Intervju

Kristijane Homan, ambasadorka Njemačke: BiH mora krenuti naprijed

Kristijane Homan, ambasadorka Njemačke: BiH mora krenuti naprijed
Foto: N.N. | Kristijane Homan, ambasadorka Njemačke: BiH mora krenuti naprijed
Dejan Šajinović

Njemačka se nada da će pri konstituisanju parlamenata i vlada u BiH doći do brze implementacije izbornih rezultata i da će blokade biti izbjegnute, rekla je Kristijane Homan, ambasadorka te zemlje u BiH.

"Mi smo svjesni da ovo za sve političke aktere u BiH nije lak zadatak, ali ipak se nadamo da će političari opravdati svoju odgovornost koju imaju prema građanima i odgovoriti ovim izazovima", rekla je Homanova u pisanom intervju za "Nezavisne".

NN: Kakva su njemačka očekivanja od bh. vlasti u narednom periodu?

HOMAN: Naredni mjeseci su ključni za evropski put BiH. U tom smislu nadam se da će zemlja po mogućnosti veoma brzo poslati odgovore na dopunjena pitanja Evropske komisije. Samo tako Evropska komisija može sastaviti svoje mišljenje o kandidaturi zemlje u EU. Naravno da se takođe nadam da će parlamenti biti brzo konstituisani i da će se brzo formirati vlada na svim razinama jer se zemlja nalazi pred brojnim izazovima.

Na političarima ove zemlje je da postave svoje prioritete. Iz našeg ugla, odlučujući će biti pravac djelovanja. A taj pravac bi trebalo da znači prilagođavanje evropskim standardima u svim oblastima u BiH: u privredi, socijalnoj sferi, ali najviše u oblasti vladavine prava i borbi protiv korupcije.

NN: Mnogi Hrvati su nezadovoljni jer je Željko Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Kako prevladati te izazove pri narednim izborima?

HOMAN: Odluka u predmetu "Ljubić" još nije implementirana. Nažalost, pokušaji da se nađe rješenje prije izbora nisu uspjeli.

A osim ove, postoji čitav niz odluka Evropskog suda za ljudska prava čija implementacija čeka godinama. I to spada u izazove s kojima se bh. političari hitno moraju uhvatiti u koštac kako bi zemlja krenula naprijed.

U tom smislu želim ukazati na jasan stav Evropskog savjeta iz oktobra 2017. po kojem ne treba da budu preduzimani bilo kakvi koraci koji bi mogli otežati implementaciju odluke "Sejdić i Finci".

NN: Na koji način Njemačka vidi implementaciju odluke u slučaju "Ljubić" da ona bude prihvatljiva za Njemačku i za EU? Kako Njemačka vidi generalno ulogu Centralne izborne komisije BiH?

HOMAN: Nadamo se da će pri konstituisanju parlamenata i vlada u BiH doći do brze implementacije izbornih rezultata i da će blokade biti izbjegnute.

Mi smo svjesni da ovo za sve političke aktere u BiH nije lak zadatak, ali ipak se nadamo da će političari opravdati svoju odgovornost koju imaju prema građanima i odgovoriti ovim izazovima.

NN: Visoki predstavnik Valentin Incko predstavio je svoj izvještaj u UN-u. Da li je vrijeme za zatvaranje OHR-a?

HOMAN: Za odluku o budućnosti OHR-a postoje jasno definisani kriterijumi, to su ti takozvani 5+2 kriterijumi. Oni su postavljeni godinama unazad i po njima će biti mjeren napredak ove zemlje i pitanje budućnosti OHR-a.

NN: Mnogo ljudi nezadovoljno je ekonomskim stanjem u BiH i zbog toga žele seliti u Njemačku. Njemačka želi olakšati uslove za to. Kako će izgledati nova pravila?

HOMAN: U Njemačkoj radimo na novom zakonu o doseljavanju radne snage, ali rasprave o njemu su još u ranom stadijumu, još ne znamo kako će izgledati nacrt. Iz tog razloga razumjećete da ne možemo govoriti o njegovom sadržaju.

NN: Kako Njemačka vidi saradnju s RS i kako vidite saradnju s budućom vladom?

HOMAN: U saradnji se uglavnom radi o području poticanja konkurentnosti preduzeća i otvaranju radnih mjesta budućnosti.

Naravno da se nadamo da ćemo i s novom vladom moći intenzivno sarađivati, kao što je bio slučaj u prethodnom mandatu, i da ćemo našu buduću saradnju bazirati na zajedničkim interesima.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije