Intervju

Miroslav Kodžoman: Laktaši će biti poslovna oaza

Miroslav Kodžoman: Laktaši će biti poslovna oaza
Miroslav Kodžoman: Laktaši će biti poslovna oaza

Miroslav Kodžoman, kandidat SNSD-a za načelnika Laktaša, kaže da će mu apsolutni prioritet, kao načelnika, biti taj da ova lokalna zajednica postane poslovna oaza.

"Svaka opštinska aktivnost će biti podređena dovođenju novih preduzeća i u tom pogledu imamo namjeru da Laktašima vratimo imidž opštine u kojoj je najlakše, najjeftinije i najpametnije poslovati", rekao je Kodžoman.

NN: Ukoliko postanete načelnik opštine, šta će biti prioritet u Vašem radu?

KODŽOMAN: Odgovor na to pitanje su dali građani Laktaša prije kampanje - to je posao, odnosno nova preduzeća i nova radna mjesta. Mi u kampanji sada na taj jasan zahtjev naših građana formulišemo što jasniji i konkretniji odgovor. Da bismo doveli nova preduzeća u Laktaše, mi moramo iskoristiti ono što je naša prednost, a to su dva autoputa, jedan kroz Lijevče, koji je u funkciji, i drugi kroz Župu, koji počinje s izgradnjom. Takva komunikaciona prednost mora biti iskorištena za reafirmaciju postojeće industrijske zone u Lijevče polju, gdje moramo dovesti još preduzeća ranga Čipsare i Kolektora, ali i za otvaranje novih industrijskih zona u Župi, dalje jačenje elekrifikacionog sistema, kako onog za domaćinstva i javnu rasvjetu, a pogotovo jačenje distributivnih kapaciteta za industriju. Uz našu cijenu električne energije tu se već stvaraju veoma dobri uslovi za poslovne subjekte. Naravno, potrebno je vratiti onaj odnos prema privrednicima i građanima koji je uspostavio Milorad Dodik još dok je bio predsjednik IO predratnih Laktaša i zbog čega su Laktaši i postali poslovna oaza poznata u bivšoj Jugoslaviji. Taj zadatak je moj apsolutni prioritet. Svaka opštinska aktivnost biće podređena dovođenju novih preduzeća i u tom pogledu imamo namjeru da Laktašima vratimo imidž opštine u kojoj je najlakše, najjeftinije i najpametnije poslovati.

NN: Zbog čega građani svoj glas treba da daju baš Vama?

KODŽOMAN: Zbog toga što imam i energije i volje i znanja da se prihvatim ovog posla, zbog toga što zajedno sa svojim saradnicima imam punu podršku republičkog rukovodstva i zbog toga što sam spreman za dvije godine da podnesem račun građanima. Uspjeh ovog posla će biti i moj lični i mojih saradnika i zbog toga ćemo dati sve od sebe da opravdamo povjerenje i dokažemo da je ova "mini-smjena generacija" u Laktašima pravi potez i SNSD-a i građana koji će nam ukazati povjerenje.

NN: Vaš protivkandidat Vukašin Vojinović tvrdi da se u Laktašima sprema velika izborna krađa u režiji SNSD-a.

KODŽOMAN: U situaciji gdje će svako od tri kandidata imati po najmanje dva svoja čovjeka u biračkim odborima i mogućnost imenovanja još po dva posmatrača jasno je da je riječ o besmislici. Interesantno je da se s tom pričom počelo tek kada je i laicima postalo jasno da će SNSD ubjedljivo da pobijedi u Laktašima, ubjedljivije nego 2012. godine. Naime, oni koji su u politici i kampanji iskusni veoma dobro na osnovu određenih pokazatelja mogu da procijene ishod izbora. Nakon naših tribina u Lijevču i Župi, te opozicionih u nekim drugim bitnim naseljima, svim poznavaocima bilo je jasno ko je pobjednik. Nakon toga kreće ova alibi priča, po mom mišljenju, više priča koja treba da posluži opoziciji kao izgovor za katastrofu dok još traje kampanja za opšte izbore.

NN: Poprilično ste ubijeđeni u pobjedu. Na čemu temeljite taj optimizam?

KODŽOMAN: Na svim realnim pokazateljima i na ogromnoj podršci koju su mi građani pružili. U nedjelju, 28. septembra, bićete u prilici da se uvjerite da sam bio u pravu i da Laktaši ostaju bastion SNSD-a.

NN: Koji su u Laktašima najveći problemi?

KODŽOMAN: Osim novih radnih mjesta, mi moramo nastaviti izgradnju lokalnih vodovoda, ali po mnogo pristupačnijim uslovima nego što su bili, kako bi i najsiromašnija domaćinstva dobila priključak. Takođe, jačanje putne infrastrukture i mreže javne rasvjete, izgradnja novog vrtića u Trnu i proširenje kapaciteta centralnog vrtića u Laktašima, vraćanje stipendija u pređašnji okvir, te značajnija pomoć boračkoj populaciji. Sportski kolektivi će od opštine dobiti podršku na jedan drugačiji i mnogo sistematičniji način nego što je dosad bio slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije