Intervju

Helbah: Izjava Predsjedništva BiH ne smije biti zloupotrijebljena

Helbah: Izjava Predsjedništva BiH ne smije biti zloupotrijebljena
Helbah: Izjava Predsjedništva BiH ne smije biti zloupotrijebljena

Izjava Predsjedništva BiH o evropskoj opredijeljenosti ne smije biti instrumentalizovana u unutrašnjopolitičke svrhe, rekao je Kristijan Helbah, njemački ambasador u BiH.

"Sasvim konkretno: Nimalo se neću obradovati ako cijela ova priča sa gospodinom Džaferovićem bude prepreka BiH na putu ka integracijama u EU. Nikako ne bih želio da bilo ko iskoristi izjavu Predsjedništva BiH za unutrašnje političke potrebe", istakao je on.

NN: Predsjedništvo BiH je konačno usvojilo izjavu o evropskoj opredijeljenosti. Šta dalje?

HELBAH: Ministri vanjskih poslova EU su 15. decembra usvojili zaključke o novom pristupu po kojem bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu ako se svi predsjednici partija u BiH neopozivo obavežu da će raditi na sprovođenju reformi na putu ka EU. Drago nam je da su se svi o tome pozitivno izjasnili. Danas (srijeda) se i predsjednik Dodik na sastanku sa ambasadorima zemalja EU jasno izjasnio da će podržati i potpisati izjavu koju je izradilo Predsjedništvo. Mi očekujemo da će ona biti usvojena i u parlamentu BiH što je prije moguće. BiH nema vremena za gubljenje. Time će biti napravljen ogroman korak naprijed. Nakon toga će Evropski savjet odlučiti da SSP stupi na snagu, čime je otvoren put za naredne korake, koji neće biti jednostavni jer će se raditi na konkretnim ekonomskim i socijalnim reformama. Vlasti na državnom nivou i nivoima entiteta će onda usvojiti prvi paket reformi koji će biti izrađen u saradnji sa EU. Nakon toga će Evropski savjet razmotriti kandidaturu BiH za EU. Mi smo ubijeđeni da put BiH u EU mora biti deblokiran zato što je to u interesu građana BiH koji žive u nepodnošljivim socijalnim i ekonomskim uslovima.

NN: Kao što znate, postoje zabrinutosti da bi te reforme u stvari bile povod da se sprovedu centralizacija ili neke druge promjene Ustava...

HELBAH: Veoma smo jasno rekli da namjera nije bilo kakva centralizacija BiH. Mi želimo konkretan napredak u konkretnim pitanjima u okviru sadašnjeg Ustava. Vrlo jasno kažem da se nadležnosti entiteta neće prenositi na državu, ali ni obrnuto - nadležnosti države neće se davati entitetima.

NN: Kada uporedite BiH sa našim regionom, stvari izgledaju pomalo sumorne, jer postoji opasnost da BiH sve više zaostaje...

HELBAH: Nažalost, to nije opasnost, to je već realnost. Srbija je dobila kandidatski status i već pregovara o članstvu, Makedonija ima status. I Kosovo, Albanija i Crna Gora su daleko ispred BiH. Građani BiH nisu zaslužili takvo stanje da žive sve gore i gore. Još jednom jasno želim reći da se ovdje radi hoćete li ili nećete evropsku perspektivu BiH. Svako ko ne stavi potpis na izjavu Predsjedništva, taj ne želi EU. Mi se ne želimo miješati u unutrašnje odnose u BiH. Mi želimo napredak BiH prema EU i to je u našem interesu, ali i u interesu građana BiH. Zato ne želimo vidjeti da se deklaracija Predsjedništva na bilo koji način instrumentalizuje u cilju pokušaja prekrajanja vlasti i na slične stvari.

NN: Reforme su uvijek i svuda nepopularne. Mislite li da će ova zemlja biti u stanju stvarno da ih sprovede?

HELBAH: A vjerujete li vi da je većina građana zadovoljna sadašnjim stanjem?  Mislim da nije i mislim da se stvari moraju mijenjati u ekonomiji i stvaranju temelja za razvoj i investicije, i strane i domaće. Treba nam fleksibilnije radno zakonodavstvo. Treba nam pravna sigurnost, više pravde. Znam da neće biti jednostavno i znam da će kratkoročno neki biti gubitnici. Ali srednjeročno i dugoročno, svi će biti na dobitku.

NN: Kako uključiti građansko društvo i mlade ljude? Nekako mi se čini da se dosad uvijek oslanjalo samo na političke strukture.

HELBAH: Kad se sve sabere i oduzme, građani ove zemlje moraju željeti te reforme. Bez te podrške građana reforme neće biti održive. Naš plan podrazumijeva da se prvo obratimo političarima jer su na pozicijama da donesu važne odluke. Ali uključujemo i građansko društvo jer smo ubijeđeni da građani moraju biti dio tog procesa.

NN: Kako komentarišete dokumente o ratnim zločinima koje dostavlja Mirsad Kebo i kako se to može odraziti na političku situaciju?

HELBAH: Pravna država podrazumijeva prezumpciju nevinosti dok nadležni sudovi kroz pravni postupak ne donesu odluku o nečijoj krivici. U ovom slučaju, koliko mi je poznato, nema ni optužnice. Ono što je važno jeste da ovo pitanje ni na koji način ne bude prepreka evropskom putu BiH i izjavi koju je usvojilo Predsjedništvo BiH. Drugim riječima i sasvim konkretno: Nimalo se neću obradovati ako cijela ova priča sa gospodinom Džaferovićem bude prepreka na putu BiH ka integracijama u EU. Nikako ne bih želio da bilo ko iskoristi izjavu Predsjedništva BiH za unutrašnje političke potrebe.

Muslimane ne povezivati sa radikalnim islamom

NN: Ljudi su ovdje pomalo sumnjičavi zašto je EU toliko stalo da BiH bude stabilna zemlja. Koji je vaš konkretni interes u tome? Sprečavanje organizovanog kriminala, terorizma, islamizma...?

HELBAH: Stabilnost BiH i ovog regiona je u velikom interesu EU zato što u našem susjedstvu želimo vidjeti jake i stabilne države. Ovdje se puno govori o islamizmu. I mi u Evropi imamo naše probleme s islamizmom. Ali jasno želim upozoriti da se muslimani nikako ne smiju paušalno povezivati s radikalnim islamom. U Njemačkoj je sloboda vjeroispovijesti neprikosnovena i zato je kancelarka Merkel rekla da je islam dio Njemačke jer svaki musliman ima pravo da praktikuje svoju vjeru. U Njemačkoj žive milioni muslimana, mnogo više nego što ih je u BiH, a jako je mali broj onih koji su spremni za nasilje. I zato je važno da se pitanje islamizma ne instrumentalizuje za unutrašnje političke potrebe. Uostalom, najbolje sredstvo protiv radikalizma je ekonomski i socijalni razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije