Intervju

Luka Kecman: Besjedništvo novina manifestacije

Luka Kecman: Besjedništvo novina manifestacije
Luka Kecman: Besjedništvo novina manifestacije

Kada kažete da nešto traje 50 godina u kontinuitetu, onda to ima obavezu. A, ima obavezu jer svi narodi funkcionišu na principu tradicije. Ako imate tradiciju imate i o čemu da pričate, smatra Luka Kecman, zamjenik predsjednika Komisije za programske sadržaje "Kočićevog zbora".

Najavljujući ovogodišnji 49. "Kočićev zbor", Kecman je iskoristio priliku da napomene da ova manifestacija, posvećena životu i djelu jednog od naših najboljih pisaca Petru Kočiću, iduće godine puni pola vijeka svog trajanja.

Ovogodišnji program počinje 17. avgusta likovnim saborovanjem "Zmijanje 2014", te saopštenjem dobitnika Kočićeve nagrade i nagrade "Zmijanjče", dok će svečano otvaranje biti održano 24. avgusta u parku "Petar Kočić" u Banjaluci.

Kecman, koji je i dekan Akademije umjetnosti Banjaluka, u intervjuu za "Nezavisne" kazao je da se već sada razmišlja o mnogo čemu, otkrio šta je novo u programu ove godine, ali i istakao da je "Kočićev zbor" prije svega kulturna manifestacija.

NN: Manifestacija "Kočićev zbor" održava se u kontinuitetu 49 godina. Postoje li neke novine u programu koje su pripremljene za ovu godinu?

KECMAN: Novina ove godine je takmičenje u besedništvu, gde će učestvovati studenti pravnih fakulteta iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Beograda. Namera je da se konačno ukaže dužno poštovanje i Kočićevom saborskom radu, gde je zabeleženo da je on bio jedan od boljih besednika kada je u pitnju političko besedništvo. U besedništvu će učestvovati 10 studenata, a najbolji će dobiti nagradu, koja će se sastojati od plakete i određenog finansijskog iznosa.

NN: "Kočićev zbor" se ne održava samo jedan dan, njegovi sadržaji traju dvije sedmice, a neki se čak odvijaju i tokom cijele godine.

KECMAN: Tako je, "Kočićev zbor" ima dva dela. Jedan je onaj koji je kulturnog i umetničkog sadržaja, kroz koji se baštine lik i delo ovog pisca u svim onim segmentima koji su njega učinili velikim. Drugi deo je tradicionalni - zborovanje, koji sadrži elemente narodnih igara, pesama, tradicionalnih nadmetanja, zaključno s bodljavinom bakova.

NN: Koliki je bio ovogodišnji budžet i u kojoj mjeri programski sadržaji zavise od istog?

KECMAN: Odustali smo od mnogo toga što je zamišljeno za ovogodišnji "Kočićev zbor" jer zbog svih dešavanja koja su nas zadesila budžet će dodatno biti smanjen. Predviđen je budžet od 75.000 KM, ali tek ćemo početkom avgusta znati konačnu cifru. Ipak, nastojimo da program bude bogat i raznovrstan i da s akcentom na pojedina dešavanja traje celu godinu, jer to ovaj veliki pisac definitivno zaslužuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije