Intervju

IZBORI - Novak Paprica: Za bolje sutra Fočaka

IZBORI - Novak Paprica: Za bolje sutra Fočaka
IZBORI - Novak Paprica: Za bolje sutra Fočaka

Novak Paprica, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata za načelnika opštine Foča, kaže da Razvojni program opštine Foča, koji nudi SNSD, vodi ka boljem sutra svih građana Foče jer iza njega stoji Vlada RS i stranka u cjelini.

"Taj program se razlikuje po mnogo čemu od programa koje nude kandidati iz ostalih političkih stranaka. Prije svega oni su imali priliku u ovih posljednjih 69 godina da taj program ne samo ponude, nego i realizuju. Mi ćemo tek imati priliku od 5. oktobra 2008. godine", poručuje Novak Paprica.

NN: Ako budete izabrani za načelnika opštine Foča, koje ćete goruće probleme rješavati?

PAPRICA: Gorući problemi u ovom gradu su mnogi. Prvo - vodosnabdijevanje. Nema dovoljne količine dotoka vode u postojećem vodovodu, tako da grad oskudijeva, pogotovo u ljeto kada je više dana bez vode nego sa vodom. To je prvi prioritet kojem ću posvetiti pažnju, a na drugom mjestu je rješavanje pokretanja nekih privrednih subjekata i otvaranje novih radnih mjesta. Nijedan prijeratni privredni subjekat ne radi, svi su u stečaju. U stečaju je i "Maglić" koji je nekad bio nosilac privrednog razvoja zajedno sa Rudnikom mrkog uglja Miljevina.

NN: Koliki je budžet opštine i da li je to dovoljno novca za ispunjavanje tih ciljeva?

PAPRICA: Budžet opštine Foča je u ovoj godini 8.150.000 KM. Međutim, nije dovoljno. Zato ćemo konkurentnim projektima ići prema Vladi. Ali vjerujem, ako se taj budžet bude racionalno koristio, prije svega usmjerio na prioritetne projekte, da će moći da se puno toga uradi što će biti vidljivo, a i osjetiće se kroz porast standarda građana opštine Foča.

NN: Svaka partija u predizbornoj kampanji obećavala je mnogo biračima. Šta ćete Vi uraditi da ne biste razočarali one koji su Vam dali glasove i pokazali da je Vaš program bio realan?

PAPRICA: Moj program je zasnovan na ekonomski održivim osnovama. Uz pomoć Vlade i predsjednika Milorada Dodika taj će program, sigurno, otvoriti bolje sutra svim građanima za razliku od mnogih drugih koji nemaju kontakt sa Vladom i ne žele da konkurišu prema Vladinim fondovima, vjerovatno iz nekog sopstvenog razloga, a o budžetu odlučuju na autokratski način.

Nijedna para od toga "kolača" neće završavati u privatnim džepovima, niti u džepovima privilegovanih grupa.

NN: Čime ste nezadovoljni kada je u pitanju učinak aktuelnih vlasti u Foči, s obzirom na to da se SNSD pokazuje kao njena najglasnija opozicija?

PAPRICA: Građani su nezadovoljni vodosnadbijevanjem, nije rješavana ni toplifikacija grada, sva naselja nemaju kanalizacionu mrežu, a kanalizacioni otvori izvode na obale rijeka Ćehotine i Drine.

Moramo se posvetiti i nekim socijalnim pitanjima ovdje u gradu, jer je najuže grlo otvaranje radnih mjesta. Velika je nezaposlenost - preko 50 odsto radno sposobnog stanovništva nema posao.

NN: Kao ratni komandant 11. hercegovačke brigade, da li na predstojećim izborima očekujete podršku svojih saboraca?

PAPRICA: U svakom slučaju pravi borci koji su se borili za RS. Oni će i sada stati u odbranu temelja RS.

NN: Koje su Vaše prednosti u odnosu na kandidate ostalih stranaka?

PAPRICA: Moje prednosti i ove stranke su velike. Prvenstveno mi smo najbrojnija stranka i vladajuća stranka. U opštini Foča nikada nismo vladali. Taj program koji nudimo mislimo i realizovati, a drugi su imali prilike da ponude i da to realizuju jer su na vlasti bili i SDS, i PDP, i socijalisti, i radikali.

Sa pametnim, konkurentnim projektima ići prema Vladi za rješavanje niza problema koje ima grad. Počećemo od razvoja i privlačenja kapitala.

Evo, na ovom prostoru je nekada bilo poznato da se otkupljuju poljoprivredni proizvodi. Sada to niko ne radi. Resorno ministarstvo je ponudilo stručnjake za poljoprivredu samo da opština da kancelariju. Nisu imali sluha da se otvori ta kancelarija ovdje, a Vlada bi plaćala stručnjake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije