Intervju

Izetbegović za NEZAVISNE: Rado ću se odazvati pozivu da dođem u Beograd

Izetbegović za NEZAVISNE: Rado ću se odazvati pozivu da dođem u Beograd
Izetbegović za NEZAVISNE: Rado ću se odazvati pozivu da dođem u Beograd

Vijeće ministara BiH otvorilo je temeljnu istragu napada na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića i ako se utvrde greške neko će morati da odgovara, izjavio je u intervjuu za "Nezavisne" Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

"Uvjeren sam da će se pokazati da je reakcija mase bila spontana i da je ključna greška bila smještanje bine sa gostima među narod, odnosno prolazak gostiju kroz narod na putu do bine", rekao je u intervjuu za "Nezavisne" Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

NN: Predsjedništvo BiH je zatražilo istragu zbog napada na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića u subotu, 11. jula, u Potočarima, kod Srebrenice. Da li ste već dobili neke informacije o tome ko bi mogao stajati iza ovog čina?

IZETBEGOVIĆ: Vijeće ministara radi temeljitu istragu o napadu na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića, ali još nema naznaka o eventualnoj organizaciji napada. U prethodnim godinama gosti su stajali na platou, bilo je povika iz mase, naročito je bučno bilo prije četiri godine kad je bačena i flaša na jednog od bošnjačkih lidera iz BiH, ali gosti nisu dolazili u kontakt sa narodom, tako da nije bilo opasnih incidenata.

NN: Kazali ste da ste imali puno povjerenje u sigurnosne službe, ali se ispostavilo da one nisu napravile dobre procjene. Hoće li neko odgovarati za to?

IZETBEGOVIĆ: Ako se greške ustanove, neko će morati odgovarati. Moram priznati da smo svi, uključujući i mene, potcijenili opasnost. Da sam znao da su uvedene promjene u protokolu dženaze, odnosno da će gosti biti provedeni kroz masu, a zatim i smješteni na binu koja je okružena narodom, suprotstavio bih se takvoj ideji. Računao sam na uobičajeni scenarij i raspored te procijenio da će biti neugodnih dobacivanja, ali da možemo garantovati sigurnost premijeru Vučiću.

NN: Da li ste uspjeli razgovarati sa Vučićem i da li ste mu se lično izvinili?

IZETBEGOVIĆ: Pokušao sam, zvao sam odmah nakon dženaze, čim sam saznao za dimenzije incidenta. Vučić nije odgovorio, a iz izjava koje je davao medijima se može procijeniti da je razočaran mojim odnosom na samoj komemoraciji na kojoj me smatrao domaćinom. Domaćin je bio Organizacioni odbor, a ja sam došao pred samu komemoraciju. Putovanje je zbog gužve u saobraćaju oko Srebrenice trajalo pola sata duže od planiranog, tako da se nisam ni pozdravio sa Vučićem, odnosno nisam znao ni gdje je smješten među brojnim zvanicama.

NN: Neki mediji u BiH, ali i susjedstvu su Vas optuživali da ste odgovorni za napad na Vučića i da je jedan od Vaših savjetnika vlasnik agencije koja je obezbjeđivala komemoraciju i dženazu u Potočarima. Kako komentarišete te navode?

IZETBEGOVIĆ: Mediji će uvijek smisliti naslov koji prodaje novinu. Kao Bošnjak sam posramljen napadom na gosta dženaze, a kao političar sam razočaran novom krizom u odnosima država i dvaju naroda izazvanom napadom na srbijanskog lidera, koji je svojim izjavama počeo da budi nadu. Agencija o kojoj govorite nije obezbjeđivala komemoraciju, to je posao i odgovornost državnih organa i agencija. Koliko znam, privatnu agenciju u kojoj je gospodin Ćatić direktor, a ne vlasnik, je angažovao Organizacioni odbor dženaze. Ova agencija je vršila samo dio redarske službe i nema nikakve veze s incidentom.

NN: Vučić je rekao kako će članove Predsjedništva pozvati u Beograd. Da li ćete otići?

IZETBEGOVIĆ: Rado ću se odazvati pozivu.

NN: Da li je ovaj događaj narušio dobre odnose između BiH i Srbije?

IZETBEGOVIĆ: Naravno da jeste. Nažalost, čitav niz događaja u posljednja dva mjeseca je radio protiv inicijative Aleksandra Vučića za poboljšanjem odnosa naroda i država. Rehabilitacija Draže Mihailovića, hapšenje Nasera Orića, negiranje srebreničkog genocida i zaustavljanje britanske rezolucije ruskim vetom u Savjetu bezbjednosti UN-a i, konačno, napad na samog Vučića su nas odveli deset koraka unazad.

NN: Premijer Vučić je više puta govorio o pruženoj ruci Srba prema Bošnjacima. Hoće li Bošnjaci pružiti tu ruku Srbima?

IZETBEGOVIĆ: Bošnjaci nikad nisu imali problem sa Srbima kao narodom, imali su problem sa zločincima koji nose srpska imena, sa pojedincima kojih je, nažalost, bilo mnogo. Bošnjaci su samo nekoliko godina nakon rata izabrali Srbina za načelnika opštine Centar u Sarajevu, a najpopularniji igrač u bh. košarkaškoj reprezentaciji je bio Nenad Marković. Bošnjaci žele pomirenje i dobre odnose i sa Srbijom, to je zajednički interes, ali ono mora biti bazirano na prihvatanju istine, na poštovanju žrtava, na ravnopravnosti i jednakosti.

NN: Kako dalje, šta je ono što bi BiH trebalo da uradi da se odnosi sa Srbijom stabilizuju?

IZETBEGOVIĆ: Ukoliko postoji interes i iskrena želja da se radi na poboljšanju odnosa, onda se ovaj negativni moment može prevazići, čak i pretvoriti u pozitivan. Bilo je grijeha i grešaka, valja se suočiti s njima, prihvatiti ih i priznati. Ali, prije svega, moramo prepoznati činjenicu koja nam bjelodano stoji pred očima - niko nije profitirao od užasnih sukoba koje smo uporno ponavljali kroz čitavo prošlo stoljeće, svi smo desetkovani, svi smo poniženi, unazađeni. Srbi i Bošnjaci su osnivali zajedničke države pa ih rušili, pa opet osnivali pa rušili.... Vrijeme je da se izvučemo iz tog začaranog kruga jer nastavićemo živjeti zajedno. A možemo dobro živjeti zajedno, dokazali smo to u vremenima varljivog balkanskog mira. Učinimo da taj mir bude trajan i stabilan, a naši odnosi dobronamjerni i iskreni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije