predsjedništva i Doma naroda. I onda vjerujem da imamo šansu. Dosta toga je napravljeno u Banjaluci, to ne treba potcijeniti. A intenzivno smo razgovarali i ovih dana. Vjerujem da ćemo u Mostaru javnosti moći kazati da je i taj posao iza nas. Dosta složen zadatak nas čeka. Mi ćemo morati promijeniti Ustav BiH, ali i Ustav FBiH. Čeka nas jako ozbiljan posao da popravimo lošu ekonomsku situaciju u zemlji i upravo zbog toga nije dobro da SDA istupa na ovakav način.

NN: Hoće li biti lokalnih izbora u Mostaru?

ČOVIĆ: U Mostaru treba da se održe izbori, kao i u ostalim općinama. Igre oko Mostara u zadnjih 15 godina mogli bismo povezati sa igrama oko hrvatskog člana Predsjedništva, i to je ta slika kako je netko želio osporavati odnose unutar BiH. Zašto se Mostar ne rješava kao Banjaluka ili kao Tuzla? U Mostaru je neki prelazni statut, koji je opet donio OHR. Neka izvole povući svoje rješenje i neka dozvole da grad normalno funkcionira.

Odnosi HDZ-a sa SNSD-om odlični

NN: Kakvi su odnosi HDZ-a sa SNSD-om? Kad je bila priča o Savjetu ministara blisko ste sarađivali. Da li je ta saradnja i dalje tu?

ČOVIĆ: Naši odnosi nisu dobri. Oni su izvrsni! Ja sam uistinu ponosan na relacije koje imamo ja i gospodin Dodik između sebe. Nije to više odnos predsjednika dvije jake stranke. Naš projekat svi razumiju kao nešto što je dobro i za srpski narod i uopće za sve u BiH. Ja i gospodin Dodik nikad nismo ništa dogovarali da bismo napakostili nekomu trećem. Često se mi sretnemo. Možda je to manje medijski popraćeno. Ja sam gospodina Dodika imao priliku pozdraviti na njegovoj slavi i čestitati mu. Vidjeli smo se i u Sarajevu prije nekoliko dana, a vidjet ćemo se i u Mostaru iduće srijede. Komunikacija je redovita. Relacije koje smo napravili su duboke i sadržajne. I one postoje na svakoj razini između naših stranaka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Adil Osmanović: U SDA je mobilno stanje!

  20.04.2015 08:32 - Almedin Šišić

  Adil Osmanović, novi ministar civilnih poslova BiH, najavljuje visok stepen razumijevanja i povratak povjerenja u strukturama nove izvršne vlasti.

 • Nedeljko Čubrilović: Osporavanjem Dana RS ne gradi se pomirenje

  17.04.2015 20:00 - Dejan Šajinović

  Odluka o osporavanju Dana Republike dovela bi u pitanje legalitet i legitimitet RS i dejtonskih ustavnopravnih rješenja, a time se ne može graditi zajednička budućnost, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

 • Srebrenka Golić: Neprihvatljiv nuklearni otpad na našoj granici

  16.04.2015 21:00 - Dejan Šajinović

  Hrvatska je bila dužna da obavijesti BiH i RS da ima namjeru izgraditi odlagalište radioaktivnog otpada na našim granicama, ali to nije učinila, izjavila je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

 • Hristovo vaskrsenje temelj hrišćanstva

  10.04.2015 21:09 - Dragan Sladojević, Foto: A. Čavić

  Protonamjesnik Zoran Pajkanović, paroh pri Bogojavljenskom hramu u Banjaluci, ističe da Hristovo vaskrsenje nadmašuje sve ostalo što je Hristos učinio i svojim neizmjernim značajem postaje temelj i ugaoni kamen hrišćanstva.

 • Vučić za »Nezavisne«: Imamo velike planove, RS će osetiti našu podršku

  10.04.2015 20:01 - Dejan Šajinović

  Poštujem sve institucije RS i sve njene političke aktere. Ne mislim da se mešam u političku scenu RS, ali ću pozvati Dodika i Bosića da razmenimo mišljenja o svim važnim temama i pokušamo da usaglasimo poglede na budućnost celog regiona i saradnju Srbije i Srpske, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije, u intervjuu za "Nezavisne".

 • Vučić za »Nezavisne«: Tražiti prava, a ne lakša rešenja

  10.04.2015 17:56 - Dejan Šajinović

  Poštujem sve institucije RS i sve njene političke aktere. Ne mislim da se mešam u političku scenu Srpske, ali ću pozvati Dodika i Bosića da razmenimo mišljenja o svim važnim temama i pokušamo da usaglasimo poglede na budućnost celog regiona i saradnju Srbije i Srpske.

 • Vučić za »Nezavisne«: Ne treba nam bratstvo i jedinstvo nego saradnja

  10.04.2015 13:40 - Dejan Šajinović

  Poštujem sve institucije RS i sve njene političke aktere. Ne mislim da se mešam u političku scenu Srpske, ali ću pozvati Dodika i Bosića da razmenimo mišljenja o svim važnim temama i pokušamo da usaglasimo poglede na budućnost celog regiona i saradnju Srbije i Srpske.

 • Robinson: Građani siti političara koji stvaraju podjele

  09.04.2015 20:00 - Dejan Šajinović

  Puno više energije treba potrošiti na to da se stvari urade, nego da se nešto spriječi, rekao je Dejvid M. Robinson, prvi zamjenik visokog predstavnika.

 • Igor Crnadak: Perspektiva BiH isključivo vezana za EU

  05.04.2015 20:32 - Almedin Šišić

  Igor Crnadak, novi ministar vanjskih poslova, preuzimanjem bh. diplomatije preuzeo je "vruć krompir" u ruke s kojim će se morati znati izboriti.

 • Franjo Komarica: Snagom vjere i duha u bolje sutra

  04.04.2015 08:19 - Vanja Stevanović

  "Suvremeni čovjek, kako ga na dramatičan način predstavljaju današnji mislioci, neizostavno treba sigurnost i jasnoću kako bi uspješno liječio raznovrsne rane svoje krhkosti i nadvladao strahove glede svoje sadašnjosti i budućnosti."

 • Nedeljko Čubrilović: Punom parom radimo na rasterećenju privrede

  01.04.2015 21:01 - Dejan Šajinović, Foto: A. Čavić

  U RS su jedini parlament i jedina vlada u BiH koji su neposredno poslije izbora uspjeli da se konstituišu i otpočnu s radom, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

 • Anton Kasipović: Reforma pravosuđa bez prenosa nadležnosti

  31.03.2015 22:00 - Dejan Šajinović, Foto: A. Čavić

  Strategija reforme pravosuđa može biti usvojena sat vremena nakon imenovanja vlasti u FBiH i na nivou BiH, pod uslovom da se ne traži prenos nadležnosti, rekao je Anton Kasipović, ministar pravde RS.

 • Šepić: Bošnjaci se sada osjećaju manje vrijednim

  29.03.2015 21:00 - Almedin Šišić

  Senad Šepić, poslanik u parlamentu BiH i potpredsjednik SDA, jedan je od rijetkih čelnika ove stranke koji je otvoreno izrazio nezadovoljstvo implementacijom izbornih rezultata i ispregovaranim pozicijama za SDA.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.