Intervju

Igor Radojičić: Banjaluka i Sarajevo treba da smiruju tenzije

Igor Radojičić: Banjaluka i Sarajevo treba da smiruju tenzije
Igor Radojičić: Banjaluka i Sarajevo treba da smiruju tenzije

SNSD i koalicioni blok su na ovim izborima značajno ojačali i nametnuli se ponovo kao partner, kaže u ekskluzivnom intervjuu za "Nezavisne" Igor Radojičić, novoizabrani gradonačelnik Banjaluke.

On je pozvao međunarodnu zajednicu, prije svega zapadne zemlje, da otvore kanale komunikacije sa Banjalukom, a SDA i SBB da razmisle koga žele kao partnere.

"Bilo bi dobro da političke partije iz Sarajeva razmisle o novoj realnosti i da uspostave kontakt s vodećim blokom iz RS i porazgovaraju o budućim koracima u BiH - i o Reformskoj agendi, i o vlasti u Sarajevu i mnogo čemu drugom. Još su dvije godine mandata i nije to vrijeme za bacanje", rekao je on.

NN: Kako Vam izgleda konačni rezultat izbora za gradonačelnika? Čini mi se da ste na kraju uspjeli osvojiti više glasova nego što je bilo očekivano?

Radojičić: Bilo je tu mnogo spinovanja "nezavisnih analitičara" koji su radili za neku drugu stranu, nisu radili nikakve ankete ili istraživanja, nego su "izbacivali" u nekom momentu da je razlika mala i da je neizvjesno. Treba razlikovati ono što su stvarne procjene i ankete "analitičara". Tako da ta razlika sada izgleda dosta velika, jer je javnost mjesecima pod utiskom "nezavisnih analitičara" koji su bili ili bliski ili unajmljeni od druge strane.

NN: U Vašem pobjedničkom govoru pozvali ste na saradnju, pružili ste ruku, pozvali da se radi. Šta ćete uraditi prije preuzimanja dužnosti?

Radojičić: Prvo ćemo sačekati objavu svih rezultata, to je vjerovatno dvije do tri sedmice, i preuzimanje dužnosti oko 1. novembra. U ovoj sedmici čekam da dobijem sastav Gradske skupštine, raspored mandata i sastav da možemo da nastavimo razgovore o sastavljanju gradske vlasti što prije. Ja poštujem koalicioni sporazum koji imam sa partnerima - DNS-om i SP-om, i dodatni sporazum koji imam sa Ujedinjenom Srpskom. To su prvi partneri s kojima ću razgovarati. Po sadašnjem stanju, taj blok ima dvotrećinsku većinu. A što se mene tiče, ja ću razgovarati sa svim strankama koje uđu u Gradsku skupštinu o konceptu daljeg rada i saradnje. Proljetos smo bili pozvali PDP na razgovore pa su oni odbili, ali Bože moj. Moj koncept koji sam u govoru koji ste spomenuli i otvoreno iznio jeste da ću razgovarati sa svima kakvi su im ciljevi i planovi za grad Banjaluku u narednim godinama.

NN: Dužnost preuzimate 1. novembra, da li već sad imate neke poteze?

Radojičić: Pa imam, ali treba imati u vidu da je to sad tranzicijski period, jer preuzimate Skupštinu grada na kraju budžetske godine, kada nema mnogo manevarskog prostora sa samom ovom godinom i ovim budžetom. Takođe, novom sazivu će trebati određeno vrijeme da se konstituiše, a dolaze i novi načelnici odjeljenja koji treba da uđu u posao. Tih mjesec dana će biti tranzicijski u samoj upravi grada, ali slijede nam dva ozbiljna posla u pripremi. To je budžet za 2017. i nova sistematizacija i unutrašnja organizacija Gradske uprave sa odsjecima i odjeljenjima. Takođe, mislim da će već u novembru i decembru trebati jedan posao nastaviti, a drugi početi. Nastaviti razgovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o kompletnom paketu za "Toplanu" Banjaluka i otpočeti razgovore sa finansijskim institucijama o restrukturisanju duga za 2017. godinu.

NN: SNSD je prošao veoma dobro i u drugim lokalnim zajednicama.

Radojičić: Slika djeluje vrlo upečatljivo kad je riječ o SNSD-u i o koalicionom bloku, jer su i DNS i SP dobili nekoliko načelničkih mjesta. Vidim da se desio potop Saveza za promjene. Očito se građanima uz sve nezadovoljstvo različitim ekonomskim prilikama ili neprilikama Savez za promjene pokazao neuvjerljiv. Šta će se dalje s njima dešavati, to je njihovo unutrašnje pitanje, ali je očito da niti je Savez prihvaćen, niti su prihvaćene pojedinačne stranke iz tog saveza. Očito imaju ozbiljnih problema sa percepcijom javnosti, da li je to samo pitanje politike u Sarajevu ili onog što smo vidjeli u Banjaluci, da im je gotovo cijela kampanja bila dominantno negativna, manje programska. To je, ne samo izazvalo kontraefekat, već čak i gađenje kod jednog broja građana.

NN: Koliko je referendum odigrao ulogu u pobjedi SNSD-a?

Radojičić: Jeste odigrao, ali vrlo je teško u ovom trenutku ocijeniti "šta bi bilo kad bi bilo". Mislim da to niko sad sa sigurnošću ne može reći. Opozicija će, naravno, sad tražiti ispriku za svoj loš rezultat. Ali ne vidim zašto bi u Tesliću pobijedio SDS, a u Prnjavoru SNSD, sa istim tim referendumom. Mnogo više je sigurno bilo uticaja lokalne snage političkih faktora i partija, kao i snage samih kandidata. U ove dvije opštine - Tesliću i Prnjavoru - i u jednoj i u drugoj je bio referendum, je li tako?

NN: Digle su se velike tenzije uoči izbora. Kako se one sad mogu spustiti, šta treba uraditi, kakve korake preduzimati?

Radojičić: Tenzija ima po više linija. Dosta je visoka tenzija na relaciji međunarodna zajednica - Banjaluka. Očekujem da se ona sad spusti, jer međunarodna zajednica uvijek procjenjuje političku situaciju, a SNSD i koalicioni blok su na ovim izborima značajno ojačali i nametnuli se ponovo kao partner, sviđalo se to nekome iz međunarodne zajednice ili ne. Visoka je tenzija i između dva bloka u RS, s tim što je Savez za promjene pretrpio veliki poraz na izborima i neminovno je očekivati kod njih unutrašnje preispitivanje i turbulencije, a vjerovatno i ostavke i smjene. Veliko je pitanje hoće li Savez za promjene uopšte moći da preživi ovakav brodolom. Osim toga, visoka je tenzija između Banjaluke i Sarajeva. Ja mislim da se ona može spustiti ozbiljnim razgovorom dominantnog bloka iz RS sa dominantnim blokom u Sarajevu. Politika koju vode sarajevske partije da u vlasti u Sarajevu drže manjinske, sada još uz to znatno oslabljene partije iz Saveza za promjene, neminovno vodi konfrontaciji Sarajeva i Banjaluke. Kada se radi o Sarajevu, mislim da SDA i SBB u ovom momentu moraju procijeniti političku realnost, sviđao im se ili ne sviđao blok SNSD - DNS - SP. Ovaj blok je na ovim izborima snažno napredovao i ukoliko Savez ostane gore u vlasti, on će biti samo privjesak sarajevskih političkih partija, a visoka tenzija između Banjaluke i Sarajeva će se sigurno nastaviti.

NN: Imate li u vidu neke konkretne korake kad je u pitanju dijalog sa svim akterima koje spominjete?

Radojičić: Kad je riječ o relacijama Banjaluka - Sarajevo, mislim da bi bilo dobro da političke partije iz Sarajeva razmisle o novoj realnosti i da uspostave kontakt s vodećim blokom iz RS i porazgovaraju o budućim koracima u BiH - i o Reformskoj agendi, i o vlasti u Sarajevu i mnogo čemu drugom. Još su dvije godine mandata ovih vlasti ostale i na entitetskom i na državnom nivou, i nije to vrijeme za bacanje. Što se tiče odnosa Banjaluka - međunarodna zajednica, takođe postoji mnogo kanala da se relaksiraju odnosi i da se uspostavi ponovo bolja komunikacija Banjaluke s međunarodnom zajednicom, prije svega tu mislim na zapadne zemlje, koje su zbog referenduma poprilično zategle. A kad je riječ o odnosima partija u RS, mislim da se tu odnosi neće popravljati i da će sam Savez doživjeti ozbiljne unutrašnje transformacije i probleme i da će to dalje neminovno voditi ka nekim drugim politikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije