Intervju

Mladen Mirosavljević: Političke stranke shvatile značaj odnosa s javnošću

Mladen Mirosavljević: Političke stranke shvatile značaj odnosa s javnošću
Mladen Mirosavljević: Političke stranke shvatile značaj odnosa s javnošću

Doc. dr Mladen Mirosavljević, profesor na "Banja Luka Collegeu", smatra da su političke stranke u posljednje vrijeme veoma ozbiljno shvatile značaj odnosa s javnošću.

"Pogotovo počinju shvatati sve veću važnost novih medija, posebno društvenih mreža, za uspješne odnose s javnošću, i u toj oblasti se situacija veoma brzo mijenja nabolje", ističe Mirosavljević, koji je na desetoj PRO.PR konferenciji, održanoj u Mariboru, dobio nagradu "PRO.PR Awards", odnosno priznanje koje je dodjeljivano zaslužnim pojedincima jer su svojim teoretskim ili praktičnim iskustvima dali doprinos razvoju struke.

Kako je saopšteno iz "Apriori komunikacija", organizatora PRO.PR-a, profesor Mirosavljević, inače autor knjige "Odnosi s javnošću", pokušava studentima "Banja Luka Collegea" prenijeti važnost prakse jednako kao i teoretskih postavki upravljanja komunikacijama.

NN: Koliko Vam znači priznanje koje ste dobili u Mariboru?

MIROSAVLJEVIĆ: Priznanje mi znači u onom smislu da vas mora neko priznati negdje drugo da bi vas ozbiljnije počeli shvatati i kod kuće. Znači mi i zbog toga što je to priznanje struke, dakle, onih koji se time profesionalno bave. Znači mi i kao podsticaj za sve one koji se u ovim krajevima bave, ili žele baviti, odnosima s javnošću, da se ta nastojanja prate i u našem okruženju, da se vrednuju i da se moramo strukovno udruživati i usavršavati kako bismo jedan takav posao što profesionalnije obavljali.

NN: Kakve utiske nosite sa pomenute konferencije i koliko su za učesnike korisna predavanja koja su održana tokom PRO.PR-a?

MIROSAVLJEVIĆ: Moji utisci su izuzetno pozitivni, prije svega, zbog veoma dobre organizacije konferencije, odličnih uslova za rad i zbog veoma dobrih predavanja i uspostavljenih kontakata sa ljudima iz struke. Zašto se baviti osnosima s javnošću i zašto je to bolje i zanimljivije nego se baviti spinovanjem, lobiranjem i marketinškim komunikacijama? Da li se i te kako moramo baviti i odnosima s javnostima ako se bavimo marketinškim komunikacijama i spinovanjem? Da li zato treba završiti određeni smjer na fakultetu ili samo "proći" dobar trening na kojem mogu biti naučene vještine dobrog PR-a? Ili je svejedno šta smo završili ili šta ćemo završiti ukoliko te vještine posjedujemo i u praksi ih nadogradimo. Sve su to neka od pitanja koja se postavljaju pred ovu profesiju i na koja se daju kompetentni odgovori kakvi se mogu čuti na ovoj i sličnim konferencijama.

NN: Kakvo je stanje u BiH kada su u pitanju odnosi s javnošću?

MIROSAVLJEVIĆ: Kod nas se odnosi s javnošću, uglavnom, poistovjećuju sa odnosima s medijima ili portparolstvom i na tim mjestima se u javnim ustanovama i firmama uglavnom nalaze bivši novinari ili diplomirane studentice prijatnog izgleda. Odnosi s javnošću trenutno je jedno od "in" zanimanja među mladima, ali i veoma izmistifikovan posao i zanat koji se ipak i kod nas nastoji pretvoriti, i prihvatiti, kao nauka.

NN: Možete li tu struku uporediti sa stanjem u okruženju, svijetu?

MIROSAVLJEVIĆ: Teško je praviti bilo kakvo poređenje sa zemljama u okruženju s obzirom na to da se kod nas odnosi s javnošću tek u posljednje vrijeme počinju ozbiljnije izučavati na univerzitetima i priznavati kao veoma ozbiljan i odgovoran posao. Mislim da zbog toga nisu bili ni dovoljno razvijeni, ali da će se to i te kako promijeniti.

NN: Da li rukovodioci u bh. javnom i privatnom sektoru u dovoljnoj mjeri shvataju releventnost kvalitetnog PR-a?

MIROSAVLJEVIĆ: S jedne strane se shvata značaj odnosa s javnošću, što se vidi i po tome da ne postoji značajnija firma, a pogotovo ustanova i institucija, koja nema sektore ili osobe koje se time bave. S druge strane se to još svodi na odnose s medijima i slične poslove, što pokazuje da se još nedovoljno shvata kompletna priča. Zbog toga službenici za odnose s javnošću u našoj zemlji i nemaju dovoljno prostora da samostalno donose odluke, ili su oni, pak, samo medijatori između rukovodilaca i medija.

NN: Ovo je godina lokalnih izbora. Da li bi kandidati i njihove političke stranke trebalo veću pažnju da posvete PR-u kako bi bili uspješniji i biračima bolje predstavili sebe i svoje programe?

MIROSAVLJEVIĆ: Mislim da su političke stranke u posljednje vrijeme veoma ozbiljno shvatile značaj odnosa s javnošću. Pogotovo počinju shvatati sve veću važnost novih medija, posebno društvenih mreža, za uspješne odnose s javnošću i u toj oblasti se situacija veoma brzo mijenja nabolje. Nažalost, za taj posao se još angažuju najviše agencije i stručnjaci "sa strane", a ne domaći.

NN: Možete li navesti najvažnije pragmatične savjete kojih bi trebalo da se pridržavaju zaposleni u službama za odnose s javnošću?

MIROSAVLJEVIĆ: Mišljenje može biti veoma subjektivno, ali postoje i pravila koja vrijedi poštivati. Zato ih nije zgoreg imati u vidu ako dolaze od dobronamjernog sagovornika kojem je stalo do PR-a kao profesije.

Da li se, dakle, može baviti odnosima s javnošću neko ko, prije svega, nije prirodno radoznao i ko pomno ne posmatra svijet oko sebe? Ko, ako mu to i nije prvobitno opredjeljenje, ne posjeduje strast za novim, drugačijim, i ko ne prati trendove u oblasti koja mu je predmet zanimanja. Ko ne smatra da se treba formalno obrazovati i biti interdisciplinaran, ko nije željan novih saznanja i spreman da ih stalno nadograđuje. Ko je nespreman da uči od iskusnijih i, ako treba, volontira na mjestu gdje će "pokupiti" ono najbolje iz profesije. Ko ne prati kakve su kvalifikacije i vještine bitne za taj posao i šta najbolje firme traže od osoba koje treba da ga obavljaju. Ko društvene mreže ne tretira kao izvanrednu mogućnost za bavljenje PR-om i čiji profil nije uređen tako da bi ga zbog toga neko, iz prve, angažovao za community managera. Ko ne poznaje medije. Ko ne zna nikoga iz struke, ko nije bio ni na jednom treningu i čuo iskusne stručnjake iz PR-a. Mogli bismo da nabrajamo još. Odgovori su veoma jasni za one koji žele da ih čuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije