Intervju

Krešimir Zubak: BiH mora da bude decentralizovana

Krešimir Zubak: BiH mora da bude decentralizovana
Krešimir Zubak: BiH mora da bude decentralizovana
Jurica GUDELJ

Krešimir Zubak, predsjednik HSS-NHI, kazao je u intervjuu za "Nezavisne" da ni danas ne bi potpisao Dejtonski sporazum.

Bh. Hrvati, kaže Zubak, nalaze se "u jadnom položaju", pa je vrijeme i pokazalo opravdanost njegovog odbijanja da potpiše Dejtonski sporazum u ime bh. Hrvata. Zubak je istakao i da ne vjeruje u mogućnost postizanja sporazuma o ustavnim promjenama u BiH.

''Skeptičan sam glede mogućnosti političkog dogovora oko ustavnog uređenja BiH ako se u cijeli postupak ne involvira snažnije i međunarodna zajednica. Zalažemo se da područja Bosanske Posavine i središnje Bosne svaka za sebe čine posebnu federalnu jedinicu/regiju'', rekao je Zubak.

NN: NHI se ujedinjenjem s HSS BiH uključila u proces ustavnih promjena BiH. Prema Vašem mišljenju, koje je najbolje ustavno rješenje za našu zemlju?

ZUBAK: Više ne možemo govoriti o NHI i HSS budući smo se integrirali u jednu stranku, tako da se ne može govoriti o tome da se NHI uključila u proces ustavnih promjena. Inače, NHI je i prije integracije u svojim programskim dokumentima iz 1998. godine imala jasnu predodžbu o tome kakvu Bosnu i Hercegovinu želi. Do integracije NHI i HSS došlo je, između ostalog, i poradi toga što smo imali ujednačeno gledanje i odnos prema Bosni i Hercegovini i njezinom ustavnom uređenju.

BiH treba biti uređena tako da na državnoj razine budu sve one nadležnosti i ovlasti koje imaju države članice Europske unije, a koje su također složene, višenacionalne državne zajednice. Zalažemo se da na razini BiH postoje institucije vlasti koje će imati ovlasti da provode legislativu i politike koje su u nadležnosti države, jednako na cijelom državnom teritoriju i koje će imati izvorne prihode za provođenje tih politika. U BiH u cjelini konstitutivni narodi moraju biti potpuno jednakopravni, a osobito u procesu upravljanja državom.

To podrazumijeva da su državne institucije vlasti strukturirane tako da odražavaju nacionalnu strukturu kao i da se na najvišim funkcijama osigura načelo paritetne zastupljenosti i rotacije. Također, zalažemo se zato da se u procesu odlučivanja u tim strukturama vlasti, i to o najbitnijim pitanjima odlučuje konsenzusom a o drugim važnim pitanjima kvalificiranom većinom.

NN: Podrazumijeva li to decentralizaciju države?

ZUBAK: Naravno! BiH mora biti decentralizirana država u kojoj će općine imati veća prava i dužnosti, a na središnjoj razini se trebaju organizirati federalne jedinice ili regije kao oblici samouprave ili administrativne jedinice, što je za nas stvar političkog dogovora. U svakom slučaju mislimo da BiH mora imati više federalnih jedinica/regija budući BiH ima i više gospodarsko-ekonomski-prometno-kulturoloških cjelina. Zalažemo se da područja Bosanske Posavine i središnje Bosne svaka za sebe čine posebnu federalnu jedinicu/regiju.

NN: S obzirom na oprečna stajališta triju naroda, kada je donošenje novoga ustava u pitanju, vjerujete li da je uopće moguće postići dogovor o promjeni Ustava BiH?

ZUBAK: Skeptičan sam glede mogućnosti političkog dogovora oko ustavnog uređenja BiH ako se u cijeli postupak ne involvira snažnije i međunarodna zajednica. To je i obveza međunarodne zajednice budući je ona od nastanka krize u BiH sudionik i posrednik u razgovorima o BiH. Osobito zato što je ona na neki način nametnula postojeći, privremeni, ustavni aranžman, koji sam po sebi omogućava da se proces dogovaranja oteža, onemogući, uvjetuje ili opstruira. 

NN: U javnosti ste poznati kao čovjek koji se zalagao za povratak Hrvata u BiH. Kako vidite trenutni položaj Hrvata u BiH, posebice u RS?

ZUBAK: Položaj Hrvata u BiH je više nego jadan. To je, između ostalog, i posljedica jedne politike koja je stavljala ovu državu pod upitnik. BiH je naša domovina, i naša država i da nema nikakvih razloga zbog kojih bi Hrvati, pa i drugi narodi iz BiH dovodili u pitanje njezinu opstojnost. Zbog čega bi je se odricali, sramili ili napuštali? Elementarno bi trebalo biti u svakom čovjeku da ne poriče i ne osporava svoj kraj, svoj zavičaj i svoju domovinu.

NN: Poznato je kako ste Vi odbili potpisati Dejtonski sporazum, pa je umjesto Vas, u ime bh. Hrvata, svoj potpis stavio Jadranko Prlić, tadašnji predsjednik Vlade Herceg Bosne. Da se danas nalazite u istoj situaciji, kako biste postupili?

ZUBAK: Još odlučnije. Vrijeme pokazuje opravdanost takvog postupka.

NN: NHI se nedavno ujedinila s HSS BiH. Što vaša stranka time dobiva, a što gubi?

ZUBAK: Integriranjem mi više nismo posebna stranka, pa stoga ne možemo govoriti o tome, što dobivamo a što gubimo. Ali smatram kako je to politički opravdano i da je ovo ujedinjenje u interesu onih za čije potrebe i interese se zalažemo. 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije