Intervju

Mur: Sumnjam da će migrantska kriza ugroziti regionalne odnose

Mur: Sumnjam da će migrantska kriza ugroziti regionalne odnose
Mur: Sumnjam da će migrantska kriza ugroziti regionalne odnose

BEOGRAD - Šef misije OEBS u BiH ambasador Džonatan Mur sumnja da migrantska kriza može da bude velika prepreka u regionalnim odnosima i nada se da će se region s njom nostiti na profesionalan način i u skladu sa međunarodnim standardima.

Mur je u intervjuu Tanjugu rekao da je Srbija pošten domaćin brojnim izbjeglicama koje kroz nju prolaze i da je svojim očima vidio šatore i izbjeglice u srpskoj prestonici.

On je ocjenio da je migrantska kriza izazov za sve - i region i čitavu međunarodnu zajednicu.

"Mislim da će susjedne zemlje naći praktičan način, jer se o svemu tome puno razgovora i u Briselu. EU razumije sve te probleme, pa i pitanje resursa. Sumnjam da će to biti velika prepreka u regionalnim odnosima", rekao je Mur.

Mur, koji učestvuje na Beogradskom bezbjednosnom forumu na panelu "Reafirmacija uloge OEBS u konfliktima", osvrnuo se i na predsedavanje Srbije tom organizacijom i ocenio da je ono pozitivno, a uloga naše zemlje samim tim značajna.

Osim toga, naglasio je Mur, sprsko predsedavanja donjelo je i sve više uspjeha u regionanim odnosima i daleko manje regionanih tenzija.

Kao primjer on je naveo posjetu premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima, posjetu tročlanog predsedništva BiH Beogradu, kao i posjetu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića BiH, u svojstvu predsjedavajućeg OEBS-om.

"To je bilo posebno osetljivo vrijeme, samo nekoliko dana poslije terorističkog napada u Zvorniku. Dačić je kao predsedavajući bio prvo u Sarajevu na državnom nivou, a zatim sa nama u Drvaru gde smo otvorili zvanično jednu terensku kancelariju, a bio je sa nama u Banajluci. Srbija je susjedna zemlja i ljudi govore i razumiju isti jezik i u interesu je svih država u regionu biti u dobrim odnosima", rekao je Mur.

Upitan da li očekuje veliku promjenu u funkcionisanju organizacije sa novim Helsinškim dokumentom, a u kontekstu interesa koje zastupa Ruska Federacija, Mur je rekao da OEBS ima 57 članica i da, kao organizacija, počiva na konsenzusu.

"Ruska Federacija ima i svoju ulogu u organizaciji, a šta će biti sada u Varšavi videćemo. Održavaju se važni sastanci o budućnosti naše organizacije i njenim ulogama. Ruska Federacija je uticajna, ali sve se radi po principu da sve države članice imaju svoju ulogu, kao i Srbija koja sada kao predsedavajuća igra pozitivnu i veliku ulogu", naveo je Mur.

Ne sumnjam, dodao je, da ćemo dalje nastaviti da funkcionišemo sa našim raznim misijama širom evrope i Evroazije na osnovu konsenzusa, jer jedino tako možemo riješiti puno pitanja.

Mur se osvrnuo i na pojavu nasilnog ekstremizma u regionu, ali i čitavom svijetu i istakao da se to pitanje ne smije posmatrati kao vjerski problem, u kontekstu radiklanog islamizma, već kao problem koji postoji svuda u svijetu - u regionu, SAD, Zapadnoj Evropi.

 

"Mi moramo biti svesni da svet, a to kažem i kao otac, nije bezbedan. Ima puno pretnji. Moramo da radimo, i kao komšije, sve što možemo protiv ekstremizma", rekao je Mur podsećajući na tri napada koja su se dogodlila u BiH - na policijske stanice u bugojnu i Zvorniku, kao i na američku Ambasadu.

U svim tim napadima, dodao je on, interesantno je da je napadač bio pojednac, koji nikada nije bio u Siriji.

"Moram da zaključim da prečesto govorimo o stranim borcima, a moramo da budemo svesni da napadač može da bude samo komšija iz susednog stana. Nije to pitanje jedne ili druge vere već ekstremizma koji postoji u svetu, i toga moramo biti svesni i raditi sve što možemo", rekao je Mur.

On je u tom kontekstu pohvalio zalaganja načlanika Zvornika, koji je posle napada na policijsku stanicu, u kome je stradao jedan policajac odmah reagovao protiv osvete i drugih napada.

"Bio je u kontaktu i sa verskim zajednicama u Zvornku, izgubli smo policajca u tom terotirstičkom napadu, ali nije to bio početak veće krize. Možemo zaključiti da život ide dalje i da jedan napad, jedan napadač ili terorista ne može promeniti svet i poštovanje prinicpa ljudskih prava i suživot. To je veoma značajna poruka za sve nas", zaključio je Mur.

Beogradski bezbednosni forum, koji organizuje Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji počeo je danas i trajaće do 2. oktobra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije