Intervju

Jovičić: Spriječićemo fiktivne prijave prebivališta

Jovičić: Spriječićemo fiktivne prijave prebivališta
Jovičić: Spriječićemo fiktivne prijave prebivališta

Iskoristićemo sve naše zakonske mogućnosti da vršimo provjere i onemogućavanje fiktivnih prijava, naglašava Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, nakon što je Ustavni sud BiH proglasio nevažećom Odluku o prebivalištu.

Ističe da se ponovo pred izbore pokušava uvesti izborni inženjering i uvjerava da MUP RS i po važećem zakonu ima pravo da vrši provjere u tom segmentu.

NN: Nakon što je Ustavni sud BiH proglasio nevažećom Odluku o prebivalištu, koji su dalji koraci i kako MUP RS sada sprovodi kontrole?

JOVIČIĆ: To je opšta farsa koja je nastala na nivou BiH i nama je u RS jasno zbog čega se to radi. Imali smo taj primjer kada su bili lokalni izbori i pokušava se izborni inženjering uraditi ponovo sada, pred ove izbore. Ja sam se kao ministar unutrašnjih poslova uglavnom osvrtao na elemente bezbjednosti, nisam ulazio u politički aspekt. Više puta sam po tom pitanju razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice kada je taj aspekt u pitanju - koliko negativno utiče postojeći Zakon o prebivalištu i boravištu građana i u finansijskom, i u bezbjednosnom smislu, pa na kraju i u političkom. Mi po važećem zakonu imamo pravo da vršimo određene provjere i mi ćemo iskoristiti sve te naše zakonske mogućnosti da vršimo provjere i onemogućavanje fiktivnih prijava. Ja mislim da je predsjednica Vlade RS već u razgovorima, prošli put je to bila odluka, da li ćemo se odlučiti na donešenje uredbe o provjeri prijave prebivališta. Ili ćemo u razgovoru sa Ministarstvom civilnih poslova BiH vidjeti da oni na nivou BiH, sa nivoa tog ministarstva, propišu određenu instrukciju, vidjećemo.

NN: Osvrnimo se na proteklih godinu i po dana, koliko ste, orijentaciono, na čelu MUP-a RS. Jeste li ispunili većinu ciljeva koje ste zacrtali?

JOVIČIĆ: Dolaskom na čelo MUP-a, ja sam presjek stanja koje sam zatekao u Ministarstvu iznio na sjednici Vlade RS i predložio određene mjere kako bi iz mog ugla to trebalo da se uradi da bi se poboljšalo stanje u MUP-u, sa osvrtom prije svega na materijalno opremanje i osposobljavanje naših pripadnika kako bi bolje mogli da odgovore svojim zadacima. Veliki broj tih ciljeva je ostvaren, jedan dio je u fazi ostvarivanja, a bitno je da je odobren od strane Vlade i da su pronađena određena finansijska sredstva. Međutim, mislim da je još mnogo posla pred nama i da ga treba završiti kako bi MUP bio u punoj funkciji, u kapacitetu onako kako bi trebalo da izgleda iz moga ugla i kako bismo dostigli standarde evropskih policija i da ne kažem nekih svjetskih.

NN: A, hoćete li imati vremena, uskoro će oktobar? Imate li želju da nastavite tamo gdje ste stali i nakon izbora koji nas očekuju?

JOVIČIĆ: Ja ću raditi u punom kapacitetu do onoga dana dok mi ne istekne mandat i dok neko drugi ne dođe na ovu poziciju. Da li će biti ponude za drugi mandat, ja o tome u ovom trenutku, vjerujte, i ne razmišljam. Znam samo da je čast biti na čelu jedne ovakve institucije.

NN: Hoće li policiji poći za rukom da poboljša svoj rad s obzirom na to da je, evo, za ovih šest mjeseci na području CJB Banjaluka povećan broj razbojništava,  a osim toga, u Banjaluci je nedavno opljačkana Nova banka usred dana?

JOVIČIĆ: Jeste, ali vidite, šestomjesečni izvještaj koji ćemo mi razmatrati 25. jula u Doboju na kolegijumu pokazuje da je broj krivičnih djela u opadanju za 10,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. To znači da je MUP RS, koji ja gledam u cjelini, a ne samo područje jednog CJB, pokazao svoju ulogu u smislu preventivnog djelovanja i odvraćanja od vršenja krivičnih djela. Taj događaj u Banjaluci jeste uznemirio javnost, ali ste i svjedoci da je veliki broj krivičnih djela, evo kad ste se dotakli CJB Banjaluka, rješavan za 24 do 48 sati, a na primjer, to su krivična djela ubistava. To je pokazatelj našeg efikasnog rada. Što se tiče te pljačke Nove banke, vi znate da svaka komercijalna banka ima svoje agencije i službe za obezbjeđenje. Naravno da MUP ne bježi od odgovornosti i potrebe da pruži sigurnost tim bankama.  Mi imamo određena operativna saznanja ko je eventualni izvršilac i nadam se da će to vrlo brzo biti riješeno.

NN: Meni se poznanici najviše žale na saobraćajne policajce za koje kažu da su podložni uzimanju mita. Imali smo pojedinačne slučajeve razotkrivanja takvih policajaca, ali ne i jaču borbu protiv njih. Kada će ona početi?

JOVIČIĆ: Jutros sam čitao izvještaj Komisije za prijem prestavki i žalbi. Bilo je u šest mjeseci oko 20 prijava građana za sumnju da su policajci koruptivno djelovali, a od toga su samo četiri policajca iz policijskih stanica za bezbjednost saobraćaja.

NN: Ali, ne možete samo od građana očekivati da otkrivaju takve policajce.

JOVIČIĆ: Slušajte, pa mora neko da prijavi da je neko uzeo i da je neko tražio mito. Mi stalno pozivamo građane da prijave takve nečasne policajce i mi ćemo sigurno preduzeti mjere i radnje. I pokazali smo da smo spremni da se obračunamo i sa ljudima u našim redovima ukoliko krše neke zakone.

NN: Nije Vam, recimo, palo na pamet da kao vozača pošaljete čovjeka iz unutrašnje kontrole, da on pokuša dati mito saobraćajnom policajcu?

JOVIČIĆ: Ja ne znam otkud Vama informacija da to nismo radili? Radili smo. I radimo razne metode da mi otkrivamo svoje nesavjesne službenike, ali opet kažem, pozivam sve građane, ko god ima bilo kakvu nepriliku i loš odnos sa policijskim službenikom MUP-a RS, da nam se obrati, može i anonimno.

 Obezbjeđujemo normalno funkcionisanje zvaničnika  

NN: Izjavili ste da MUP RS ne prepušta slučaju nedavne prijetnje Miloradu Dodiku, predsjedniku RS. Koliko će trajati pronalaženje IP adresa izvršilaca?

JOVIČIĆ: Provjera IP adresa zavisi od našeg stručnog tima, koji može vrlo brzo da otkrije te adrese. Ali, Krivični zakon nije dobro razradio ovu oblast kada su u pitanju sajber kriminal i visokotehnološki kriminalitet, te prijetnje preko društvenih mreža. To su određeni nedostaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije