Intervju

Kristijane Homan, ambasadorka Njemačke: BiH mora krenuti naprijed

Kristijane Homan, ambasadorka Njemačke: BiH mora krenuti naprijed
Foto: N.N. | Kristijane Homan, ambasadorka Njemačke: BiH mora krenuti naprijed
Dejan Šajinović

Njemačka se nada da će pri konstituisanju parlamenata i vlada u BiH doći do brze implementacije izbornih rezultata i da će blokade biti izbjegnute, rekla je Kristijane Homan, ambasadorka te zemlje u BiH.

"Mi smo svjesni da ovo za sve političke aktere u BiH nije lak zadatak, ali ipak se nadamo da će političari opravdati svoju odgovornost koju imaju prema građanima i odgovoriti ovim izazovima", rekla je Homanova u pisanom intervju za "Nezavisne".

NN: Kakva su njemačka očekivanja od bh. vlasti u narednom periodu?

HOMAN: Naredni mjeseci su ključni za evropski put BiH. U tom smislu nadam se da će zemlja po mogućnosti veoma brzo poslati odgovore na dopunjena pitanja Evropske komisije. Samo tako Evropska komisija može sastaviti svoje mišljenje o kandidaturi zemlje u EU. Naravno da se takođe nadam da će parlamenti biti brzo konstituisani i da će se brzo formirati vlada na svim razinama jer se zemlja nalazi pred brojnim izazovima.

Na političarima ove zemlje je da postave svoje prioritete. Iz našeg ugla, odlučujući će biti pravac djelovanja. A taj pravac bi trebalo da znači prilagođavanje evropskim standardima u svim oblastima u BiH: u privredi, socijalnoj sferi, ali najviše u oblasti vladavine prava i borbi protiv korupcije.

NN: Mnogi Hrvati su nezadovoljni jer je Željko Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Kako prevladati te izazove pri narednim izborima?

HOMAN: Odluka u predmetu "Ljubić" još nije implementirana. Nažalost, pokušaji da se nađe rješenje prije izbora nisu uspjeli.

A osim ove, postoji čitav niz odluka Evropskog suda za ljudska prava čija implementacija čeka godinama. I to spada u izazove s kojima se bh. političari hitno moraju uhvatiti u koštac kako bi zemlja krenula naprijed.

U tom smislu želim ukazati na jasan stav Evropskog savjeta iz oktobra 2017. po kojem ne treba da budu preduzimani bilo kakvi koraci koji bi mogli otežati implementaciju odluke "Sejdić i Finci".

NN: Na koji način Njemačka vidi implementaciju odluke u slučaju "Ljubić" da ona bude prihvatljiva za Njemačku i za EU? Kako Njemačka vidi generalno ulogu Centralne izborne komisije BiH?

HOMAN: Nadamo se da će pri konstituisanju parlamenata i vlada u BiH doći do brze implementacije izbornih rezultata i da će blokade biti izbjegnute.

Mi smo svjesni da ovo za sve političke aktere u BiH nije lak zadatak, ali ipak se nadamo da će političari opravdati svoju odgovornost koju imaju prema građanima i odgovoriti ovim izazovima.

NN: Visoki predstavnik Valentin Incko predstavio je svoj izvještaj u UN-u. Da li je vrijeme za zatvaranje OHR-a?

HOMAN: Za odluku o budućnosti OHR-a postoje jasno definisani kriterijumi, to su ti takozvani 5+2 kriterijumi. Oni su postavljeni godinama unazad i po njima će biti mjeren napredak ove zemlje i pitanje budućnosti OHR-a.

NN: Mnogo ljudi nezadovoljno je ekonomskim stanjem u BiH i zbog toga žele seliti u Njemačku. Njemačka želi olakšati uslove za to. Kako će izgledati nova pravila?

HOMAN: U Njemačkoj radimo na novom zakonu o doseljavanju radne snage, ali rasprave o njemu su još u ranom stadijumu, još ne znamo kako će izgledati nacrt. Iz tog razloga razumjećete da ne možemo govoriti o njegovom sadržaju.

NN: Kako Njemačka vidi saradnju s RS i kako vidite saradnju s budućom vladom?

HOMAN: U saradnji se uglavnom radi o području poticanja konkurentnosti preduzeća i otvaranju radnih mjesta budućnosti.

Naravno da se nadamo da ćemo i s novom vladom moći intenzivno sarađivati, kao što je bio slučaj u prethodnom mandatu, i da ćemo našu buduću saradnju bazirati na zajedničkim interesima.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije