Intervju

Igor Radojičić: SDA bi mogla izaći iz šestorke

Igor Radojičić: SDA bi mogla izaći iz šestorke
Igor Radojičić: SDA bi mogla izaći iz šestorke

Usložnjavanje odnosa između SDA i SDP-a je novi momenat i ne treba isključiti varijantu da umjesto šestorke ostane petorka, rekao je Igor Radojičić, predsjednik NS RS i potpredsjednik SNSD-a.

"Ti odnosi su u silaznoj putanji i zbog toga se sve više stvari komplikuje, što može rezultirati različitim scenarijima. Možemo dobiti potpuno nefunkcionalnu vlast u FBiH, a na nivou Savjeta ministara BiH ne bih isključio varijantu da tu ostane petorka, jer se SDA trenutno ponaša opoziciono", rekao je Radojičić.

Rekao je da je SDA namjerno odbila amandmane na Ustav RS koje traže EU i Savjet Evrope radi konfrontacije sa RS.

"Ali stalno je neka konfrontacija. Ranije na relaciji SBiH - SDA, sada je to relacija SDP - SDA. Stalno neko nešto blokira i zaustavlja", rekao je Radojičić.

NN: Da li ovi najnoviji problemi u odnosima između SDA i SDP-a mogu dovesti u pitanje opstanak šestorke i svega što je šestorka do sada uradila?

RADOJIČIĆ: Definitivno dolazi do ponovnog pregrupisavanja u FBiH uz onu komplikaciju prošle godine oko formiranja federalne vlade i raskola i konfrontacija između platformaša s jedne i HDZ-ova sa druge strane. Usložnjavanje odnosa između SDA i SDP-a je, dakle, definitivno novi momenat. Ti odnosi su u silaznoj putanji i zbog toga se sve više stvari komplikuje, što može rezultirati različitim scenarijima. Možemo dobiti potpuno nefunkcionalnu vlast u FBiH, a na nivou Savjeta ministara BiH ne bih isključio varijantu da tu ostane petorka, jer se SDA trenutno ponaša opoziciono. Ako SDA na budžetu bude pokušavala kupiti poene, a istovremeno ostati u vlasti, onda mislim da je realno razgovarati o rekonstrukciji Savjeta ministara. SDA je u nizu događaja zadnjih dana zauzela neku jastrebovsku poziciju. Oborili su amandmane na Ustav RS. Sve su ih oborili, čak i amandmane koji su bili zahtjevi Savjeta Evrope i EU. Sada dižu tenziju oko Srebrenice. A odavno drže front u Mostaru. Daju izjave protiv budžeta. SDA se, izgleda, zagrijava za lokalne izbore i nastupa sa ekstremne pozicije te namjerno podiže nacionalne tenzije. Ako je riječ o državnom nivou, ako misle biti opozicija, onda bi bilo optimalno izvršiti rekonstrukciju Savjeta ministara.

NN: Da li je to u praksi moguće?

RADOJIČIĆ: Nije nemoguće, pitanje je, naravno, broja glasova iz FBiH i entitetske većine u FBiH. Treba sabrati. Bez SDA će to biti prilično teško uraditi u praksi.

NN: Da li onda SDA svjesno diže tenzije znajući da bez njih nema dovoljno ruku za novi Savjet ministara i da možda zato namjerno igraju igru "vruće - hladno"?

RADOJIČIĆ: Ja mislim da oni sad zauzimaju vrlo komfornu poziciju. Glume opoziciju a istovremeno koriste sve beneficije vlasti. Za funkcionisanje vlasti to je nemoguća situacija, a za njih kao stranku je igra na kojoj misle kupiti poene.

NN: Je li RS konačno postala talac loših odnosa u FBiH? Sve od aprilskog paketa pa preko odnosa između Bošnjaka i Hrvata odražava se i na RS. Zbog tih odnosa RS su nekako vezane ruke.

RADOJIČIĆ: Ne bih rekao da je to kolateral, ali ovo što se desilo s amandmanima na Ustav RS neki tumače kao problem međubošnjačkih odnosa. Ja bih to malo drugačije tumačio. Imamo jednu konstantu negativnih odnosa u bilo čemu što bi trebalo popraviti stanje u RS, pa makar i na nivou teorije. Ali stalno je neka konfrontacija. Ranije na relaciji SBiH - SDA, sada je to relacija SDP - SDA. Stalno neko nešto blokira i zaustavlja. Kad je riječ o strankama iz RS, mi u Sarajevu funkcionišemo korektno. Ozbiljnijih problema nema. Takvih konfrontacija u RS nema. Jasno je da se problemi lociraju u FBiH među federalnim strankama, da sad ne elaboriramo.

NN: U RS je proteklih sedmica bilo mnogo govora o borbi protiv korupcije, a neki ministri išli su i na "raport" kod predsjednika Republike. Čak se spominje i rekonstrukcija Vlade. Kako Vi to vidite?

RADOJIČIĆ: Povezujete dvije stvari koje nisu direktno povezane. Ono što su bili zaključci IO SNSD-a na Mrakovici oko pojedinih resora je da je potrebno obaviti razgovore i vidjeti šta treba mijenjati u politikama, ali i u personalijama. I to nije samo i isključivo vezano sa pitanjem korupcije. Govoriti o korupciji pa kazati da su zbog toga neki išli na "raport" kod predsjednika nije potpuno tačno. SNSD vrši procjenu funkcionisanja nekih oblasti i ministarstava i u okviru toga je bila jedna serija razgovora. Na Mrakovici smo zahtijevali da se izvrši procjena stanja u zdravstvu, Republičkoj geodetskoj upravi, u "Šumama Srpske" i "Željeznicama". U "Šumama" su neki potezi i povučeni. Bilo je promjena, u toku su konkursi za imenovanje novih ljudi tamo. I u nekim drugim sistemima procjenjujemo stanje i šta je optimalno. Razmišljamo i tražimo rješenja kako dalje funkcionisati, i politički i programski.

NN: Iz toga se može zaključiti da je moguća rekonstrukcija Vlade?

RADOJIČIĆ: Drugačije ja to gledam. Moguće je da se u nekom malom obimu i desi rekonstrukcija Vlade, iz različitih razloga. Ja to, opet, ne bih vezivao za nečiji uspjeh ili neuspjeh. Dolaze nam lokalni izbori. Sve to može da pomjeri određene pozicije u Vladi.

NN: Pozicija premijera? Da li ste zadovoljni premijerom?

RADOJIČIĆ: Ova vlada ima neki baksuzluk od samog starta. Prvo su bili blokirani mjesec dana u Vijeću naroda i nisu ni mogli početi da rade. Mjesec dana su morali čekati na odluku Ustavnog suda da im dozvoli da počnu. Sada je premijer i zdravstveno spriječen. I to, takođe, usporava redovan rad. Zimus su imali one ogromne nepogode. I to je na neki način poremetilo redoslijed rada. Vlada je stalno bila u poziciji da je nešto sa strane udara i da ne može normalno da funkcioniše. I na to dodajte ukupne ekonomske poteškoće i ambijent. Mislim da bi Vladi trebalo malo više sreće! Nisu baš imali previše sreće sa stvarima sa stane koje su se negativno odrazile.

NN: Spomenuli ste rekonstrukciju Vlade možda i zbog izbora. Ko je kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke?

RADOJIČIĆ: Mislim da se kandidatske liste podnose tek u junu. Ima još vremena.

NN: Meni je predsjednik Dodik prije mjesec dana rekao da se zna ko je kandidat, ali da neće još da kaže! Je li sad vrijeme da se kaže?

RADOJIČIĆ: SNSD će sigurno imati kandidata za gradonačelnika!

NN: A ime?

RADOJIČIĆ: Ime će biti objavljeno na vrijeme. Kao i lista. U Gradskom odboru je u toku prikupljanje kandidata. Iz mjesnih odbora su stigli prijedlozi. To je još sve u ulaznoj fazi. SNSD definitivno ide na pobjedu za gradonačelnika. Nema dileme oko toga.

NN: Bilo je različitih izjava Vas i gospodina Dodika oko, recimo, mogućnosti odgađanja lokalnih izbora, čuli smo da niste baš bili zadovoljni izborom ministarstava u Savjetu ministara... Možete li nam reći o čemu se tačno tu radilo?

RADOJIČIĆ: Ma, neke stvari se prenaglašavaju. Ne znam zašto bi svi stalno morali imati potpuno identične izjave? SNSD je velika stranka, u kojoj ima 150.000 registrovanih članova. Naravno da svako može da ima svoje mišljenje koje može biti različito u nekom detalju. Od svih tih izjava o kojima govorite u stvari se radi samo o dva slučaja. Jedan je bilo raspisivanje lokalnih izbora, a drugi je vezan za formiranja Savjeta ministara. To je apsolutno prenaglašeno u javnosti i od toga je napravljeno kao da postoji neka suštinska razlika. Mi funkcionišemo izuzetno dobro kao tim već šest godina i to stalno govorim. Vrh SNSD-a i vrh vlasti u ovoj ili onoj kombinaciji funkcioniše i među nama nema problema. Ne bih htio da kažem da mediji prave probleme, ali se nastoji tražiti tema tamo gdje je nema. Nastoje se praviti konstrukcije, jer je zahvalno pričati ko se s kim svađa. SNSD je izdržao sve ove godine jer smo kompaktni i toga smo apsolutno svjesni, i kad se slažemo i kad se u nečemu ne slažemo, i kada razgovaramo i kada raspravljamo. Možemo imati različita mišljenja, ali vodimo istu politiku.

NN: Plaši li Vas ujedinjena opozicija u Banjaluci?

RADOJIČIĆ: Ako su ovako ujedinjeni kako sad izgledaju, onda ne mogu preplašiti nikoga. Sa onim što čine kao bajagi pokušavajući da se dogovore, u stvari sebi stalno prave autogolove. Prvo, najavljena je velika priča, a drugo, već ne znam koliko su puta sjedili i posvađali se. Od tih sedam nabrojanih stranaka nisam siguran da dvije ili tri uopšte imaju opštinski organizovane odbore. Takva je njihova "snaga" po dubini. A vjerovatno tri ili eventualno četiri se mogu nadati odborničkim mjestima. Tu je mnogo priče ni oko čega, a sa malim šansama da se dogovore oko zajedničkog kandidata. I više puta smo do sada gledali i na parlamentarnim i na drugim izborima kad se uvijek nešto dogovara, stalno prave neke koalicije koje se raspadaju prvom prilikom. Sličan blok je bio na prošlim parlamentarnim izborima i raspali su se doslovno u izbornoj noći. Svako je otišao svojim putem. SDS je napravio s nama blok na nivou BiH, a PDP je otišao nekim drugim putem. Sve je to, dakle, već viđeno. U principu, ne funkcioniše.

NN: Kako tumačite ovako rani početak predizborne kampanje?

RADOJIČIĆ: Što se toga tiče, mislim da je predizborna atmosfera mirnija nego ikad do sada. Prateći sve izbore od rata naovamo, predizborni ambijent je uvijek bio mnogo više zagrijan nego sada. Čini mi se da dosta stranaka u izbore ulazi nekako nevoljno. S jedne strane opšti ekonomski ambijent, koji je težak, a sa druge strane opozicione stranke nisu ništa novo, ništa specijalno ili drugačije ponudile kao neku alternativu. Zato mi se čini da je i u toj priči o odgađanju izbora bilo mnogo onih koji su pokazali da nevoljko ulaze u izbore. Ako izuzmemo unutarstranačka pregrupisavana, pripreme za liste, kandidature i ostalo, pet mjeseci pred izbore atmosfera je prilično mirna. Ranije je bilo mnogo više tenzija. Za ove izbore je karakteristično da, izgleda, neće biti nikakve velike koalicije. Očito je skoro kod svih stranaka prepušteno da se u lokalu dogovaraju i da nema nekog globalnog dogovora.

NN: Najavljen je veliki sastanak šestorke u Briselu, čak se spominje i dolazak tri premijera iz BiH i tri člana Predsjedništva sa predstavnicima EU krajem juna. Šta da očekujemo od tog sastanka?

RADOJIČIĆ: Mislim da je to još u fazi procjene da li postoji optimalan ambijent za to ili ne. Ukoliko bi se u narednim danima situacija otkotrljala na lošu stranu, dakle, da se desi da ne bude usvojen budžet, što je moguće, i da nema dogovora oko presude iz predmeta "Sejdić i Finci" ili da se uopšte ne desi sastanak šestorke, mislim da bi u tom slučaju ambijent bio loš, svi bi bili u predizbornom raspoloženju i ne znam da li bi onda takav sastanak imao smisla i to bi onda bilo uvod u neki Brisel. Ako nema dogovora, nisam siguran da bi Brisela uopšte trebalo biti.

NN: Dobra atmosfera od početka godine očigledno se kvari. Šta možemo očekivati u narednom periodu?

RADOJIČiĆ: Ako ne bude dogovora i Brisela, to znači da se budimo na jesen. Svi su u izborima i fokus je na oktobar i tek poslije toga se može razgovarati o drugim temama.

NN: Znači, imamo vrlo malo vremena, jer inače...

RADOJIČIĆ: Ovdje je uvijek cajtnot.

NN: Koliko je stvarno bitan taj mehanizam koordinacije, o kojem se toliko govori?

RADOJIČIĆ: Mehanizam je ključ, jer on treba da definiše ko šta radi. EU je shvatila ono što mi govorimo već godinama, da treba sistemski riješiti problem i definisati ko šta radi. Najveći problem će biti kantoni. Oni su potpuno neosposbljeni i nemaju kapacitet, pa i FBiH, ne samo zbog konstantnog unutrašnjeg previranja, već naprosto nije u filmu evropskih integracija kao entitet. Oni se uopšte nisu pripremali za to. U parlamentu nemaju odbor, u Vladi nemaju ministarstvo za praćenje acquisa (pravne stečevine EU), tako da je problem sve više asimetričan. I taj problem će biti sve veći i veći. Ako mehanizam komunikacije i koordinacije čak i ne bude formalan uslov, biće praktičan problem da se bilo kuda makne dalje.

Izbor člana Predsjedništva

NN: Zašto je za RS neprihvatljiv indirektan izbor člana Predsjedništva BiH iz RS? Upravo je način izbora članova Predsjedništva glavni problem u implementaciji presude iz predmeta "Sejdić i Finci".

RADOJIČIĆ: Pod broj jedan, imamo zaključak parlamenta RS. A neprihvatljiv je i prenos nadležnosti RS na nivo BiH. Inicijalni prijedlog stranaka iz FBiH jeste indirektan izbor, što je za nas neprihvatljivo. Osoba koja se bira u Predsjedništvo iz RS odgovara RS i građanima RS. Ako bi bio izabran indirektno u parlamentu BiH, onda on odgovara parlamentu BiH, a to je sasvim druga priča. Znači, mijenja se potpuno koncept. A to više nije samo slučaj "Sejdić i Finci". To je onda mnogo šire.

NN: A da li je moguća ta asimetrična varijanta, da član iz RS bude biran direktno na izborima, a dva člana iz FBiH u parlamentu?

RADOJIČIĆ: Nama nimalo ne smeta ta varijanta. A tu imate vrlo tvrdoglave bošnjačke stranke. Njima uglavnom ništa ne odgovara što vi predložite. Ne odgovara im direktno biranje, ne odgovara im da se bira u entitetima, ne odgovara im asimetrično rješenje, njima odgovara samo šta oni zamisle. A dodajte tu još problem u odnosima između Bošnjaka i Hrvata.

Izbori moraju biti demokratski

Proces sprovođenja evropskih integracija u BiH i oktobarski lokalni izbori u BiH moraju se sprovoditi demokratski i bez pritisaka.

To je zaključeno juče u Trebinju nakon sastanka Igora Radojičića, predsjednika Narodne skupšnine RS, i Petera Sorensena, šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU.

"Naš cilj i jesu evroatlantsake integracije i da naredni izbori proteknu u demokratskoj atmosferi, u čijem će praćenju učestvovati i međunarodna zajednica", objasnio je Radojičić.

On je izrazio neslaganje u vezi sa pritiscima koje pokušavaju stvoriti neke bošnjačke stranake u nastojanju da se mijenjaju izborna pravila.

"Za očekivati je da će na narednoj sjednici PIC-a bošnjačke stranke pokušati da stvore određene pritiske na međunarodnu zajednicu, posebno kada je riječ o izborima u Srebrenici, a neke stranke su već zagrijale atmosferu i kada su u pitanju Brčko ili Mostar, gdje se treba navići da postoje opšta pravila kojih se treba držati", kazao je Radojičić.

Sorensen je naglasio da najvažnije pitanje i dalje ostaje kako ubrzati put BiH ka EU i kako uspostaviti dobar koordinacioni mehanizam koji bi BiH omogućio da to bolje uradi.

"U svemu tome su vrlo važni predstojeći lokalni izbori", rekao je Sorensen.

Govoreći o usvajanju budžeta BiH, on je istakao da političari imaju obavezu prema građanima da taj budžet usvoje, jer je jasno da to na svakom polju usporava državu BiH.

Tom sastanku prisustvovala je i Željka Cvijanović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije