Intervju

Metju Fild za "Nezavisne": Želimo snažnu RS u prosperitetnoj BiH

Metju Fild za "Nezavisne": Želimo snažnu RS u prosperitetnoj BiH
Foto: N.N. | Metju Fild za "Nezavisne": Želimo snažnu RS u prosperitetnoj BiH

Ujedinjeno Kraljevstvo ima pozitivan i plodonosan odnos s Republikom Srpskom, a s Vladom RS u samo zadnje dvije godine smo implementirali projekte vrijedne 12 miliona maraka, rekao je Metju Fild, novi ambasador te zemlje u BiH, u svom prvom intervjuu za medij iz RS.

"Želimo da vidimo snažnu, stabilnu i prosperitetnu RS, koja je dio snažne, stabilne i prosperitetne BiH. Mi smo u prilici da ponudimo sveobuhvatnu podršku putem projekata kako bi se to i ostvarilo", rekao je Fild u pisanom intervjuu.

NN: Koji će biti vaši prioriteti tokom vašeg mandata?

FILD: Prioritet broj jedan će biti da pomognem ovoj zemlji i njenim građanima da postignu uspjeh, a to znači mirna i prosperitetna BiH, s jačom vladavinom prava, boljim ekonomskim prilikama za sve, boljim javnim službama, BiH koja je napravila značajan napredak na putu ka članstvu u EU. Volio bih da vidim da Ujedinjeno Kraljevstvo i BiH detaljnije sarađuju u svim ovim oblastima i izuzetno mi je drago što je premijerka Tereza Mej najavila udvostručavanje naše podrške BiH. Takođe se nadam da ćemo nakon izbora svjedočiti brzom formiranju vlada, koje će onda raditi na važnim zadacima s ciljem poboljšanja života građana. Ujedinjeno Kraljevstvo je provjeren partner ove zemlje i nastaviće to biti u godinama koje dolaze.

NN: Stalno se suočavamo s pričama da britanski ambasadori u BiH rade na destabilizaciji RS kroz razne skrivene aktivnosti. Kako to komentarišete?

FILD: Te priče jednostavno nisu istinite. Ujedinjeno Kraljevstvo ima pozitivan i plodonosan odnos s Republikom Srpskom, a sa Vladom RS u samo zadnje dvije godine smo implementirali projekte vrijedne 12 miliona maraka, uključujući i nove strategije, energetsku i transportnu, online registraciju kompanija, stipendije, podršku civilnim žrtvama rata, policijsku obuku i još mnogo toga. Ovo su sve potezi i djelovanje koji upućuju na to da smo prijatelji. Želimo da vidimo snažnu, stabilnu i prosperitetnu RS, koja je dio snažne, stabilne i prosperitetne BiH. Mi smo u prilici da ponudimo sveobuhvatnu podršku putem projekata kako bi se to i ostvarilo.

NN: Nedavno se desio strašan napad na našeg kolegu novinara u Banjaluci. Kako vi gledate na medijske slobode u ovoj zemlji?

FILD: Sloboda medija je jedan od ključnih stubova svakog demokratskog društva. Uz to je centralno pitanje procesa integracije u EU, a nedavni izvještaji Evropske komisije su zaista ukazali na to da BiH u ovom polju nazaduje.

Novinari moraju biti u mogućnosti da bezbjedno obavljaju svoj posao i ja sam veoma zabrinut zbog niza napada ili prijetnji novinarima u proteklom periodu. Sva ova dešavanja se moraju detaljno istražiti. Pozdravljam hapšenja koja su se već desila i očekujem da će počinioci biti izvedeni pred lice pravde.

NN: Nažalost, svjedoci smo mnogo tenzija pred izbore, posebno u svjetlu okupljanja građana zbog slučaja "Dragičević". Kako to vidite?

FILD: Razumijem zabrinutost ljudi u ovoj zemlji po pitanju sigurnosti, imajući u vidu česte pojave zapaljive retorike koju čujemo od političara.

Uloga EUFOR-a, koji ima mandat Savjeta bezbjednosti UN-a, je da pruži podršku vlastima u BiH u održavanju sigurnog i bezbjednog okruženja. Austrijski komandant i njegove snage ovu odgovornost shvataju ozbiljno i ja imam puno povjerenje u njih. Zajedno sa Švajcarskom, Turskom, Italijom, Čileom i mnogim drugim zemljama, Ujedinjeno Kraljevstvo već dugo daje svoj doprinos ovim međunarodnim snagama i očekujem da ćemo nastaviti s tim.

NN: Imate li utisak da se naši političari stvarno trude da obezbijede vladavinu prava?

FILD: Lako je pričati. Ono što ja, međunarodna zajednica i građani ove zemlje želimo vidjeti su konkretne i odlučne aktivnosti ka jačanju vladavine prava. To znači nezavisni istražitelji, tužioci i sudije koji mogu primjenjivati zakone protiv bilo koga ko ih krši. Nije bilo slučajeva visokog profila koji su imali uspješan epilog. Niko ne može biti iznad zakona. Ujedinjeno Kraljevstvo pruža stručnu podršku agencijama za sprovedbu zakona, tužiocima i pravosuđu. Usvajanje amandmana na Zakon o krivičnom postupku ove sedmice je dobar korak i pomaže da se osigura nastavak rada na ozbiljnim slučajevima. Ali, još čekamo da vidimo stvarno političko vođstvo i nadam se da će se to desiti nakon izbora.

Vizni režim BiH i UK

NN: Postoji li bilo kakva šansa da tokom vašeg mandata građani dobiju bezvizni režim s vašom zemljom?

FILD: Ovo je pitanje koje me već veliki broj građana pitao. Vize nikad nisu popularne, ali imaju važnu ulogu u sigurnosnom i imigracijskom sistemu Ujedinjenog Kraljevstva. Ja ću se zaista potruditi da se minimalizuju efekti i neugodnosti procesa. Ali, vizna politika Ujedinjenog Kraljevstva se redovno revidira i uzimaju se u obzir sigurnosne mjere uspostavljene u ovoj zemlji, te se pravi balans između toga i ohrabrivanja posjeta poslovnih ljudi, turista i studenata Ujedinjenom Kraljevstvu. Ja ću takođe raditi na ponovnom uspostavljanju direktnih letova između Ujedinjenog Kraljevstva i BiH, kao i na daljoj izgradnji postojećih individualnih veza među ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije