Intervju

Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije: Očekivali smo da će reforme ići brže

Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije: Očekivali smo da će reforme ići brže
Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije: Očekivali smo da će reforme ići brže

Svjedoci smo određenih koraka naprijed, ali do sada smo očekivali da ćemo biti puno dalje na putu implementacije reformi, rekao je Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije, u intervjuu za "Nezavisne" o evropskom putu BiH.

"Želimo dogovor o Mehanizmu koordinacije, prilagođavanju SSP i objavljivanju rezultata popisa. Takođe smo razočarani da je pozitivno kretanje po pitanju Mostara od prije nekoliko sedmica preraslo u političko poentiranje", rekao je on.

NN: Mnogi smatraju da je podnošenje aplikacije za članstvo u EU više simboličan čin. Postoji li konkretan značaj tog čina i kako on može uticati na buduće korake ka EU?

FERGUSON: Aplikacija za članstvo je bio važan pokazatelj predanosti BiH ka budućnosti u EU. Ali bi sigurno bio puno snažniji da su vaši lideri prvo postigli dogovor o jasnim preduslovima koje je EU postavila da bi aplikacija bila kredibilna. Još uvijek čekamo. Nadam se da će ovi uslovi biti ispunjeni što prije, pa da možemo krenuti naprijed jer ja s nestrpljenjem očekujem napredak.

NN: Dugo ste u našoj zemlji. Postoji li nešto što bi, po Vašem mišljenju, bio najvažniji poticaj za nas da se krećemo ka EU?

FERGUSON: Naravno. EU kao institucija je odigrala ključnu ulogu kako bi konflikt u Evropi bio nezamisliv, putem političke i ekonomske međuzavisnosti njenih članica. Ta ponuda sigurnosti je jedan od razloga zašto su svi vaši susjedi, bez izuzetka, takođe predani budućnosti u EU. Ali postoji i mnogo drugih dobrih razloga. Primjer jednog je da više od 70 odsto vašeg izvoza ide u EU, u poređenju sa samo jedan odsto, koliko ide za Rusiju.  Zato je evropska budućnost jedini realan izbor za BiH.

NN: Šta biste poručili onima koji u BiH posmatraju debatu u Velikoj Britaniji o vašem članstvu u EU?

FERGUSON: Jasno je da postoje snažni osjećaji na obje strane u mojoj zemlji. Ali jasan stav Vlade je da je Ujedinjeno Kraljevstvo jače, sigurnije i u boljoj poziciji u sklopu reformisane EU. Mi vjerujemo da su promjene koje smo pregovorima osigurali dobre vijesti za UK. Dobre su i za ostale postojeće članice EU. I dobre su za potencijalne buduće članice EU, poput BiH.

NN: Iskreno, da li je sadašnja postava bh. političara sposobna da BiH povede u EU, ili je potrebno sačekati smjenu generacija?

FERGUSON: Ja se iskreno nadam da je tako, jer nema vremena za gubljene. Ostatak svijeta se mijenja, pa se i BiH mora mijenjati. Vaše političke vođe su pregovarale i dogovorile vrlo ambicioznu Reformsku agendu koja može pomoći da se poboljša ekonomska i socijalna situacija u BiH.  A sada je došlo vrijeme da ispune obećano.

NN: Njemačka kancelarka Merkel je pozvala Predsjedništvo BiH, a kako smo mi čuli, čini se da je jedan od razloga zabrinutost zbog zastoja u implementaciji Reformske agende. Jeste li zabrinuti? Usporavamo li?

FERGUSON: Iskreno, da. Usporilo se. Svjedoci smo određenih koraka naprijed, ali do sada smo očekivali da ćemo biti puno dalje na putu implementacije reformi. Mnogobrojni su razlozi za to. Ali, ako želimo zadržati i ubrzati pozitivno kretanje koje je stvoreno novim pristupom EU u BiH, onda je krajnje vrijeme da vođe na svim stranama demonstriraju fleksibilnost, preuzmu odgovornost i da donesu neke konačne i obavezujuće odluke u interesu građana, a ne u njihovom ili u interesu njihovih stranaka.

NN: Koje pitanje je sada najhitnije da bude riješeno?

FERGUSON: Prije svega, hitno donošenje odluka po pitanju preostalih preduslova EU.  Ako se ovo ne riješi prije ljeta, desiće se veliko kašnjenje, a mislim da to sebi ne možete priuštiti. Tako da želimo dogovor o Mehanizmu koordinacije, prilagođavanju SSP i objavljivanju rezultata popisa. Takođe smo razočarani da je pozitivno kretanje po pitanju Mostara od prije nekoliko sedmica preraslo u političko poentiranje. Nakon osam godina disfunkcionalne vlade, svi građani Mostara zaslužuju da glasaju na oktobarskim izborima.  Sa političkom voljom, sva ova pitanja se mogu brzo riješiti. Mislim da nijedan od njih ne treba biti destabilizirajući faktor.  Šta bi bilo destabilizirajuće je ponovna politička i ekonomska stagnacija.  Ali, bilo je i previše pogrešnih informacija o pitanjima kao što su prilagođavanja SSP-a, koje ne pomažu procesu. Svaka zemlja koja trguje sa EU prolazi kroz isti proces. Očekujem da će ponuda o kojoj se pregovara biti fer i da će izvoznici proizvoda, kao što su šećer, riba i vino, u stvari imati koristi od nje.  Poljoprivredni sektor u BiH uveliko zavisi od EU tržišta. Ovo prilagođavanje se mora zavšiti pa da se možemo koncentrisati na pomaganje proizvođačima ovdje da maksimiziraju svoju konkurentnost i da pristupe tržištu od 500 miliona ljudi.

NN: Kako vidite okupljanja građana u subotu u RS? Neki misle da je to slabljenje institucija RS, dok drugi smatraju da je to pravo građana da izraze svoje stavove.

FERGUSON: Mi potpuno podržavamo demokratsko pravo ljudi na proteste, ali bez obzira šta kažu teorije zavjere, mi se ne opredjeljujemo za strane u domaćoj politici u BiH. Nama je najvažnije da su protesti mirni.  Ne želimo reprizu nasilja iz februara 2014. godine.

NN: Ima li šanse da BiH budu ukinute vize za Ujedinjeno Kraljevstvo?

FERGUSON: Mislim da ste me isto pitali prošle godine!  Kao što sam tada rekao, naša vizna politika se redovno revidira, ali bojim se da, kako stvari stoje, treba da vidimo puno više napretka na putu BiH ka EU prije nego možemo razmatrati promjenu postojećeg viznog režima.

NN: Kakve su Vaše impresije sa otvaranja džamije Ferhadija u Banjaluci?

FERGUSON: Zaista mislim da je bio nadahnjujući događaj.  Sama džamija Ferhadija je prelijepa. A bilo je važno vidjeti zajedno muslimanske, pravoslavne, katoličke i jevrejske vođe kako govore o nadi za budućnost i o našoj zajedničkoj ljudskosti i vjeri u zajednicu. Policija i bezbjednosne snage su uradili sjajan posao. Ali prije svega, mislim da zasluge za opuštenu i prijateljsku atmosferu leže na građanima Banjaluke. Svi sa kojima sam razgovarao su bili oduševljeni što je Ferhadija ponovo otvorila svoja vrata i nadam se da će ovo biti još jedan korak ka sjajnijoj budućnosti svih građana BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije