Intervju

Mirsad Vilić: Spremniji u slučaju novih protesta

Mirsad Vilić: Spremniji u slučaju novih protesta
Mirsad Vilić: Spremniji u slučaju novih protesta

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH mnogo je uložila u opremanje i obučavanje svojih pripadnika i puno je spremnija za reagovanje u slučaju novih demonstracija građana oko objekata institucija BiH.

Tvrdi to Mirsad Vilić, direktor Direkcije, ističući da su obučenost i opremljenost podigli na viši nivo poučeni negativnim iskustvima iz prošle i pretprošle godine kada su demonstranti blokirali parlament BiH i zapalili zgradu Predsjedništva BiH.

NN: Da li je Direkcija, u saradnji sa drugim agencijama, uradila sigurnosnu procjenu ugroženosti svih tužilaca Tužilaštva BiH, što je nedavno zatražio glavni tužilac Goran Salihović?

VILIĆ: Bezbjednosnom procjenom se prognozira dalje manifestovanje stanja bezbjednosti na temelju čega se sačinjavaju planovi mjera i aktivnosti Direkcije na fizičkoj i tehničkoj zaštiti osoba, u ovom slučaju tužitelja. Na temelju prikupljenih saznanja kojima raspolažu policijske agencije i OSA nismo došli do konkretnih saznanja koja bi ukazivala na direktnu ugroženost tužitelja Tužiteljstva BiH. Pored toga, Direkcija planira i poduzima čitav niz mjera i aktivnosti na fizičkoj i tehničkoj zaštiti pojedinih tužitelja Tužiteljstva BiH imajući u vidu njihove aktivnosti.

NN: Da li ste zadovoljni opemljenošću i obučenošću pripadnika Direkcije, koja ima specifične nadležnosti poput osiguranja objekata stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava, VIP ličnosti i objekata institucija BiH?

VILIĆ: U 2014. godini Direkcija je uložila značajna sredstva u nabavku policijske opreme, počevši od uniformi i opreme koja se koristi u obavljanju svakodnevnih poslova pa do specijalizovane policijske opreme i naoružanja, koji se koriste za osiguranje osoba i objekata u slučajevima narušenog javnog reda i mira. Direkcija je uvela permanentno stručno usavršavanje koje se realizuje na dnevnoj osnovi. Svi policijski službenici u proteklom periodu prošli su specijalističke obuke koje se tiču policijskih ovlaštenja, rukovanja i upotrebe različitih vrsta vatrenog oružja, zaštite ličnosti i objekata u slučaju njihovog ugrožavanja... U provođenju obuka i opremanju veliki doprinos dali su Ambasada SAD u BiH, ICITAP, ambasade Francuske, Austrije, Slovenije.

NN: Prethodno pitanje postavila sam zbog iskustava u vezi sa protestima zbog JMBG kad je blokirana zgrada parlamenta BiH, ali i februarskih demonstracija, kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. Da li je Direkcija sada spremenija za slučaj novih i još masovnijih protesta građana oko objekata institucija BiH?

VILIĆ: Svi ti nemili događaji poslužili su nam da otklonimo određene slabosti i nedostatke. Dosta smo uradili na polju opremanja policijskih službenika za adekvatno djelovanje u takvim i sličnim situacijama, a veliki broj realizovanih obuka je podigao stručnu obučenost na viši nivo. U cilju blagovremene i efikasne reakcije Direkcija je propisala i djelovanje u hitnim situacijama, način pozivanja (uzbunjivanja), upravljanje, rukovođenje, obaveze zaposlenih, inspekcijski nadzor, saradnju i druga pitanja od značaja za organizovanje i funkcionisanje u slučajevima hitnih situacija. Uvažavajući sve ono što smo učinili u 2014. godini, Direkcija će se, zajedno sa ostalim policijskim agencijama, spremnije suočiti sa ovim sigurnosnim izazovima.

NN: Šta smatrate najvećim uspjesima Direkcije u 2014. godini?

VILIĆ: Direkcija je tokom 2014. godine učestvovala i pomagala policijskim agencijama u istragama krivičnih djela međunarodnog karaktera. Proširila je INTERPOL-ovu komunikacijsku mrežu I-24/7 pa sve policijske agencije u BiH, uz Upravu za indirektno oporezivanje, Službu za poslove sa strancima, Ministarstvo pravde BiH, Sud i Tužilaštvo BiH, imaju direktni pristup INTERPOL-ovim bazama podataka i zaštićenom kanalu za međunarodnu policijsku saradnju. Direkcija je unaprijedila i sopstvene kapacitete opremajući Situacioni centar, koji će u slučaju registrovanja bilo kakve krizne ili vanredne situacije omogućiti brzu i blagovremenu reakciju. U saradnji sa drugim policijskim agencijama u BiH poduzeli smo veliki broj aktivnosti na zaštiti osoba (VIP) i objekata, koji se štite. Štićene osobe pod fizičkom i tehničkom zaštitom Direkcije nisu bile direktno ugrožene, kao ni osobe koje se štite po diplomatsko-konzularnim konvencijama.

U 2015. godini strateški cilj Direkcije je jačanje komunikacije, saradnje, koordinacije i razmjene podataka među agencijama za provođenje zakona, poboljšanje efikasnosti. Jedan od prioriteta je potpisivanje operativnog sporazuma sa EUROPOL-om, čime će biti omogućena razmjena policijskih podataka sa zemljama članicama EU i trećim stranama. Prioritet je i uspostavljanje digitalnog video-nadzora na objektima koje obezbjeđujemo.

NN: Kako ocjenjujete saradnju Direkcije sa ostalim policijskim agencijama na nivou BiH, ali i sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom?

VILIĆ: Saradnja sa Graničnom policijom BiH, SIPA i OSA je dobra. Potpisali smo i Sporazum o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji agencija koji predstavlja pravni okvir za zajedničko operativno planiranje, komandu, kontrolu, komunikacije i obuke. Sporazum su pored Direkcije potpisali Granična policija BiH, SIPA, Federalna uprava policije i MUP Kantona Sarajevo. Ima prostora za unapređenje saradnje i na tome Direkcija, iako joj je kadrovska popunjenost svega 64 odsto, kontinuirano radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije