Intervju

Dragan Čović: SDA izigrala šestorku

Dragan Čović: SDA izigrala šestorku
Dejan Šajinović - 11.05.2012 20:30

Na sastanku šestorke u Mostaru tražićemo od Sulejmana Tihića, predsjednika SDA, da objasni kako je došlo do toga da odbiju dogovor iz Banjaluke, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

"Ako ste dio pozicije, onda je logično, ne samo da podržavate dogovoreno nego da stvarate ambijent da se takva aktivnost provede, a ne da budete protiv nje. Tako da će se to morati na neki način raščistiti, hoćemo li sutra isto ovako raditi oko bilo kojeg drugog posla koji nas čeka", rekao je Čović.

Rekao je da nikad nije prešao preko činjenice da ga je visoki predstavnik Pedi Ešdaun smijenio kao člana Predsjedništva BiH 2005. godine zbog pokretanja sudskog postupka protiv njega u predmetu "Lijanovići".

"Radi se o brutalnoj i vrlo smišljenoj aktivnosti ovih koji odlučuju o BiH. A ovo vrijeme najbolje govori koliko su pogriješili u svemu tome. I OHR i svi oni koji stoje iza toga projekta. Činjenica je da u zadnjih 12 godina nijednom nije dozvoljeno da hrvatski narod može izabrati svog člana Predsjedništva", rekao je Čović.

NN:Može li SDA ostati i dalje u vlasti nakon što su glasali protiv budžeta?

ČOVIĆ:Mene iznenađuje ta strategija SDA. Razgovarao sam više puta sa gospodinom Tihićem. On me uvjeravao u neke razloge zašto razmišlja na takav način. Međutim, bojim se da je sve manje argumentacije za tako što. Svi smo iznenađeni činjenicom da jedna od stranaka šestorke glasuje protiv ključnih dokumenata za koje smo se založili u Banjaluci na vrlo jasnim načelima. Ja to vidim kao pokušaj SDA za političko pozicioniranje na narednim izborima.

NN:Kako je došlo do toga da Tihić promijeni mišljenje? Da li je neko vršio pritisak na njega unutar njegove stranke ili možda van nje?

ČOVIĆ:Ne vjerujem da je bilo pritisaka. To se i do sada događalo. Trebate znati da smo i do sada pravili dogovore koje je uvijek netko izigrao. Zbog tog mnogi koji tako razmišljaju zamjeraju suradnji mene i gospodina Dodika, jer mi kad se nešto dogovorimo, svi znaju da će se provesti. A ovo je dio njihove strategije da se pozicioniraju u odnosu na SDP. Evidentno je da je na proteklim izborima SDP dobio značajan broj glasova iz kruga SDA i to Sulejman Tihić i njegovi suradnici na takav način žele riješiti. Ja sam zakazao dogovor sa većinom članova šestorke za srijedu u tri sata u Mostaru, pa ćemo i to razjasniti. Na dnevnom redu je, osim presude Suda u Strazburu, i realizacija zaključaka sa sastanka u Banjaluci. Pa ćemo vidjeti zbog čega je to i kako je došlo do toga. Neprihvatljivo je u demokratskom svijetu tako, jer ako ste dio pozicije, onda je logično, ne samo da podržavate dogovoreno nego da stvarate ambijent da se takva aktivnost provede, a ne da budete protiv nje. Tako da će se to morati na neki načim raščistiti, hoćemo li sutra isto ovako raditi oko bilo kojeg drugog posla koji nas čeka.

NN:Ko je do sada (petak) potvrdio dolazak na sastanak?

ČOVIĆ:Sastanak su potvrdili gospodin Dodik i gospodin Ljubić. Juče sam poslao pozive i čuo se sa gospodinom Bosićem i Tihićem, a pozivi će otići danas tijekom dana.

NN:Hoćete li eksplicitno tražiti od gospodina Tihića da objasni stavove SDA oko dosadašnjih dogovora?

ČOVIĆ:Još nije sve završeno. Imamo prostor još pet-šest dana, jer ova skraćena procedura otvorila je mogućnost nekih popravaka kroz amandmane. Tako da ja mislim da ćemo sljedeći tjedan imati usvojen proračun. SDA još ima prostora za korigiranje svog stava, jer nakon drugog čitanja u Zastupničkom domu ide u Dom naroda, tako da ja vjerujem da ćemo mi u narednom periodu to definitivno imati riješeno.

NN: Jesu li sada ugroženi i ostali dogovori koje ste do sada postigli poput imovine, napretka u rješavanju presude predmeta "Sejdić - Finci"...

ČOVIĆ: Ne bi smjelo biti odstupanja. Ali, što narod kaže, ne lezi vraže, sad ulazimo u lokalne izbore, neki imaju neku svoju kampanju i strategiju koju ne dijele sa ostalim kolegama, pogotovo je to tako ako dijelite glasove istog naroda i sasvim je realno očekivati ako se ovako nastavi produbljivanje jaza u šestorci, prije svega na relaciji SDP - SDA. To bi se prenijelo na sve ostale. A ja sam siguran da, ako ćemo raditi vlast koja će funkcionirati, mi odmah moramo riješiti pitanje vlasti. Ali, da ne prejudiciram unaprijed, vidjet ćemo vrlo brzo.

NN: Ne treba kvariti optimizam, ali mora se postaviti pitanje šta ako se to ne desi? Da li je rješenje prekompozicija vlasti na državnom nivou?

ČOVIĆ: Što se mene tiče, ja mislim da će to izazvati krizu. Zato sam ovih dana razgovarao sa jako puno dužnosnika, pogotovo sa bošnjačke strane, i sa gospodinom Lagumdžijom i gospodinom Tihićem. Osobno mislim da treba naći rješenje da ne uđemo u duboku krizu. SDA je preznačajna stranka u BiH i oni se opredjeljuju za svoju budućnost.

NN: U februaru ste spomenuli da do kraja aprila očekujete ulazak HDZ-ova u federalnu vladu i to je izazvalo veliku pažnju. Niste ušli...

ČOVIĆ: Glavninu razgovora smo već završili. Evo, da kažem i ovo: U narednih osam do deset dana ćemo znati na čemu smo. Mi oko toga više ne insistiramo na način kako smo do sada insistirali. Rekli smo da to ima smisla dok se ne proglase lokalni izbori. Rekli smo da to neće funkcionirati ako se to ne uradi. Zato jesam optimističan, ali sačekajmo još nekoliko dana.

NN: Znači li to da ćete u Mostaru dogovoriti učešće HDZ-ova u federalnoj vladi?

ČOVIĆ: To neće biti glavna tema, ali ako ove stvari oko presude budu išle u pravom smijeru, onda sam ja siguran da ćemo i to završiti.

NN: Ako uđu HDZ-ovi u federalnu vladu, ko će iz nje izaći?

ČOVIĆ: To nas ne interesuje. Mi govorimo o poziciji Hrvata. Nismo mi ti koji smo birali bošnjačke predstavnike. Ono što su oni izabrali to nije predmet našeg interesa. Mi želimo imati svoje mjesto, jer ako je hrvatski narod sa 80 odsto podržao našu koaliciju oko HDZ, to mora prihvatiti bošnjačka strana. Ili ćemo to realizirati ili ćemo imati jednu duboku krizu.

NN: Završio je sudski proces protiv Vas, oslobođeni ste. Komentar?

ČOVIĆ: Došlo je vrijeme da se i to desi, ali u osnovi ostaje jedno razočarenje da je taj proces trajao punih deset godina i da je trebalo toliko da netko u pravosuđu donese ovakvu presudu. Ja sam uistinu razočaran jer sam rekao dok takvih procesa ima, ova država neće biti pravna država, jer što onda mogu očekivati drugi građani ako se tako postupa prema tadašnjem članu Predsjedništva BiH.

NN: Vas je Pedi Ešdaun smijenio 2005. godine zbog optužnice u predmetu "Lijanovići". Da li je ta smjena povezana s ovim predmetom za koji ste oslobođeni?

ČOVIĆ: Nema posebnu direktnu vezu. Jednostavno se to razvlačilo čitavo vrijeme kroz dva ili tri procesa kroz koje je prošlo na desetke sudaca, tužitelja, uglavnom međunarodnih. Ali, evo, dao bog to je završilo. Krajnje je vrijeme bilo da se to dogodi.

NN: Da li ste ikada prešli preko toga što Vas je Ešdaun smijenio?

ČOVIĆ: Teško je preći preko toga, da se mi razumijemo. Izaberu vas građani na izborima, a onda vam neko kaže povucite se. Ali, djelovala je čvrsta ruka OHR-a. Ja osobno mislim da to nisu smjeli uraditi. To je prkošenje volji građana. Podsjećam Vas da sam 2002. godine između osam kandidata potporu dobio kao hrvatski član Predsjedništva kroz dvostruko više glasova nego svi drugi zajedno. Moja smjena je bila vrlo jasan odgovor hrvatskim glasačima! Što znači prijeći preko toga? Ostalo je to u meni, naravno. Ali, svjestan sam da sam kao javna osoba izožen i to je tako. Moja smjena je bio projekt međunarodnih institucija, kako umanjiti značaj hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog, a naravno, i lidera tog naroda.

NN: Reklo bi se da vi Hrvati nikako nemate sreće sa članom Predsjedništva!

ČOVIĆ: Ne radi se o sreći! Radi se o brutalnoj i vrlo smišljenoj aktivnosti ovih koji odlučuju o BiH. A ovo vrijeme najbolje govori koliko su pogriješili u tome svemu. I OHR i svi oni koji stoje iza toga projekta. Činjenica je da u zadnjih 12 godina nijednom nije dozvoljeno da hrvatski narod može izabrati svog člana Predsjedništva. A u zadnja dva ciklusa to se radi na način da bošnjački narod, koristeći pravila koja vrijede u BiH, sa 98 odsto bošnjačkih glasova bira hrvatskog člana Predsjedništva. Naravno da ova država ne može opstati na taj način. Ponoviću ono što uvijek govorim: dok bošnjački, srpski i hrvatski narod ne budu ravnopravni, BiH neće moći funkcionirati.

NN: Srbi koje je smijenio OHR pokreću procese protiv visokih predstavnika. Hoćete li i Vi tražiti neku satisfakciju?

ČOVIĆ: Ja vjerujem da će biti jako puno ljudi u BiH koji će u jednom vremenu na taj način tražiti jednu svoju satisfakciju za sve ono što su pretrpjeli i to je ljudski i sasvim normalno. Ja ću te aktivnosti prepustiti svojim odvjetnicima, timu koji je tu sa mnom, tako da su te odluke na njima.

NN: Spominje se veliki razgovor u Briselu sa evropskim liderima. Da li to zavisi od dinamike dogovora unutar BiH o ovim pitanjima?

ČOVIĆ: Sastanak je već preliminarno zakazan za 27. lipanj. Znači, imamo još mjesec i pol. On nije ničim uvjetovan. Ja sam dobio prethodni poziv. Vodite računa da je to tek za četrdesetak dana. Na nama je da usvojimo proračun do tada, da na narednom sastanku dogovorimo realizaciju presude predmeta "Sejdić - Finci". Znači, da izmijenimo način izbora članova Predsjedništva i Doma naroda. I onda vjerujem da imamo šansu. Dosta toga je napravljeno u Banjaluci, to ne treba potcijeniti. A intenzivno smo razgovarali i ovih dana. Vjerujem da ćemo u Mostaru javnosti moći kazati da je i taj posao iza nas. Dosta složen zadatak nas čeka. Mi ćemo morati promijeniti Ustav BiH, ali i Ustav FBiH. Čeka nas jako ozbiljan posao da popravimo lošu ekonomsku situaciju u zemlji i upravo zbog toga nije dobro da SDA istupa na ovakav način.

NN: Hoće li biti lokalnih izbora u Mostaru?

ČOVIĆ: U Mostaru treba da se održe izbori, kao i u ostalim općinama. Igre oko Mostara u zadnjih 15 godina mogli bismo povezati sa igrama oko hrvatskog člana Predsjedništva, i to je ta slika kako je netko želio osporavati odnose unutar BiH. Zašto se Mostar ne rješava kao Banjaluka ili kao Tuzla? U Mostaru je neki prelazni statut, koji je opet donio OHR. Neka izvole povući svoje rješenje i neka dozvole da grad normalno funkcionira.

Odnosi HDZ-a sa SNSD-om odlični

NN: Kakvi su odnosi HDZ-a sa SNSD-om? Kad je bila priča o Savjetu ministara blisko ste sarađivali. Da li je ta saradnja i dalje tu?

ČOVIĆ: Naši odnosi nisu dobri. Oni su izvrsni! Ja sam uistinu ponosan na relacije koje imamo ja i gospodin Dodik između sebe. Nije to više odnos predsjednika dvije jake stranke. Naš projekat svi razumiju kao nešto što je dobro i za srpski narod i uopće za sve u BiH. Ja i gospodin Dodik nikad nismo ništa dogovarali da bismo napakostili nekomu trećem. Često se mi sretnemo. Možda je to manje medijski popraćeno. Ja sam gospodina Dodika imao priliku pozdraviti na njegovoj slavi i čestitati mu. Vidjeli smo se i u Sarajevu prije nekoliko dana, a vidjet ćemo se i u Mostaru iduće srijede. Komunikacija je redovita. Relacije koje smo napravili su duboke i sadržajne. I one postoje na svakoj razini između naših stranaka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Tegeltija: Možemo se uspješno boriti protiv kriminala

  28.07.2014 08:15 - Nihada Hasić

  Očuvanje nezavisnosti pravosuđa, te brže i efikasnije procesuiranje ratnih zločina, korupcije i organizovanog kriminala prioriteti su Milana Tegeltije, novoizabranog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

 • Izetbegović: Turska nema loše namjere prema BiH

  25.07.2014 09:04 - Dejan Šajinović

  Nepovjerenje prema Turcima je atavističko i zaista ga je teško objasniti, rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 • Ibrišagić-Hrstić: Imamo način da zaštitimo standard građana

  24.07.2014 20:53 - Dejan Tovilović

  Maida Ibrišagić-Hrstić, ministarka trgovine i turizma RS, uvjerava da to ministarstvo, odnosno Vlada RS, može da preduzme mehanizme zaštite ukoliko se dese veća odstupanja u formiranju cijena proizvoda i usluga koje bi mogle negativno uticati na životni standard stanovništva.

 • Jovičić: Spriječićemo fiktivne prijave prebivališta

  23.07.2014 08:13 - Dragan Sladojević

  Iskoristićemo sve naše zakonske mogućnosti da vršimo provjere i onemogućavanje fiktivnih prijava, naglašava Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, nakon što je Ustavni sud BiH proglasio nevažećom Odluku o prebivalištu.

 • Nekić: Mnogi revizori ne žele da se zamjere

  22.07.2014 07:34 - Nihada Hasić, Foto N. Uglješa

  Najviše propusta i prošle godine su pravile institucije s najvećim budžetima i najviše zaposlenih, kaže Dževad Nekić, zamjenik generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH.

 • Obrad Kesić: RS može biti partner i Amerike i Rusije

  21.07.2014 08:00 - Dejan Šajinović

  Za Republiku Srpsku i Srbiju najbolja politika je politika vojne i političke neutralnosti, ističe Obrad Kesić, šef Predstavništva RS u Vašingtonu.

 • Goran Salihović: Neću dozvoliti montiranje procesa

  18.07.2014 22:03 - Nihada Hasić

  Tužilaštvo BiH je spremno procesuirati bilo koga i bilo šta, ali nikome neće montirati optužnice, tvrdi glavni tužilac ovog tužilaštva Goran Salihović.

 • Luka Kecman: Besjedništvo novina manifestacije

  18.07.2014 21:22 - Nevena Vržina

  Kada kažete da nešto traje 50 godina u kontinuitetu, onda to ima obavezu. A, ima obavezu jer svi narodi funkcionišu na principu tradicije. Ako imate tradiciju imate i o čemu da pričate, smatra Luka Kecman, zamjenik predsjednika Komisije za programske sadržaje "Kočićevog zbora".

 • Nikolas Hil: Ne zagovaramo ukidanje entiteta

  17.07.2014 19:34 - Dejan Šajinović

  BiH ne može biti centralizovana država i moraju postojati garancije da neće biti dominacije jednih nad drugima, rekao je Nikolas Hil, otpravnik poslova Ambasade SAD u Sarajevu.

 • Bakir Hadžiomerović: Odgovoriću na niske udarce

  16.07.2014 22:05 - Nihada Hasić

  Jedino je novo lice u politici i usamljen je na političkoj sceni lijevog centra. Novinar Federalne televizije Bakir Hadžiomerović tvrdi da su ove dvije činjenice njegove prednosti, zahvaljući kojima će u oktobru pobijediti ostalih devet kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Za ovu poziciju kandidovao ga je 12. jula SDP BiH, samo desetak dana nakon što je Hadžiomerović postao član ove stranke.

 • Lazanski: Turska pokrovitelj samo jednog naroda u BiH

  14.07.2014 22:00 - Vesna Duka

  Miroslav Lazanski, vojnopolitički analitičar, ocijenio je u intervjuu "Nezavisnim" da se demantiji nakon izjava turskih političara ne dešavaju prvi put, iako nije sporno da se Turska u više navrata postavljala kao pokrovitelj samo jednog naroda u BiH.

 • Ignjatijef: Ljudi u BiH žive jedni pored drugih

  05.07.2014 09:00 - Mirsada Lingo-Demirović, Foto N. Uglješa

  SARAJEVO - U BiH ljudi ne žive zajedno, žive jedni pored drugih. Znam da je teško, ali je potrebno priznati zločine i na jednoj i na drugoj i na trećoj strani. Znam da to neće olakšati bol stradalima i onima koji su izgubili najmilije.

 • Pandurević: SDS neće izgubiti izbore!

  04.07.2014 21:00 - Uroš Vukić

  Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže da su za krizu u BiH u posljednje četiri godine najviše odgovorni Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, i Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, koji su se isključivo bavili smjenama, obračunima i kadrovskim križaljkama.

 • Minić: Voda isprala i temelje već urušene privrede

  03.07.2014 22:16 - Dragan Sladojević

  Moramo pozitivno razmišljati, jer kažu - ono što nas ne ubije, to nas ojača, ističe Savo Minić, načelnik opštine Šamac, lokalne zajednice u kojoj su majske poplave ostavile stravične posljedice.

 • Juri Afanasiev: UN obezbjeđuje pomoć u milionskoj vrijednosti

  28.06.2014 09:20 - Dejan Šajinović

  Oko 40 opština je teško pogođeno poplavama, evakuisano je 40.000 ljudi, dok je gotovo 15.000 izgubilo svoja radna mjesta, a 70.000 hektara obradivog zemljišta je uništeno ili oštećeno poplavama, rekao je Juri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner