Intervju

Mladen Bosić: Nikad više sa SNSD-om

Mladen Bosić: Nikad više sa SNSD-om
Mladen Bosić: Nikad više sa SNSD-om

SNSD je svojim ponašanjem zatvorio vrata bilo kakvoj saradnji sa SDS-om nakon izbora, rekao je Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, u intervjuu "Nezavisnim novinama".

Bosić je isključio i mogućnost stvaranja neke nove platforme o zajedničkom djelovanju na nivou BiH, ali i formiranje koalicije SDS-a i SNSD-a u RS.

Tvrdi da SDS nikad nije ni razmišljao o koaliciji sa SNSD-om u RS, te da su takve ponude dolazile samo od strane SNSD-a, koje SDS nije uzimao ozbiljno.

"Načinom na koji su Milorad Dodik i SNSD, uz pomoć HDZ-a i SDP-a, raskinuli platformu sa SDS-om onemogućen je bilo kakav aranžman u budućnosti", rekao je Bosić.

NN:  Kako komentarišete optužbe na Vaš račun koje je izrekao Radomir Pašić i šta je, po Vašem mišljenju, uzrok nesporazuma?

BOSIĆ:  Nemam potrebu da komentarišem Pašićeve istupe. Vidim da je i u Vašim novinama dobio veliki prostor zato što blati mene i SDS. Da je tako napadao Dodika i vlast kao opozicioni poslanik SDS-a, sada bi imao neki kredibilitet. Ovako, sve se svodi na bijes čovjeka koji je sam sebe isključio iz SDS-a opstruišući odluke organa stranke. On je glavni krivac što je došlo čak i do prijetnji i fizičkog nasilja u SDS-u Novi Grad. To je nanijelo veliku štetu ugledu stranke i zato je Pašić isključen iz SDS-a.

NN:   Jeste li donijeli odluku o stranačkim kandidaturama na predstojećim izborima?

BOSIĆ:  Nismo određivali nikakve kandidature, jer nije vrijeme za to. Stranka ima demokratske mehanizme kandidovanja i taj proces smo prošli mnogo puta do sada. Ako mislite na kandidature za mjesto predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH iz RS, taj proces ćemo voditi uz široku  konsultaciju ne samo unutar stranke, nego i sa drugim strankama i organizacijama koje će podržati zajedničke kandidate opozicionog bloka. Cilj je da dođe do promjene u RS, a to se ne može desiti ako ne dođe do promjene nosilaca najviših funkcija. Ubijeđen sam da će se građani u oktobru odlučiti za promjene, a to znači da će Milorad Dodik izgubiti izbore, bez obzira ko će biti protivkandidat. Uostalom, čak i njihova naručena ispitivanja javnog mnjenja ukazuju na to. Ukoliko Dodik ima samo 25 odsto podrške građana RS, ne može pobijediti zajedničkog opozicionog kandidata, a to zna i on.

NN:   Očekujete li direktnu podršku Vučića na izborima?

BOSIĆ:  Ne očekujem direktnu podršku jer je on više puta rekao da se neće miješati direktno u izbore u RS. Smatram da je to korektan stav. Za razliku od prošlih izbora kada je Boris Tadić učestvovao na SNSD-ovim mitinzima i kada je Dodik vatreno nastupao protiv Nikolića i Vučića na mitinzima DS-a u Beogradu, ovaj put SNSD neće imati takvu podršku iz Srbije, osim ako ponovo ne pozovu Borisa Tadića da im pomogne, u šta sumnjam.

NN:   Vidite li bilo kakvu mogućnost nastavka saradnje sa SNSD-om nakon izbora?

BOSIĆ:  Naš program će biti reforma i promjene u RS i borba protiv svih vidova korupcije i kriminala koji izjedaju RS. Takve promjene nije moguće sprovesti ukoliko sadašnja garnitura bude u vlasti i zato ne vidim mogućnost saradnje sa SNSD-om poslije oktobra. Osim toga, oni su se pokazali kao nepouzdan partner raskidom zajedničkog nastupa u Sarajevu i time zatvorili vrata bilo kakvoj "velikoj koaliciji".

NN:   Da li bi SDS, u slučaju da bude najjača stranka iz RS, ponudio SNSD-u novu platformu o zajedničkom djelovanju na nivou BiH?

BOSIĆ: Kada je platforma potpisana smatrali smo to istorijskim dogovorom da stranke iz RS nastupaju zajedno na nivou BiH. Očekivali smo da se to nastavi i nakon izbora u oktobru i da postane praksa za sva kasnija vremena. Međutim, načinom na koji su Milorad Dodik i SNSD, u pomoć HDZ-a i SDP-a, raskinuli platformu sa SDS-om onemogućen je bilo kakav aranžman u budućnosti. Kako ćete praviti s nekim dogovor ako znate da vam svaki čas može zabiti nož u leđa? 

NN:   Da li su u SDS-u u vrijeme funkcionisanja platforme postojala razmišljanja da bi je možda trebalo proširiti na nivo RS?

BOSIĆ:   Na nivou BiH nam je jedinstvo iz RS bilo potrebno, a takav vid saradnje na nivou RS, gdje apsolutnu vlast imaju Milorad Dodik i njegovi koalicioni partneri, nema nikakav smisao osim raspodjele fotelja. Prema tome, takve stvari se rade kad nema drugog izlaza ili kad je država u krizi, pa trebaju jake vlade koje će imati najširu podršku, a Milorad Dodik i dalje poriče da je RS u velikim problemima i u dubokoj ekonomskoj i socijalnoj krizi. Ja ne vidim da je postojala bilo kakva potreba za tim.

Naš cilj je da u RS dođe do promjene demokratski na izborima, a ne revolucijom na ulici

NN:   Dakle, nikada u SDS-u nije bilo razmišljanja o koaliciji na nivou RS sa SNSD-om?

BOSIĆ:  Bilo je ponuda od strane SNSD-a, ali mi to nikad nismo uzimali za ozbiljno.

NN:   Čak i neki kritičari neskloni SNSD-u ponekad optužuju SDS da nema konkretne prijedloge kako se suprotstaviti sadašnjoj vladajućoj koaliciji...

BOSIĆ:  To je mantra koju oni koji su na vlasti uvijek plasiraju prema onima koji su u opoziciji. Vlast ima odgovornost da vlada i donosi odluke, a opozicija da ponudi alternativu vlasti. Građani se onda na izborima opredjeljuju da li treba da dođe do promjene. Mi smatramo da u RS moraju biti provedene reforme u skoro svim sektorima i to će biti ponuđeno biračima kao program SDS-a u aprilu u vidu nove "Bijele knjige". Tako smo uradili i prije prošlih lokalnih izbora i to je bilo dobro prihvaćeno. Uostalom, vlast je pokazala šta zna i može u proteklih osam godina i građani će moći da prosuđuju.

NN:   Kako komentarišete proteste u FBiH?

BOSIĆ:  Protesti uvijek krenu kao socijalni bunt, a onda se politika nakači na njih. Pored opravdanih socijalno-ekonomsko-antikorupcionih zahtjeva pojavili su se i zahtjevi za preuređenje dejtonske strukture BiH. Tu mi podvlačimo crtu. Vidim da to Milorad Dodik koristi da proteste u FBiH predstavi isključivo kao političke u strahu da se to ne preseli i u Banjaluku. Nama ne treba nikakav uvoz protesta iz FBiH, a pogotovo ne nasilje na ulicama, ali podržavamo one koji su ugroženi da svoja prava traže i na taj način. Naš cilj je da u RS dođe do promjene demokratski na izborima, a ne revolucijom na ulici.

NN:   Trebaju li RS vanredni, prijevremeni ili redovni izbori?

BOSIĆ:  Osam mjeseci koliko ima do izbora je veoma dug period, a problemi u RS se nagomilavaju. Vlasti se sve više zadužuju da bi pred izbore prikrile velike probleme u koje su svojom politikom dovele RS. Sa tog stanovišta bi bilo dobro da se skrati vrijeme prije izbora da bi nove vlasti mogle da uđu odmah u neophodne reforme koje su često bolne. Sa tog stanovišta smo predložili vlastima da stvore uslove za ranije održavanje izbora. Odluka je isključivo u rukama Milorada Dodika jer on kontroliše većine i u Narodnoj skupštini RS i u parlamentu BiH i može izglasati potrebne promjene zakona da se to desi. Nažalost, Milorad Dodik nema hrabrost da to uradi.

NN:   Jeste li pogriješili što se niste odazvali Dodikovom pozivu na sastanak?

BOSIĆ:  Ne. Samo dan prije poziva na sastanak Milorad Dodik je na RTRS optužio SDS i opoziciju da po nalogu stranaca treba da organizuju demonstracije u RS. Ne možete nekog nazvati izdajnikom, a onda ga pozvati na sastanak kao da se ništa nije desilo. Mi smo Milorada Dodika upozoravali da mora da se bar formalno ponaša kao predsjednik svih u RS, jer je to i osnovna funkcija koju predstavlja predsjednik RS - jedinstvo naroda. Milorad Dodik je pokazao da nije sposoban da se uzdigne iznad stranačkog i ličnog interesa i zato je izgubio kredibilitet kao predsjednik RS. Predsjednik kojeg ćemo mi podržati će morati zamrznuti stranačke funkcije kad preuzme položaj, kao što su to uradili Nikolić, Josipović ili Putin.

SDS protiv smjene Pećanca

NN:   Kako će se SDS postaviti prema pitanju opoziva Brane Pećanca, konzula BiH u Čikagu?

BOSIĆ:  Glasaćemo protiv njegove smjene, s obzirom na to da je sankcionisan zato što je bio na proslavi Dana RS u Čikagu. U Ministarstvu inostranih poslova BiH ima mnogo problema i zapostavljanja pozicija koje popunjavaju kadrovi iz RS. Nije se puno promijenila situacija poslije dolaska Zlatka Lagumdžije u odnosu na situaciju iz vremena Svena Alkalaja. Za to prije svega odgovornost snose srpski član Predsjedništva BiH i zamjenik ministra inostranih poslova koji bi trebalo da obezbijede ravnopravnost i uticaj iz RS u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije