Intervju

Jerković: Hrvatski povratnici su sigurni u RS

Jerković: Hrvatski povratnici su sigurni u RS
Jerković: Hrvatski povratnici su sigurni u RS

Hrvati neće podržati za potpredsjednika FBiH Srbina koji ne predstavlja srpski narod, rekao je Josip Jerković, potpredsjednik RS.

"Ako itko zna - znaju Hrvati kako je biti žrtva takvih malverzacija. Mi smo godinama trpjeli Komšića, Vladu FBiH u kojoj nije bilo pobjednika među Hrvatima. Jamčim vam da Hrvati neće podržati za potpredsjednika FBiH takvoga čovjeka", rekao je Jerković.

NN: Kako ste zadovoljni izbornim rezultatima i postizbornim procesom? Jesu li Hrvati zadovoljni svojim predstavnicima?

JERKOVIĆ: Ranije su Hrvati u RS dobili dopredsjednika koji nije bio Hrvat, a sada imamo legalnog i legitimnog predstavnika Hrvata u mom imenu. Hrvati su dobili legalnog i legitimnog člana Predsjedništva BiH u imenu doktora Dragana Čovića. U RS birači su odlučili da ih i dalje vodi stara-nova predsjednica Vlade gospođa Cvijanović. Osobno, mislim da je to dobar izbor jer predsjednica Vlade u ovom mandatu namjerava ući u samu srž problema. Mislim da se slobodno može reći da je RS stabilnija od FBiH. Svi segmenti vlasti su formirani, a institucije već uveliko rade na rješavanju problema. RS je politički stabilnija od FBiH, pa i cijele države.

NN: Vijeće naroda RS je mjesto na kojem Hrvati mogu najbolje zaštititi svoje interese. Na čemu ćete insistirati i šta, eventualno, nećete dozvoliti?

JERKOVIĆ: Kroz Vijeće naroda možemo korigirati samo propise koje usvaja Narodna skupština, tako da Hrvati ne mogu birati što žele zaštititi. A što se tiče ostalih tema, ja sam zagovornik izmjene Ustava BiH, a pogotovo Izbornog zakona BiH. Sasvim slučajno se sad desilo da smo ovaj put dobili predstavnike koje su birali Hrvati. Tko nam garantuje da će se to tako dogoditi na narednim izborima? Mi jesmo za Dejtonski sporazum, ali želimo drugačiji ustroj BiH. Međutim, i tu se slažemo s predsjednikom Dodikom - mi se trebamo "razvjenčati" sa Bošnjacima u FBiH, a ne na štetu RS.

NN: Čini mi se da su odnosi Srba i Hrvata mnogo bolji u BiH nego što su odnosi generalno između Srba i Hrvata. Kako se Vama to čini?

JERKOVIĆ: Možemo mi podržavati ili ne gospodina Čovića i gospodina Dodika, ali je činjenica da su oni napravili prijateljstvo koje ne šteti niti jednoj, niti drugoj strani. Ali otkad su oni uspostavili to prijateljstvo, odnosi između Srba i Hrvata su se značajno popravili. Danas nijedan hrvatski povratnik u RS nema argument da kaže da se ne može vratiti jer nema sigurnost. Svatkom su zagarantovana njegova prava. A što se tiče općenito odnosa, neki dan sam čuo jednu odličnu izjavu gospodina Ivice Dačića. On je rekao da je Hrvatska tužila Srbiju za genocid, a Srbija podnijela protutužbu kako bismo dokazali kako se zalažemo za svoje narode. A sve što radimo je da pred međunarodnom zajednicom dokazujemo tko je veći zločinac.

NN: Nekako se između redova čita da su dobri odnosi Srba i Hrvata u BiH uslovljeni "zajedničkim neprijateljem". Šta kažete na to?

JERKOVIĆ: Svi mi u BiH imamo zajedničkog neprijatelja. Taj neprijatelj je neprijatelj cijelog svijeta. Ni Srbi ni Hrvati ne vide život u BiH bez Bošnjaka. Mi ne vidimo državu BiH bez Bošnjaka. Da li Bošnjaci vide BiH bez nekog od ova dva naroda? Ja se nadam da bošnjački predstavnici ne vide državu bez Srba i Hrvata.

NN: Šta Vi očekujete od Bošnjaka kao dokaz da je ne vide bez Hrvata?

JERKOVIĆ: Hrvati su radi zajedničkog nastupa u ratu protiv Srba dobili zajedničko kućanstvo sa Bošnjacima u FBiH. Mislim da nam se to sad obija o glavu. Prostor FBiH u Dejtonu nije dat samo Bošnjacima. Dat je i Hrvatima. Ne kažem da zagovaram treći entitet, ali Bošnjaci u FBiH kao da cijeli njen prostor vide da pripada samo njima.

NN: Kako komentarišete dokumenta koja gospodin Kebo podnosi u vezi sa ratnim zločinima? Čini se da je dosta Srba i Hrvata procesuirano, ali da je još malo presuda za zločine počinjene od strane Bošnjaka. 

JERKOVIĆ: Nedavno je bilo u tisku da je najviše osuđenih Srba, pa onda Hrvata, a Bošnjacima - nula godina. Ne znam otkud gospodinu Kebi ovi podaci. Mislim da je on osoba koja je odabrana da te podatke izbaci u javnost. U svakom slučaju, vjerujte, ta dokumentacija će rasvijetliti mnogo toga.

NN: Mogu li ikako bh. Hrvati uticati na Hrvatsku da pomogne da se problemi Srba u Hrvatskoj rješavaju brže i efikasnije?

JERKOVIĆ: Ja imam odličnu suradnju sa gospodinom Miloradom Pupovcem, koji Srbe predstavlja u Hrvatskom saboru. Često se čujemo i rješavamo probleme Srba u Hrvatskoj i Hrvata u BiH. Hrvatska je doista dosta učinila za Srbe, mada ne kažem da su svi problemi riješeni. Izgrađeno je i obnovljeno mnogo kuća i stanova Srbima u Hrvatskoj, ali, naravno, uvijek može i bolje.

NN: Kako vidite najnoviju njemačko-britansku inicijativu? Može li ona konačno donijeti neki napredak za građane BiH?

JERKOVIĆ: Da ja imam izravni utjecaj, ja se nikako ne bih odlučio formirati državnu vlast bez entitetskih pobjednika, niti bih vidio Vijeće ministara bez SNSD-a zato što on vlada u RS. Ako oni nisu u vlasti na državnoj razini, kako ćemo implementirati dogovor? Ja se nadam da će se naći najbolje rješenje. Nadam se i da će SNSD imati potpredsjednika FBiH, iako gospodin Komšić "rađa" Srbina kako bi ga predložio za kandidata. Hrvati takvog neće podržati! Ako itko zna - znaju Hrvati kako je biti žrtva takvih malverzacija. Mi smo godinama trpjeli Komšića, Vladu FBiH u kojoj nije bilo pobjednika među Hrvatima. Jamčim vam da Hrvati neće podržati za potpredsjednika FBiH takvoga čovjeka.

BiH neće trpjeti zbog šengenske granice

NN: Mnogo prašine diglo se zbog jačanja režima granice na Hrvatskoj prema BiH. Kako to vidite?

JERKOVIĆ: Građani moraju znati da to ne čini Hrvatska, nego da je to europska obaveza. Europa uvodi šengensku granicu. A poruka Hrvatske je bila da nijedan dobronamjeran građanin to neće ni primijetiti. Bit ćete svjedoci da se ništa neće dogoditi. Nedavno je bila uhapšena osoba na graničnom prijelazu Slavonski Brod. To je bio mudžahedin i u takvim slučajevima će biti granica stroža. Svjedoci smo da muškarci sa bradama i svezanom maramom na glavi dolaze na granicu. Možda u takvome čovjeku nema ništa zloga, ali ako on želi da dokaže tko je on, morat će to učiniti kad ulazi na granicu EU. Mislim da nema potrebe za tim, kao što nema potrebe da ja stavim veliki križ na glavu i idem na granicu da nešto dokazujem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije