Intervju

Milovanović: Čavićeve optužbe su bez osnova

Milovanović: Čavićeve optužbe su bez osnova
Milovanović: Čavićeve optužbe su bez osnova

Dragan Čavić se za poljoprivredne proizvođače brine kada je na pomolu predizborna kampanja, ističe Miroslav Milovanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, odgovarajući na optužbe lidera DP-a, koji je u intervjuu za "Nezavisne" rekao da je sporna nabavka regresiranog mineralnog đubriva za poljoprivrednike u RS.

Milovanović dodaje da je taj proces bio čist, transparentan i javan.

"Interesovanje poljoprivrednika za to đubrivo je veliko, a koliko oni vjeruju gospodinu Čaviću, pokazuju njegovi izborni rezultati", naglašava Milovanović.

NN: Kako komentarišete optužbe Dragana Čavića, predsjednika DP-a, koje se odnose na nabavku regresiranog vještačkog đubriva za poljoprivrednike u RS?

MILOVANOVIĆ: Te optužbe, prema kojima je nabavka đubriva kriminalna aktivnost, te da je ono lošeg kvaliteta, prvo je iznio Miladin Stanić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS, a zatim i gospodin Čavić, pošto oni prepisuju jedni od drugih. Međutim, isto tako je gospodin Stanić prihvatio da to regresirano đubrivo dijeli poljoprivrednicima iako je "kriminalno" te iako je "lošeg kvaliteta". Naravno, niti je nabavka kriminalna, niti je ono lošeg kvaliteta. To je đubrivo koje koristi do 50 odsto poljoprivrednih proizvođača u Srbiji, tako da su to što su oni rekli u najblažu ruku čiste gluposti.

Niti je nabavka kriminalna, niti je đubrivo lošeg kvaliteta. To je đubrivo koje koristi do 50 odsto poljoprivrednih proizvođača u Srbiji

NN: Možete li argumentovati te Vaše tvrdnje?

MILOVANOVIĆ: Sama nabavka bila je sasvim jasna. Mi smo na adrese sedam proizvođača iz okruženja poslali inicijativu za učešće u postupku javne nabavke. Jedini kojem nismo poslali inicijativu bio je proizvođač, čini mi se, iz Subotice, s kojim smo prije dvije ili tri godine imali probleme, kada smo dobili đubrivo lošeg kvaliteta, te smo ga zaobišli. Dakle, sve je bilo čisto. Problematično iz ugla onih koji kritikuju je cijena, ali oni zaboravljaju da su u konačnu cijenu ušli brojni troškovi. Dakle, sve je bilo čisto, transparentno i javno.

NN: Zašto onda Čavić izlazi s takvim izjavama i može li se to povezati sa predstojećim izborima?

MILOVANOVIĆ: Naravno, on se brine za poljoprivredne proizvođače kada je na pomolu predizborna kampanja, a kada je bio visoki funkcioner SDS-a i imao mogućnost, izdvajanja za poljoprivredu bila su od 12 do maksimalno 20 miliona KM na godišnjem nivou. Tada je on imao priliku da pomogne poljoprivrednicima vodeći i kreirajući politiku SDS-a. Za razliku od toga, SNSD je posljednjih šest godina plasirao više od 270 miliona KM u poljoprivrednu proizvodnju. Poljoprivrednici znaju od koga su imali najviše koristi i ko je najviše vodio brigu o njima.

NN: Hoće li poljoprivrednici povjerovati u optužbe koje smo spomenuli na početku razgovora?

MILOVANOVIĆ: Naravno da se to neće dogoditi! Mi smo ispoštovali procedure i, da su povjerovali, ne bi bio odziv poljoprivrednika ovoliki koliki je. Dakle, interesovanje poljoprivrednika za to đubrivo je veliko, a koliko oni vjeruju gospodinu Čaviću, pokazuju njegovi izborni rezultati.

NN: Ovih dana aktuelna su dešavanja u "Šumama Srpske", gdje je došlo i do smjena. Kakav epilog takve situacije očekujete?

MILOVANOVIĆ: Ja ću samo da kažem da ćemo u narednom periodu učiniti sve da stanje u "Šumama" bude bolje. Postoje određene mjere koje idu u tome pravcu, a vrijeme će pokazati koliko ćemo u tome biti uspješni.

U narednom periodu učinićemo sve da stanje u "Šumama Srpske" bude bolje

NN: Koliki su gubici na voćnjacima u RS usljed nedavnog mraza?

MILOVANOVIĆ: U narednih sedam do deset dana ćemo znati koliko će se, procentualno, biljaka oporaviti. Ono što je sigurno jeste da je šteta veća od 50 odsto. Voćari su prošle godine imali štete zbog suša, pa i od grada, a sada imamo i mraz, protiv kojeg se ne možemo boriti, izuzev osiguranja proizvodnje, što takođe iziskuje ulaganja. Voćari će u ovoj godini biti u dosta teškoj situaciji.

NN: Kada će konačno zaživjeti proces deklarisanja uvezenog mesa?

MILOVANOVIĆ: Imali smo proceduralne probleme, ali smo uspjeli da ih prevaziđemo. Novi zakon o trgovini, koji je usvojila NS RS, naš je preduslov da bismo ušli u tu priču. Za vrlo kratko vrijeme izaći ćemo sa deklaracijama, koje će biti drugačije od onih ranijih. Tražićemo da one budu znatno većeg formata, kako bi kupci znali šta kupuju.

Poskupljenje goriva

NN: U punom jeku je proljećna sjetva u RS, a naftni derivati nikada nisu bili skuplji. Očekujete li da će to izazvati negativne posljedice?

MILOVANOVIĆ: Situacija jeste teška, jer cijena goriva direktno utiče na povećanje troškova proizvodnje, ali, sjetva će sigurno da bude obavljena. Jedino što nam ide u prilog jeste činjenica da cijena poljoprivrednih proizvoda raste i u svjetskim razmjerama, tako da tu, eventualno, možemo da iznalazimo neko rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije