Intervju

Matanović za NEZAVISNE: Ako DF izađe iz vlasti, izbaciće i SzP

Matanović za NEZAVISNE: Ako DF izađe iz vlasti, izbaciće i SzP
Matanović za NEZAVISNE: Ako DF izađe iz vlasti, izbaciće i SzP

BANJALUKA - Slavko Matanović, DF-ov ministar prometa i komunikacija BiH, poručuje da se ova partija neće sama povući iz Vijeća ministara nakon koaliranja SDA i SBB-a, što podrazumijeva i pokušaj uvođenja stranke Fahrudina Radončića u državnu vlast.

"Sami nećemo izaći, ne zato jer volimo vlast, već zato što ovaj saziv Vijeća ministara postiže rezultate. Ako bismo mi izašli, jasno je da bi to značilo i izbacivanje Saveza za promjene", kaže Matanović u intervjuu za "Nezavisne".

NN: Da li se, nakon sklapanja koalicije SDA - SBB i dogovora o rekonstrukciji svih nivoa vlasti osjećate ugroženo u Vijeću ministara kao jedini DF-ov ministar?

MATANOVIĆ: Ne znam zašto bih se osjećao ugroženo kada sam imenovan na ovu poziciju od strane predsjedavajućeg Vijeća ministara, a on od strane Predsjedništva BiH i parlamentarne većine, koja je nastala kao rezultat potpisanog koalicijskog sporazuma više političkih stranaka. Ovdje sam da radim u interesu građana BiH i to je velika čast i odgovornost, koja prestaje onog momenta kada istekne mandat, odnosno kada neka nova parlamentarna većina odluči da postavi nekog drugog na ovu poziciju. Niko od nas nije imenovan doživotno na ove funkcije, tako da je pitanje ugroženosti suvišno.

NN: Dijelite li mišljenje dijela javnosti i analitičara o tome da je SDA nakon izbora "navukla" DF u vlast samo kako bi se ona što prije formirala bez SNSD-a, pa je onda nastavila sa provođenjem starih politika?

MATANOVIĆ: Teško se može reći da se ljudi sa dosta političkog iskustva, kao što su oni koji su pregovarali ispred DF-a, mogu "navući" na bilo šta. Podsjećam vas da su razgovori o formiranju vlasti trajali dugo, možda ne tako dugo kao u ranijoj praksi, ali dovoljno da su se do detalja analizirali svi pozitivni i negativni aspekti potencijalnog koaliranja sa strankama koje nisu naše političke provincijencije. Ipak, po izbornom rezultatu, DF se našao u prilici da bude neka vrsta prevage u postizbornoj konstrukciji vlasti, pogotovo na državnom nivou. Naša procjena je bila da treba pružiti priliku Savezu za promjene da unese svježinu u državnu vlast, gdje godinama traje jedna vrsta nepotrebne opstrukcije i zaostajanja po svim bitnim pitanjima. Ova koalicija je formirana kako bismo se vratili na evropski put i pokrenuli niz reformi koje će osigurati prevazilaženje teškog ekonomskog stanja, ali i međunacionalne napetosti, koja odgovara samo pojedincima koji od takvog stanja imaju korist.

NN: Šta lično predviđate da će se sada dešavati? Ovo Vas pitam prevashodno iz razloga jer je potpuno jasno da je bez podrške SDS-a, odnosno Saveza za promjene, nemoguće provesti rekonstrukciju koja bi podrazumijevala izbacivanje DF-a, a ubacivanje SBB-a u državnu vlast.

MATANOVIĆ: Kakav će ishod biti - to sada ne zavisi umnogome od DF-a. Naš stav je jasno formulisan: sami nećemo izaći iz državne vlasti, ne zato jer volimo vlast, već zato što ovaj saziv Vijeća ministara postiže rezultate. Ako bismo mi izašli, jasno je svakome iole upućenom da bi to značilo i izbacivanje Saveza za promjene, gubitak pozitivnog zamaha i usporavanje reformskog procesa, koji je ovo Vijeće ministara pokrenulo i dosada uspješno provodilo.

NN: Pojedini mediji sa sjedištem u Sarajevu prozivaju Vas upravo zbog navodne bliskosti sa SDS-om i Mladenom Bosićem, povezujući to sa SDS-ovom podrškom DF-u, ali i lično Vama. Kako to komentirate?

MATANOVIĆ: U Vijeću ministara imam vrlo korektne odnose s ministrima iz svih stranaka koje su tu zastupljene, posebno s gospodinom Zvizdićem, predsjedavajućim, kao i njegovim zamjenicima. Bliskost sa SDS-om, koju spominjete, plod je političke opredijeljenosti naših stranaka da radimo za dobrobit svih građana BiH, da pokrenemo stvari s mrtve tačke, da gajimo duh suradnje, a ne konflikta. U tom smislu, našli smo pouzdanog političkog partnera.

NN: Kada je, pak, u pitanju Vaš dosadašnji rad kao ministra prometa i komunikacija BiH, koju biste ocjenu sami sebi dali na skali od jedan do 10? I šta je to najznačajnije što ste dosad uradili?

MATANOVIĆ: Nezahvalno je sam sebi davati ocjenu, ostaviću to svojim kolegama, predsjedavajućem Vijeća ministara i građanima BiH. Činjenica je da smo uložili puno truda da pokrenemo stvari koje su stajale godinama zakovane - poput procesa digitalizacije, usvajanja okvirne transportne politike, te rada Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi. No, jako puno posla tek predstoji. Mnogo projekata našeg ministarstva je u fazama realizacije: nekoliko zakona, strategija, politika, nastavak rada na krucijalnim projektima iz polja transportne infrastrukture, nastavak procesa digitalizacije itd.

NN: Je li Vam poznato da li su SIPA i Tužilaštvo završili istrage o kriminalu i korupciji, u šta su ranije bili umiješani pojedinci na visokim položajima u Vašem ministarstvu?

MATANOVIĆ: Aktivnosti pravosudnih institucija u ovom ili bilo kojem drugom ministarstvu nisu za komentarisanje dok su u fazi istrage. Ukoliko postoje bilo kakva saznanja o eventualnim kriminalnim radnjama u Ministarstvu, podržavam i aktivno ću pomoći u okviru svojih nadležnosti sve mjere i radnje koje će rezultirati sprečavanjem i sankcionisanjem takvih pojava.

Ništa od RTV kanala na hrvatskom jeziku

NN: Da li je moguće da u vrijeme Vašeg mandata, koliko god on trajao, bude postignut prevashodno politički dogovor o uvođenju RTV kanala na hrvatskom jeziku, ili, pak, od toga neće biti ništa?

MATANOVIĆ: Nazovimo stvari pravim imenom. Naša postojeća tri javna RTV servisa bi svakako trebalo da koriste sva tri službena jezika, što je u dobroj mjeri ispoštovano, barem u slučaju servisa kojima je sjedište u Sarajevu. Dakle, mi pričamo ovdje o inicijativi za formiranje četvrtog javnog RTV servisa, koji bi također bio finansiran od strane građana kroz RTV taksu, ali koji bi pod krinkom kanala na hrvatskom jeziku služio jednoj političkoj opciji i njenoj uređivačkoj politici. Mi nismo za tu vrstu rješenja. Postojeći javni RTV servisi treba da budu depolitizirani, samostalni i na usluzi svim građanima BiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije