Intervju

Fadil Novalić: Pomoći ćemo privredi da diše

Fadil Novalić: Pomoći ćemo privredi da diše
Fadil Novalić: Pomoći ćemo privredi da diše

Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je da će sjednica Vlade FBiH, koja nije zasjedala pune dvije sedmice zbog oprečnih stavova koalicionih partnera u vezi s uredbom koja se odnosi na javna preduzeća, biti održana danas i da je siguran da će imati kvorum i glasati o dnevnom redu, na kojem treba da se nađu i kompanije kojima je istekao mandat upravnim odborima i dirketorima.

"Imaćemo devet ruku i moći ćemo glasati. Kako će se glasati, to ne znam, bitno je da imamo kvorum, a imat ćemo ga", rekao je juče u intervjuu Novalić.

NN: Prošlo je više od mjesec otkako je formirana Vlada FBiH, a već se nazire kriza. Koalicioni partneri se ne mogu dogovoriti o uredbi koja se tiče javnih kompanija i nadzornih odbora.  Demokratska fronta (DF) prijeti da će izaći iz koalicije ako resorna ministarstva ne budu zadužena da imenuju nadzorne odbore u javnim preduzećima, dok HDZ insistira da se urebom reguliše pravo Vlade da to čini.

NOVALIĆ: Ne znam šta radi DF ili šta je u glavi bilo koga. Kao premijer sam zadužen da obezbijedim rad Vlade i imam tu mehanizme. Dva puta sam na određeni način bio tolerantan i dopustio da se strasti smire i da se udese relacije, ako je to moguće, ako nije, onda ću bez pogovora nastaviti rad Vlade, nemam pravo ja opstruirati njen rad. Samo opstruiranje rada Vlade može biti da će neka stranka provoditi, ali je to onda neki drugi par cipela. Moje je da obezbijedim rad Vlade i da generišem važna pitanja, a ne samo ona eksponirana u novinama. Ima i drugih važnih pitanja, tekuća davanja, borci, penzioneri... Mi nemamo pravo opstruirati rad Vlade FBiH. Vlada će odsad raditi. Odlučivat će većinom, ko će biti prisutan, ko neće, ja stvarno ne znam jer to nije u mojoj moći.

NN: HDZ je još prije dvije sedmice najavio da neće dolaziti na sjednice ako bude aktivirana uredba da ministarstva odlučuju o nadzornim odborima u javnim preduzećima.

NOVALIĆ: HDZ-u je uredba koja bi sve to stavila na Vladu FBiH potrebna i, ako ćemo realno, ona je i zakonita. Uredba može biti aktivirana i nova, a može ostati i stara, ukoliko postoji dogovor, ali stara uredba jamči da stranka "plijen" zadrži, a što nije suština upravljanja u tim preduzećima. Suština je kvalitetnije korporativno upravljanje, bolji društveni nadzor nad tim i to, naravno, može raditi Vlada FBiH, jer ona odražava sastav koalicije, odnosno sastav stranaka koje su dobile izbore.

NN: Postoji li način da se dogovorite?

NOVALIĆ: Ako ne postoji način da se dogovori, onda postoji način da Vlada FBiH preuzme svoje ingerencije, koje joj zakonom pripadaju, a to je da Vlada odlučuje o upravljanju preduzećima u javnom sektoru.

NN: Kako to uraditi, ako se jedan od partnera u Vladi, odnosno jedan od koalicionih partnera, ne slaže s tim?

NOVALIĆ: Ne može jedan od partnera u Vladi da se ne slaže sa zakonom. Sva preduzeća su vlasništvo Federacije BiH.

NN: Najavili ste u ekspozeu da će fokus ove vlade biti ekonomske reforme. Da li su one počele i šta podrazumijevaju?

NOVALIĆ: Na posljednjoj sjednici Vlade dogovorene su ključne reforme, to je fiskalna reforma obračuna plate s uvlačenjem unutra toplog obroka. Ne radi se o većem zahvatu poreza, nego o harmonizaciji s okruženjem. Radi se predikcija izmjene poreza na dohodak, koja bi trebalo da bude socijalnija. Znači isti zahvat poreza, ali socijalnija varijanta i dato je da se razradi varijanta abolicije, najmanje godinu dana za prvo zapošljavanje ili poslije duže nezaposlenosti bez obaveza, kako bismo izbjegli sivu zonu i potakli zapošljavanje mladih ljudi, jer znamo da naš sistem ekonomski može zaposliti 10 posto više, ali iz straha od velikih obaveza i straha od gubitka tržišta poslodavci to ne rade, a i zbog krutog zakona i kolektivnih ugovora. Omogućićemo privredi da prodiše.

NN: Zatražili ste potpune informacije o odborima u preduzećima s udjelom državnog kapitala. Da li to znači smanjenje administracije?

NOVALIĆ: To je restrukturiranje javnih preduzeća. Jasno nam je da iz mnogih preduzeća nastaje deformacija naših budžetskih tokova. Uzmimo "Željeznice FBiH", koje su nas tužile za 189 miliona KM. Mi ih podupiremo sa oko 22 miliona KM na godinu a tamo imamo problem dolaska kredita za talgo vozove, lokomotive. Mi, znači, već iz tog imamo refleksiju negativnu na budžet 200-300 miliona, a taj trošak nigdje ne piše, nema ga u budžetu, ali ga u stvarnosti ima. Kad smo tražili te podatke prije svega se mislilo na restrukturiranje, da vidimo šta te kompanije rade i kako mogu bolje poslovati. Nismo tražili podatke da bismo vidjeli ko je u nadzornom odboru u kojoj kompaniji i kad ističe mandat. To jeste sad ispalo kao važno pitanje, a u stvari je najmanje važno. Željeli smo da vidimo i kompanije u kojima imamo manji udio, a koje su zdrave, kao što je Fabrika duhana Sarajevo, da ih privatiziramo, pa neka rade što bolje. Jer, vidite, gdje država uđe na realnom tržištu, ona nije dobar vlasnik. Treće su kompanije s poteškoćama, poput "Dite" i "Hidrogradnje". Njih moramo tretirati na drugi način. Moramo ih restrukturirati, uključiti tu i socijalni efekat povezivanja radnog staža, što pregovaramo sa Svjetskom bankom. Njima treba ili prekinuti postojanje, ako nemaju nikakve šanse na tržištu, ili ih restrukturirati, pa u nekom dijelu vratiti na tržište, ili im prodati imovinu za neke nove poslovne aktivnosti. To moramo riješiti, inače nas neće biti. Javna percepcija je usmjerena na tih 20.000 ljudi. Nije naš problem 20.000 ljudi, naš problem je 400.000 nezaposlenih. Naš problem je 400.000 penzionera. Usmjerili smo pažnju na tih 20.000 ljudi i kompanije koje više ne postoje. Realno, njih više nema, samo se društvena šteta prelila na nas.

Isplate invalidnina

N: Šta će sada biti s revizijom ratnih vojnih invalida u FBiH, jer znamo da je to u prošlom sazivu Vlade FBiH bio glavni kamen spoticanja?

NOVALIĆ: Počele su isplate za sporne općine koje nisu bile dostavile podatke. Mi ćemo poštovati zakon koji već imamo i biće sve isplaćeno što je po zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije