Intervju

Dragan Zlokapa: Dvadeset godina uspješnog poslovanja

Dragan Zlokapa: Dvadeset godina uspješnog poslovanja
Dragan Zlokapa: Dvadeset godina uspješnog poslovanja

U kompaniji "TeleGroup" Banjaluka, koja obilježava 20 godina uspješnog poslovanja, veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima i nastojimo da svaka godina bude uspješnija od prethodne, rekao je Dragan Zlokapa, generalni direktor "TeleGroup" Banjaluka.

NN: "TeleGroup" Banjaluka na tržištu RS posluje već 20 godina. Kako je sve počelo i šta je osnovna djelatnost kompanije?

ZLOKAPA: "TeleGroup" priča počinje 1992. godine u Velikoj Britaniji, kada je osnovana kompanija "TeleGroup Limited", a 17. maja 1996. godine s radom počinje prva "kćerka kompanija" – "TeleGroup" Banjaluka. Kada smo počeli s radom, uglavnom smo se bavili inženjering poslovima - izgradnjom telekomunikacione infrastrukture. Trudili smo se i trudimo se da idemo u korak s vremenom, pratimo trendove i prepoznajemo potrebe klijenata, pa smo došli do toga da danas klijentima nudimo najmodernija ICT i rješenja za zaštitu mreža, podataka i aplikacija, IPTV (video) platforme, usluge razvoja softverskih aplikacija, kao i Cloud servise.

NN: Koji su najznačajniji projekti kompanije "TeleGroup" na prostoru BiH?

ZLOKAPA: S obzirom na to da smo počeli sa projektovanjem i izgradnjom telekomunikacione infrastrukture optičkim i bakarnim kablovima, što i danas još aktivno radimo, vrlo je bitno da izdvojimo projekte kao što su implementacija najmodernije platforme IPTV sistema u okruženju za kompaniju "M:tel", uspostavljanje sigurnosnih mreža nove generacije i izgradnja DR lokacija za banke (Sberbank, Komercijalna banka i druge), informaciono-komunikaciona mreža za nadzor vazdušnog prostora BiH za potrebe civilnog vazduhoplovstva za Agenciju za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) i drugi. Projekat na kojem kompanija trenutno aktivno radi je projekat sa "Željeznicama RS" i češkim AŽD-om, gdje je "TeleGroup", kao jedna od rijetkih kompanija sa tržišta RS koja može da odgovori zahtjevima i potrebama ovog projekta, izabrana kao podizvođač češkog AŽD-a za rekonstrukciju i modernizaciju željezničke infrastrukture i signalizacije na relaciji Banjaluka - Doboj.

NN: Šta je ključ uspjeha poslovanja "TeleGroupa" i koje nagrade i priznanja biste izdvojili kao najznačajnije?

ZLOKAPA: Dvije su najznačajnije stavke kojima "TeleGroup" posvećuje najviše pažnje -  naši klijenti i naši zaposleni. U razvoju ICT tehnologija vidjeli smo našu priliku, prepoznali smo i interese klijenata i tržišta, te počeli da se razvijamo u tom pravcu. Nastojimo obezbijediti stručan i obučen kadar, kako bismo zadržali svoju poziciju na tržištu, a samim tim omogućili i vrhunski kvalitet usluga. Prilagođavanje tržištu, svjetskim trendovima u oblasti novih tehnologija klijentima i nama omogućava da zajedno rastemo i razvijamo se. Kada je riječ o priznanjima, tokom 20 godina poslovanja uveli smo nekoliko međunarodnih ISO standarda, 2013. godine postali smo dobitnik priznanja za ostvarenu najveću neto dobit u kategoriji malih kompanija u BiH, a u 2014. smo se našli među 100 najuspješnijih kompanija u BiH. Ipak, smatram da je najveće priznanje koje možemo dobiti - povjerenje klijenata.

NN: Kakva je bila 2015. godina u smislu poslovnih rezultata za "TeleGroup" Banjaluka i kakvi su planovi za naredni period?

ZLOKAPA: Veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima, nastojimo da svaka godina bude uspješnija od prethodne, a to smo postigli i 2015. godine. Naša misija je da implementacijom najsavremenijih tehnoloških rješenja i pozitivnim uticajem na razvoj biznisa klijenata povećamo ukupni životni standard i doprinesemo razvoju privrede društvene zajednice u kojoj poslujemo. Svake godine težimo novim projektima i izazovima, pa tako i ove godine planiramo proširenje portfolija naših usluga, posebno u oblasti Cloud servisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije