Intervju

Ministarka kulture i sporta FBiH Zora Dujmović za "Nezavisne": Novac najveći problem kulture

Ministarka kulture i sporta FBiH Zora Dujmović za "Nezavisne": Novac najveći problem kulture
Foto: Velibor Tripić | Ministarka kulture i sporta FBiH Zora Dujmović za "Nezavisne": Novac najveći problem kulture
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Vrlo je mali postotak proračunskog izdvajanja za kulturu, upozorava Zora Dujmović, ministarka kulture i sporta FBiH.

Dujmovićeva, koja je proglašena najboljim ministrom 2017. godine u Vladi FBiH na manifestaciji "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja", u organizaciji "Nezavisnih novina", ističe da je gro novca za kulturu ranije ostajao u Sarajevu, ali da stoji činjenica kako i van tog grada ima kulture, koja je i te kako prepoznatljiva.

NN: Šta Vam znači priznanje čitalaca "Nezavisnih novina" da ste najbolji ministar u federalnoj vladi?

DUJMOVIĆ: Priznanje za mene ima veliku važnost, jer dolazi od novina koje su lučonoša demokratičnosti. Ponosna sam i zahvalna čitateljima što su prepoznali značaj i snagu kulture i sporta kroz moj rad i djelovanje Ministarstva kulture i sporta FBiH.

NN: Kako gledate na to da su mediji prepoznali Vaš rad i za to Vas nagradili ovakvim priznanjem? Iako se čini da je resor koji vodite manje interesantan, ovo priznanje svjedoči suprotno.

DUJMOVIĆ: Znatan broj medija sporadično se bavi kulturom, kampanjski i površno. Kad god sam u prilici molim novinare da pišu o povijesnoj baštini, kulturnom i umjetničkom stvaralaštvu, kao i o problemima s kojima se nosi kulturni sektor. Što je razlog da je kultura pastorče medija, odgovor na ovo pitanje je vrlo složen i o njemu bi se moglo dosta reći. Dovoljno je samo pogledati sadržaje kojima se bave mediji, a to su teme vezane uglavnom za politiku, egzistenciju, prošlost... Ipak, moja nagrada će resor kulture bar malo približiti centru zanimanja javnosti.

NN: Na udaru ste dijela medija iz Sarajeva i kulturnih radnika zbog raspodjele novca za projekte. Neki su Vas i tužili...

DUJMOVIĆ: Da, istina, taj udar u zadnje vrijeme jenjava, vjerojatno jer su neki tih nezadovoljnih u međuvremenu shvatili da se proračunska sredstva za kulturu raspoređuju na zakonit način. Tužbu su podigli s ciljem moje diskreditacije i ograničenja moje zakonske kompetencije, jer nisam postupila po diktatu "utjecajnih" kulturnih moćnika. Apsurdno je da su neki akteri tužbe dobivali manje proračunskog novca u vrijeme mandata bivšeg ministra, a i oni mi pripisuju da vršim tzv. faktičku diskriminaciju. Ovo je jedna od potvrda moje izrečene konstatacije o razlozima tužbe.

NN: Hoće li Vas kritike i prozivanje "kulturnjaka" iz Sarajeva pokolebati da promijenite način odlučivanja ili povučete odluku?

DUJMOVIĆ: Ne. Ostajem dosljedna, i dalje ću se strogo držati zakonskih odredaba, transparentno i pravično ću voditi svoj resor.

NN: Prije Vašeg dolaska skoro sva novčana podrška za sve projekte je išla u Sarajevo, a sada kada se transparentno raspoređuje opet ne valja. Kako na to gledate?

DUJMOVIĆ: Tadašnja kulturna politika je smatrala kako izvan Sarajeva nema kvalitetnih kulturnih manifestacija, umjetnika... pa je gro novca za kulturu ostajao u Sarajevu. Međutim, stoji činjenica kako i van Sarajeva ima kulture, kulture koja je i te kako prepoznatljiva, kvalitetna i značajna. Moje podržavanje kvalitetnih programa diljem Federacije, koji, između ostaloga, imaju i internacionalni značaj, okarakterizirano je kao provincijalizacija zemlje. Istina, to je mišljenje beznačajnog broja sarajevskih kulturnjaka.

NN: Kako je raditi u Vladi u kojoj su od početka turbulencije? Prvo su Bošnjaci zamijenili partnera DF sa SBB-om, a sada SBB izlazi iz Vlade.

DUJMOVIĆ: Inače trenutačna politička konfuzija odražava se i na rad Vlade. Vlada ima mnogo većih briga od sektora kulture, vidi se to i po sredstvima koja za kulturu izdvaja. Međutim, od kolega ministara imam plebiscitarnu potporu u provođenju kulturne politike.

NN: Kakvu saradnju imate s Ministarstvom kulture i prosvjete RS, radite li zajedno na nekim projektima?

DUJMOVIĆ: Korektna i kvalitetna suradnja postoji, ali je svakako treba podići na veću razinu. Surađujemo na našem kulturnom predstavljanju u inozemstvu. Umjetnici iz RS nastupaju na značajnijim manifestacijama, kao što to čine umjetnici iz FBiH i dr. U nekoliko navrata smo novčano podržali kulturno-sportske projekte u RS. Nadam se boljoj i uspješnijoj suradnji.

NN: Želite kulturu naših prostora uključivati u savremene evropske i svjetske tokove. Koliko se u tome uspijeva?

DUJMOVIĆ: Da. Na tom planu dosta radimo. Naš je interes i zadatak, između ostaloga, pokazati svijetu našu kulturu, njeno bogato povijesno nasljeđe, spomenike koji imaju svjetsku vrijednost i značaj, suvremeno kulturno i umjetničko stvaralaštvo i još mnogo toga iz oblasti kulture s kojima možemo i treba da se ponosimo. Dio smo tima sastavljenog sa svih razina vlasti, predvođenog Ministarstvom civilnih poslova BiH, koji je uspješnom koordinacijom uspio unijeti stećke na UNESCO-ovu listu svjetske baštine 2016. godine. Još raspolažemo s kulturnim blagom koje kandidiramo na listu svjetske baštine i vršimo pripreme za upis na tentativnu listu. Suradnja i koordinacija u vođenju kulturne politike mogla bi biti primjer za vođenje naših drugih politika.

NN: Organizirali ste kulturnu manifestaciju "Kulturno nasljeđe Olova". Mnogi ne znaju za blagodati koje ovaj kraj, ali i mnogi drugi u FBiH imaju. Znamo li dovoljno o njima i vodimo li računa?

DUJMOVIĆ: Već duži niz godina FMKS, po preporuci i inicijativi Vijeća Europe, obilježava "Dane europskog nasljeđa". Ova manifestacija promovira vrijednosti bh. kulturne raznolikosti, očuvanje identiteta i bogatu kulturno povijesnu tradiciju. U zadnje tri godine uspješno smo organizirali ovu europsku manifestaciju, u Livnu 2015. godine "Značaj, zaštita i očuvanje gange", u Olovu 2016. godine "Kulturno nasljeđe Olova i olovskog kraja" i u Bosanskoj Posavini 2017. godine "Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine". Naša zemlja je prebogata nasljeđem materijalne i nematerijalne kulture, a suvremeno kulturno i umjetničko stvaralaštvo ima europsku i svjetsku vrijednost. Ovom manifestacijom promoviramo naše kulturno bogatstvo, također se programski daje akcent na njegovu zaštitu, čuvanje i valorizaciju. Značajna vrijednost manifestacije je sudjelovanje velikog broja mladih s likovnim, literarnim i drugim radovima na temu kulturnog nasljeđa. Održavaju se radionice, postavljaju izložbe, mladi sudjeluju i u drugim programskim sadržajima, što je dobar zalog za budućnost naše kulture.

NN: Vodimo li dovoljno računa o kulturnom nasljeđu?

DUJMOVIĆ: Nedovoljno, sve strukture društva treba više da se uključe na očuvanju i zaštiti našeg prebogatog kulturnog nasljeđa.

NN: Šta su po Vašem mišljenju najveći problemi kulture u FBiH, pa i u BiH?

DUJMOVIĆ: Novac. Vrlo je mali postotak proračunskog izdvajanja za kulturu. To je uglavnom razlog mnogim problemima u kulturi, npr. mladi akademski umjetnici su na birou, a izražen je veliki kadrovski deficit u kulturi. Objekte, infrastrukturu, organiziranost i drugo treba osuvremeniti. Moram spomenuti, uz veliku zahvalu, amatere entuzijaste kulturnog stvaralaštva, koji, neovisno o politici i novcu, uspijevaju nesebičnim zalaganjem dati veliki doprinos cijeloj zajednici.

NN: Vaše ministarstvo brine i o sportu. Kakvo je stanje u ovoj oblasti s obzirom na nedovoljna finansijska sredstva?

DUJMOVIĆ: Stanje u sportu je slično kao u kulturi. I u sportu imamo veliki potencijal za našu afirmaciju, pored važne koristi što sport donosi zajednici. Veliki broj naših vrhunskih sportaša sportsku karijeru provode u zemljama koje im osiguravaju adekvatne uvjete, gdje postižu izvanredne sportske rezultate. Zbog našeg neshvatljivog i indolentnog odnosa prema sportu, naša zemlja je negdje na začelju rang-liste sportske uspješnosti i značaja.

NN: Šta očekujete do kraja mandata i koji je Vaš radni plan za iduću godinu?

DUJMOVIĆ: Očekujem do kraja mandata uspješno realiziranje planiranih zadaća. Nadam se kako će kolege političari,  kao i svi drugi  koji treba ili mogu, da daju svoj doprinos za jačanje sektora kulture i sporta, što bi se odrazilo na dobrobit cijele zajednice.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije