Intervju

Jasenko Tufekčić za 'Nezavisne': SDA će tražiti nove partnere

Jasenko Tufekčić za 'Nezavisne': SDA će tražiti nove partnere
Foto: Ilustracija | Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda FBiH za 'Nezavisne': SDA će tražiti nove partnere

SARAJEVO - U ovom momentu vode se intenzivni razgovori s koalicionim partnerima na svim nivoima. Traže se najkvalitetnija rješenja, kazao je u intervjuu za "Nezavisne" Jasenko Tufekčić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Ukoliko ne bude spremnosti od strane koalicionih partnera, mislim da će Stranka demokratske akcije (SDA) izaći u javnost i ukazati i reći ko to nije spreman da danas rješava pitanje penzionera, boraca i svih onih drugih kategorija o kojima smo govorili ranije", rekao je Tufekčić, koji je i visoki funkcioner SDA.

NN: Pred Parlamentom FBiH je niz obaveza i set reformskih zakon. Koliko je FBiH spremna u ovom momentu, s obzirom na političku situaciju, da ispuni obaveze koje su pred njom?

TUFEKČIĆ: U ovom momentu vode se intenzivni razgovori s koalicionim partnerima na svim nivoima. Traže se najkvalitetnija rješenja. Kada je u pitanju nivo FBiH, za nas je prioritet set pet zakona koji moraju biti doneseni, a to su set boračkih zakona koji je usvojen u Zastupničkom domu, zakon o PIO, zatim reforma samog Parlamenta FBiH, odnosno njegovih službi. Tu se 20 godina nije radilo ništa. Stvorio se niz nekih barijera i prepreka i mislim da u ovom momentu Parlament ne bi mogao da odgovori evropskom putu. To su pravci u kojima će djelovati delegati SDA, ukoliko budemo imali koalicione partnere, odnosno parlamentarnu većinu koja želi to raditi. Ukoliko ne bude spremnosti od strane koalicionih partnera, mislim da će SDA izaći u javnost i reći ko to nije spreman da rješava pitanje penzionera, boraca i svih drugih kategorija o kojima smo govorili ranije. SDA neće dozvoliti da u narednom periodu bude teren za provođenje predizbornih kampanja pojedinih stranaka. Tražićemo partnere s kojima mislimo da možemo završiti zadnju četvrtinu ovog mandata.

NN: Ko blokira FBiH, s obzirom na to da su zakočeni važni reformski zakoni?

TUFEKČIĆ: Imali ste priliku pratiti rad federalnog parlamenta, posebno Doma naroda, u proteklih četiri-pet mjeseci. S obzirom na tijesnu parlamentarnu većinu, uvijek je jedna stranka iskakala rušenjem akata, prijedloga zakona koji su dolazili i koji su usvojeni i u federalnoj vladi i u Zastupničkom domu. Nekada bi to bio HDZ, nekad SDP, DF, a u zadnje vrijeme SBB. S obzirom na to da je uvijek u pitanju tijesna većina, jedan dio tih manjih stranaka pokušava u Domu naroda da od sebe pravi faktor bez kojeg se ne može. Mislimo da još nije vrijeme da se vode predizborne kampanje, moramo se okrenuti potrebama građana i da unutar sadašnje postojeće, zvanične parlamentarne većine (HDZ, SDA, SBB) pronađemo modus kvalitetnog načina rješenja za izgradnju cesta, rebalans budžeta, usvajanje zakona o PIO, usvajanje seta boračkih zakona...

NN: Fadil Novalić, premijer FBiH, kaže da je budžet u suficitu. Izjavu su oštro napale vaše kolege u parlamentu i ekonomski analitičari, koji kažu da nijedan budžet ne može biti u suficitu. Je li FBiH u suficitu ili u deficitu?

TUFEKČIĆ: Ovi koji sebe nazivaju ekonomskim analitičarima i poznavateljima ekonomske situacije, neka se bave igrom riječi. Nikad se ne bih bavio igrom riječi i na tome gradio strategiju.

Premijera i Vladu možete voljeti ili ne, ali način rada Vlade je reformski i rezultati se vide na svim poljima. Ne treba biti posebno pametan kad prođete BiH i vidite šta se dešava. Uvažavajući sve negativne stvari koje su bile, ovoj se vladi ne može osporiti da je radila i da radi dobre stvari. U više navrata smo mi u SDA razgovarali i o suficitu i o svemu onome što će biti ugrađeno kod rebalansa budžeta, ali ostavimo to vremenu i Parlamentu i snazi te parlamentarne većine koja bi tu priču trebalo da završava. Mislim da će se SDA, Vlada, oba doma Parlamenta FBiH baviti poboljšanjem života građana.

NN: Ima li snage za usvajanje rebalansa u Parlamentu?

TUFEKČIĆ: Onaj ko želi dobro državi i želi dobro FBiH, usvojiće rebalans budžeta, jer je on neophodan nakon neusvajanja seta zakona o akcizama na državnom nivou. Ova vlast želi da radi infrastrukturne projekte, prije svega mislimo na puteve. Nama ceste trebaju. U ovom momentu novca ima. Mi se možemo odlučiti za infrastrukturne projekte, a ne da višak trošimo na plaće ili krpljenje nekih budžetskih rupa.

NN: Premijer Novalić takođe je najavio dodatnih 200 miliona KM od javnih preduzeća koji bi bili uloženi u gradnju brzih cesta. Zbog toga su ga opet kritikovali opozicija, ali i neki partneri u vlasti.

TUFEKČIĆ: Stojimo iza svega o čemu je govorio premijer i sigurno ćemo i kroz ove političke dogovore koje vodimo učiniti sve da obezbijedimo prohodnost i kroz parlament za ove stvari o kojima je premijer govorio i da sve to napravimo kroz rebalans.

NN: Premijer FBiH zvanično je potvrdio da neće biti aranžmana s MMF-om, te da će FBiH morati naći druge načine da se zaduži. Kako će to uticati na finansije u entitetu?

TUFEKČIĆ: Ako nismo ostvarili aranžam s MMF-om, jer nisu ispunjeni uvjeti, moramo tražiti druge načine da FBiH nastavi funkcionirati. Dakle, Vlada i svi ljudi koji su uključeni u tu priču našli su najbolji modus i mi koji dolazimo iz parlamentarne većine dajemo podršku takvom razmišljanju Vlade.

Izborni zakon treba da bude produkt svih

NN: Kako vidite rješenje kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona BiH? HNS je dao svoj prijedlog, a SDA ga ne prihvaća i najavljuje drugi prijedlog. Hoće li biti prijedloga SDA i kada, te hoće li to produbiti probleme u funkcionisanju koalicije?

TUFEKČIĆ: Moramo se složiti da problem Izbornog zakona najbolje osjete rad i funkcionisanje Doma naroda. Uvijek smo mi plaćali tu cijenu, da bi se omekšali stavovi SDA kada je u pitanju donošenje Izbornog zakona. Ono što moram da naglasim kao funkcioner i stranke i federlanog parlamenta, nikakvi ultimatumi, nikakve ucjene neće pomoći u donošenju kvalitetnog izbornog zakona bez razgovora svih učesnika iznutra i nikakve promjene neće biti donesene na zadovoljstvo jednog, nego na zadovoljstvo svih naroda u BiH. Treba raditi izmjene Izbornog zakona. SDA će uputiti prijedloge, ali smatramo da bez zajedničkog dogovora što većeg broja stranaka ne možemo doći do kvalitetnih izmjena tog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije