Intervju

Mićo Mićić: Nastaviti radove na obnovi i zaštiti

Mićo Mićić: Nastaviti radove na obnovi i zaštiti
Mićo Mićić: Nastaviti radove na obnovi i zaštiti

Šteta od poplava je bila skoro deset godišnjih budžeta grada Bijeljina i jasno je da se uništeno nije moglo popraviti za sedam-osam mjeseci, rekao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Prema njegovim riječima, sad je najvažnije da se nastave radovi na obnovi i izgradnji novih vodozaštitnih sistema, kako se nesreća ne bi ponovila, ali je dodao da se to ne može bez pomoći nadležnih ministarstava i međunarodnih ustanova.

NN: Gospodine gradonačelniče, u Bijeljini se već godinama realizuju važni projekti. Koliko su poplave poremetile planiranu dinamiku njihove realizacije?

MIĆIĆ: Da, poplave su omele ne samo svakodnevni život stanovnika Bijeljine, nego i realizaciju započetih projekata, ali sam ipak zadovoljan postignutim. Našli smo mogućnosti i snage da nastavimo najveći započeti projekat - izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Obarskoj, čijim završetkom će do sada izgrađeni kanalizacioni sistem početi da radi u punom obimu. A koliko je kanalizacija korisna, najbolje se pokazalo tokom najtežih dana, voda se prvo povukla iz ulica u kojima je postavljena kanalizaciona mreža.

Ove godine ćemo nastaviti izgradnju kanalizacije u Ulici 27. marta i naselju Bogdanovića plac, za šta su već obezbijeđena donatorska sredstva. Planiramo da nastavimo izgradnju nove škole u naselju Ledinci, iako je to u nadležnosti Ministarstva prosvjete, jer su uslovi za izvođenje nastave u sadašnjoj takozvanoj Maloj školi u Račanskoj ulici zaista neodgovarajući, mada je to možda preblaga riječ za stanje u ovoj školi. Moraćemo da u najskorijem periodu nađemo mogućnost da izgradimo novu zgradu Centra za socijalni rad i, u sklopu njega, Dnevni centar za djecu s posebnim potrebama, s obzirom na to da poslije poplave postojeće montažne zgrade Centra nije moguće obnavljati. Nastavićemo uređenje Novog gradskog groblja, što je projekat koji jednostavno moramo nastaviti, s obzirom na to da na dosadašnjem groblju u Pučilama nema slobodnih grobnih mjesta. Imamo obavezu i da renoviramo stadion FK "Radnik", jer smo od Fudbalskog saveza BiH dobili donaciju za ovu namjenu.

NN: Ima li nekih projekata koji su u zastoju?

MIĆIĆ: Za neke od projekata sredstva su već obezbijeđena, uglavnom iz donacija, a neke, poput Novog groblja, jednostavno nemamo drugog izbora nego da ih nastavimo. Slično je i sa školom na Ledincima i Centrom za socijalni rad, pa se nadam da će nam Vlada najzad odobriti kreditno zaduženje od pet miliona KM, kako bismo brže završili bar ono što nam je najneophodnije. Nažalost, neki projekti se ne odvijaju dinamikom koju smo planirali. Prije svega mislim na izmještanje Autobuske stanice na novu lokaciju, ali i na zaustavljanje projekta gasifikacije. Što se tiče stanice, morate imati u vidu da su budžetski prihodi drastično opali tokom i nakon poplava i da za ovaj projekat prošle godine nije bilo dovoljno sredstava. Gasifikacija je zaustavljena jer Vlada nije odobrila javni interes za eksproprijaciju zemljišta za gasovod od Šepka do Bijeljine, kao ni produženje dozvole za koncesiju, koja je u međuvremenu istekla. Mi ne možemo da čekamo da se riješi hoće li biti ili neće biti "Južnog toka". Izgradili smo sekundarnu gasovodnu mrežu kroz grad i ne vidim nijedan razlog zašto se ne bismo priključili na postojeći gasovod, sem ako nije u pitanju politička igra, a čini mi se da jeste.

NN: Građani se žale na visoke cijene vode, neasfaltiran parking iza robne kuće...

MIĆIĆ: Cijena vode jeste visoka i to ne sporim, ali imajte u vidu da 1,30 maraka košta jedna tona vode za piće, i to samo za domaćinstva koja su priključena na kanalizaciju. Za taj iznos možete da kupite svega nekoliko litara flaširane vode. Imajte u vidu i da smo izjednačili cijenu vode za domaćinstva i privredu, u skladu s praksom u evropskim zemljama, jer se moramo korak po korak prilagođavati tim standardima. Sa druge strane, Semberci zahvaljujući, između ostalog, i kanalizaciji, imaju čistu vodu za piće. Ne zaboravite da i u RS i u okruženju imate gradove u čijim vodovodima voda nije za piće jer je zagađena! Koliko je dobar vodovodni sistem, govori podatak da je sve vrijeme poplava voda iz vodovoda bila ispravna za piće. Kanalizaciju jednostavno moramo izgraditi. Projekat jeste skup, ali ako hoćemo zdravu životnu sredinu, moramo ga završiti. Što se tiče parkinga - pokušavali smo da nađemo investitora za izgradnju višefunkcionalnog objekta na mjestu današnjeg Doma vojske i zato nismo asfaltirali parking, jer bi to bilo nepotrebno bacanje para. Kako za sada nismo našli investitora, mislim da ćemo ove godine uspjeti da obezbijedimo sredstva iz budžeta da uredimo parking, pa molim građane za još malo strpljenja.

NN: Koliko je Bijeljina zapravo uspjela da se oporavi od poplava?

MIĆIĆ: Šteta od poplava je bila skoro deset godišnjih budžeta grada i jasno je da se uništeno nije moglo popraviti za sedam-osam mjeseci. Poslije majske poplave, imali smo poplavu manjeg obima u avgustu, pa je jedan dio Semberije pogodio grád, a kraj godine je obilježila propast Bobar banke, što, istina, nije elementarna nepogoda, ali je i te kako loše uticala na poslovne tokove u Bijeljini. Tokom svih ovih mjeseci imali smo veliku pomoć donatora, a i mi sami smo uložili ogroman napor da popravimo štetu. Sad je najvažnije da se nastave radovi na obnovi i izgradnji novih vodozaštitnih sistema, kako se nesreća ne bi ponovila, ali to ne možemo bez pomoći nadležnih ministarstava i međunarodnih ustanova. Imamo još pedesetak kuća koje su praktično uništene u poplavi i tim ljudima treba da pomognemo da ponovo dobiju krov nad glavom. Poljoprivreda - znate i sami koliko je usjeva i stoke uništeno. Seljak očekuje da Vlada ispuni obećanje i isplati zelene vaučere prije proljećne sjetve, da mu bar malo olakša stanje, ali se i s tim oteže.

NN: Planirani budžet Bijeljine za 2015. godinu je veći nego prošlogodišnji. Na osnovu čega mislite da je to moguće, s obzirom na to da je većina gradova i opština planirala manje budžete?

MIĆIĆ: Na prvi pogled možda ne izgleda moguće, ali kad se zna da smo dočekali da se ispravi višegodišnja nepravda u vezi s načinom raspodjele PDV-a na osnovu broja stanovnika, ili kad kažem da očekujem da će Bijeljina ove godine dobiti povrat PDV-a u iznosu od 1,8 miliona KM na donatorska sredstva za izgradnju kanalizacije, onda je moguće da planirani budžet bude veći od prošlogodišnjeg. Predloženi budžet je u Skupštini grada podržan jednoglasno i to je najbolja potvrda da je budžet planiran realno, kao i da su budžetska sredstva raspoređena tako da u najvećoj mogućoj mjeri zadovolje potrebe korisnika.

NN: Iz Bijeljine je čak petnaest poslanika u najvišim zakonodavnim tijelima RS i BiH. Mislite li da će oni doprinijeti da Bijeljina dobije mjesto koje zaslužuje, imajući u vidu da često ističete da Vlada, u najmanju ruku, Bijeljinu stavlja u drugi plan u odnosu na potencijal koji ona ima?

MIĆIĆ: U situaciji kada će na nivou BiH jedna od stranaka koje će biti u Savjetu ministara biti SDS, a okosnica vlasti u RS je SNSD, postoji opasnost da Bijeljina opet bude predmet potkusurivanja. Ipak, nadam se da će poslanici iz Bijeljine, bez obzira na stranačku pripadnost, raditi u interesu sredine iz koje dolaze i da se neće ponavljati situacije kakve smo imali u prethodnom sazivu Narodne skupštine, da poslanici glasaju direktno protiv potreba stanovništva koje ih je izabralo. To je u interesu ne samo nas koji ovdje živimo, jer je svima jasno da je Bijeljina jedan od pokretača razvoja cijele RS i BiH. Ako to shvate u Banjaluci i u Sarajevu, biće bolje svima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije