Intervju

Korin Jonker: Pratićemo da li su mrtvi prijavljeni namjerno

Korin Jonker: Pratićemo da li su mrtvi prijavljeni namjerno
Korin Jonker: Pratićemo da li su mrtvi prijavljeni namjerno

Više od 300 posmatrača na terenu pomoći će Misiji OSCE-a da ocijeni da li će BiH ispoštovati svoju obavezu da u oktobru provede fer opšte izbore, kaže Korin Jonker.

Ova Holanđanka direktorica je Izborno-posmatračke misije u BiH OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava. Jonkerova ističe da joj je drago što je Centralna izborna komisija BiH (CIK) otkrila da su za glasanje bili prijavljeni i mrtvi ljudi, ali i najavljuje da će tek kasnije biti moguće utvrditi je li ovo bila greška ili je urađeno s namjerom.

NN: Ured za demokratske institucije i ljudska prava 3. septembra je otvorio Izborno-posmatračku misiju za opše izbore u BiH na poziv CIK-a. Koliko će vaših posmatrača nadgledati regularnost cijelog procesa?

JONKER: Sada u glavnom timu imamo 11 eksperata, 20 posmatrača će pratiti predizborni period, izborni dan i period poslije izbora. Na sam izborni dan će doći dodatnih 300 posmatrača, koji će se skoncentrisati samo na 12. oktobar.

NN: Od 1996. godine ovo će biti deseti izbori koje će nadgledati OSCE-ova posmatračka misija. Koliko je u ovom periodu naš izborni sistem unaprijeđen?

JONKER: Teško je odgovoriti na to pitanje. Sad posmatramo ove izbore. Previše je upoređivati ove izbore s ranijim izbornim ciklusima. Odgovor će biti moguće dati kasnije, kada izađemo sa svojim izvještajem, a on će se bazirati na nalazima iz ove posmatračke misije. Tada ćemo dati i preporuke šta se može uraditi u budućnosti i šta se u sistemu može popraviti. Sigurno će biti drugih međunarodnih organizacija koje će imati svoje mišljenje, ali naša misija mora biti nepristrasna i objektivna. Naš mandat je da sakupimo više pogleda i informacija i da na kraju izađemo s činjenicama.

NN: Kakav je stav OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava o Izbornom zakonu BiH - garantuje li on provođenje fer izbora?

JONKER: U našem glavnom timu od 11 eksperata su pravnici i analitičari za izbore. Ako postoje razlike između bh. zakonodavstva i međunarodnih standarda za dobre i demokratske izbore, mi ćemo ih sigurno spomenuti u svom izvještaju. On će uključivati pregled promjena od 2010. godine i šta se desilo sa preporukama koje je Ured OSCE-a dao tada.

NN: CIK je utvrdio nepravilnosti u vezi s prijavom birača, prijavljeno je 37 mrtvih osoba, a mnogi birači navodno žive na dvije i tri adrese istovremeno. Da li su za vas ovi podaci zabrinjavajući?

JONKER: Nije mi drago što je neko prijavio umrle, odnosno da je želio glasati umjesto njih, ali mi je drago da je to CIK otkrio jer to znači da ova komisija radi svoj posao. Centralna izborna komisija BiH je odgovorna da utvrdi jesu li ove stvari samo greške ili strategija političkih subjekata. Greške su ljudske, ali otkrivanje ovih podataka je dokaz da CIK radi ono što treba da radi. Naši eksperti i analitičari su u dnevnom kontaktu s CIK-om i oni će pitati i nadgledati šta radi ta komisija i na kraju dati svoju ocjenu.

NN: Da li se i u Vašoj zemlji, Holandiji, dešava da kao birače neko prijavi mrtve?

JONKER: I u Holandiji se dešavaju greške. Neću tvrditi da li je ovo u BiH bila greška ili je neko uradio s namjerom. Cilj naše misije jeste da dobro pazimo i na te stvari. Pazićemo i izvijestiti javnost o svojoj ocjeni nakon što sakupimo sve moguće podatke iz svih uglova.

NN: Za ove izbore je registrovano oko 3,3 miliona birača, što je gotovo jednako broju ukupno popisanih stanovnika BiH. Smatrate li nelogičnim ovaj omjer?

JONKER: I na te stvari ćemo obratiti pažnju kako bismo ustanovili šta su činjenice. Sad je prerano ocijeniti zbog čega je ovako mala razlika između broja svih stanovnika i onih s pravom glasa. Ponekad postoje razlozi za to, poput strukture društva. Znam da postoje stotine hiljada državljana BiH koji žive u inostranstvu. Ako politički subjekti imaju problem s ovom brojkom i strahuju da ona predstavlja opasnost od izbornog inženjeringa, oni će to sigurno isticati i delegirati. Sve te naznake biće signal za nas na šta da pazimo. Sakupljaćemo informacije od CIK-a, od ministarstava, opštinskih izbornih komisija, od biračkih odbora. Naših 20 dugoročnih posmatrača, koji su raspoređeni po cijeloj BiH, i jesu tu da mi njima šaljemo informacije i da ih oni provjere.

NN: Postoje li u BiH uslovi za održavanje fer i demokratskih izbora?

JONKER: Bez sumnje, BiH je jako komplikovana zemlja, puno je institucija, puno političara i izazov je razumjeti šta se dešava u državi. Ali vjerujte da ćemo s našim ljudima na terenu, koji će sresti puno sugovornika s različitih strana, biti sposobni da ocijenimo situaciju. BiH je država koja se obavezala da će provesti demokratske i poštene izbore, a mi smo tu da vidimo koliko će ta međunarodna obaveza biti ispunjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije