Intervju

Gnjatić: Štrajkovi prosvjetara će biti sve češći

Gnjatić: Štrajkovi prosvjetara će biti sve češći
Gnjatić: Štrajkovi prosvjetara će biti sve češći

Pozivam resorno ministarstvo da izmiri svoje obaveze prema prosvjetnim radnicima, ali i da povuče Uputstvo o obračunu prevoza, kako bi se situacija koliko-toliko promijenila. Radnike pozivam na jedinstvo i sindikalno organizovanje, istakao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

On je rekao da je nezadovoljstvo prosvjetnih radnika u Republici Srpskoj iz dana u dan sve veće, a što pokazuju i sve češći štrajkovi upozorenja.

NN: Održani su štrajkovi upozorenja u školama u Krupi na Uni, Prnjavoru i Foči. Da li će biti još takvih štrajkova?

Gnjatić: Predsjednici sindikalnih organizacija prijedorske regije donijeli su odluku da idu u štrajk. U četvrtak ću ići na sjednicu povodom toga, nakon čega će se znati jasno koliko će on trajati. Dosad su bili jednočasovni, ali mislim da će ovaj trajati duže. Još u prvom štrajku u Duboviku, kod Krupe na Uni, sam upozoravao i rekao da je to samo jedna škola gdje su se ljudi odvažili da upozore na probleme u vezi sa neisplaćivanjem različitih naknada, među kojima je najznačajnija naknada za prevoz, kao i famozno Upustvo o obračunu naknade za prevoz, koje je u oktobru stupilo na snagu.

NN: Zbog čega je Upustvo o obračunu prevoza toliko problematično za prosvjetare?

Gnjatić: Ono favorizuje javni prevoz i prevoznike. Smatramo da radnik mora dobiti novac, jer ako neko ima pravo na naknadu od 50 maraka, primjera radi, na ime prevoza, njegovo je da odluči kako će i čime putovati.

Ono je nezakonito i neprimjenjivo, a zbog svega smo Ustavnom sudu RS podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti i očekujemo da presuda ide u našu korist.

NN: Koliko iznose dugovanja Ministarstva?

Gnjatić: U pitanju je cifra između dva miliona i tri miliona maraka, a odnose se uglavnom na naknade iz Kolektivnog ugovora. Datiraju još iz 2011. godine, a istrajni smo da se u potpunosti isplate.

NN: Razgovarate li s resornim ministrom Danetom Maleševićem o ovim problemima?

Gnjatić: Baš jutros (utorak) sam bio kod njega i iznio sve naše probleme, a on je obećao da će s predsjednicom Vlade i ministrom finansija RS razgovarati o tome šta se može učiniti. Obećao je po ko zna koji put da će sva dugovanja biti izmirena, a da se priprema i tranša za prevoz.

NN: Da li ste ga pitali kako je planirao da izmiri ta dugovanja?

Gnjatić: Kaže da će to biti kad bude bilo novca. Kada će ga biti i koliko - to niko i nikada ne pojašnjava. Ja i dalje insistiram da održimo zvanične pregovore, gdje bi se tačno predočili dugovi po godinama i po stavkama.

NN: Da li ste upoznati s budžetom resornog ministarstva za narednu godinu?

Gnjatić: Nažalost ne. Očekujemo da će nam biti dostavljen narednih nekoliko dana, ali se bojim da mi na to više ne možemo ni na koji način uticati.

NN: Aktulna je i priča o smanjenju naknade za minuli rad. Kako to komentarišete?

Gnjatić: To bi izazvalo još veće nezadovoljstvo jer su radnici ranijim zakonima bili zakinuti za koeficijente na osnovu kojih imaju manje plate.

NN: Sve više kadidata se žali na proceduru prijema novih radnika u obrazovne ustanove i bodovanje. Koliko ste upoznati s tim?

Gnjatić: Kandidatu bi bodove trebalo da donosi nešto što je mjerljivo, a ne boja očiju. Treba naći poštenu mjeru, ali došlo se u poziciju da šta god da se smisli to se zloupotrijebi i okrene naopačke.

NN: Kakvi su uslovi rada u obrazovnim ustanovama u RS?

Gnjatić: Imamo škole poput onih u Čelincu i Prijedoru, koje su veoma uređene, ali imamo i one koje su u zaista jadnom stanju, kao škola u Potočanima, kod Prnjavora, gdje djeca idu u poljski toalet, što je nepojmljivo za 21. vijek. Molimo Boga da samo ne dođe do neke zaraze.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije