Intervju

Mutabdžija: Biće ugašeno 13 područnih škola

Mutabdžija: Biće ugašeno 13 područnih škola
Mutabdžija: Biće ugašeno 13 područnih škola

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, najavljuje oštru racionalizaciju školskih mreža u narednoj godini, zbog nedostatka učenika u područnim školama.

"Imamo 13 područnih škola u RS koje imaju troje ili manje učenika. Ove škole nemaju budućnost i treba ih što prije zatvoriti, a učenike prevoziti u najbližu centralnu obrazovnu ustanovu", kazao je Mutabdžija.

Iako je RS prvi put došla u situaciju da ima manje od 100.000 učenika u osnovnim školama, dok je broj prvačića pao ispod 10.000, on ističe, da neće doći do otpuštanja prosvjetara.

"Biće umanjen fond časova, ali neće biti otpuštanja radnika", kazao je Mutabdžija.

NN:  Kakva je situacija sa bošnjačkom djecom u Vrbanjcima kod Kotor Varoša?

MUTABDŽIJA: Situacija, nažalost, nije promijenjena. Učenici i dalje ne pohađaju nastavu. Nudili smo rješenja koja roditelji nisu prihvatili. Žao nam je, ali moram reći da je ovo ispolitizovan slučaj i da su učenici najveći gubitnici.

NN:  Uskoro će biti rađena upisna politika za iduću školsku/akademsku godinu. Možemo li očekivati neke novine?

MUTABDŽIJA: U školskoj 2014-2015. godini biće uvedeno dvojezično odjeljenje u Gimnaziji "Filip Višnjić" u Bijeljini na francuskom jeziku, te osnovano odjeljenje prirodno-matematičkog smjera u Foči. Takođe druga banjalučka gimnazija biće otvorena u septembru ove godine. Ona će biti smještena u jednom krilu banjalučke Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski". Zasad je ideja da se u ovoj gimnaziji razvije informatičko-matematički segment zvanja. Neće biti klasična škola koja ima direktora i slično, već će biti jedno istureno odjeljenje u kojem će raditi profesori iz prve Gimnazije.

NN:  Kada će biti riješeno pitanje vlasništva zemljišta koje se nalazi u Studentskom centru Univerziteta u Banjaluci, kako bi bili stvoreni formalni uslovi za funkcionisanje studentskog grada?

MUTABDŽIJA:  Utvrdili smo da za osnivanje studentskog grada u Banjaluci nisu stvoreni uslovi propisani zakonskim i podzakonskim aktima koji uređuju oblast studentskog standarda. Paviljon 1 upisan je kao vlasništvo Stambenog preduzeća Banjaluka. Za objekat Paviljon 2 nedostaje upotrebna dozvola. Takođe, oba paviljona nisu upisana u zemljišne knjige, ne postoji tehnička dokumentacija i projekat za građenje. Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove već je donijela rješenje koje se odnosi na uknjižavanje jednog dijela zemljišta i objekata na Vladu RS. Preostalo je još izvršiti parcelaciju i uknjižavanje onog dijela zemljišta koje je, prema Uredbi o uslovima za osnivanje i početak rada ustanova studentskog standarda, neophodan kao zelena površina te kao prostor za sport i rekreaciju.

NN:  Šta je sporno u zakonskom prijedlogu o zvanjima, koji je na zahtjev Univerziteta u Banjaluci skinut sa dnevnog reda Narodne skupštine RS?

MUTABDŽIJA:  Ministarstvo je pokazalo dobru volju i dodatno usaglasilo sa akademskom zajednicom neka od rješenja propisana ovim prijedlogom te će se Prijedlog zakona o zvanjima naći na aprilskoj sjednici Narodne skupštine RS. Prijedlogom zakona o zvanjima je propisano da osobe koje su završile studij prema ranije važećim zakonskim propisima iz oblasti visokog obrazovanja mogu tražiti od visokoškolske ustanove u kojoj su stekli zvanje da im, na način utvrđen statutom visokoškolske ustanove, izda javnu ispravu o ekvivalenciji ranije stečenog zvanja sa novim zvanjem, u skladu sa ovim zakonom. Ekvivalenciju vrši visokoškolska ustanova na kojoj je zvanje stečeno, upoređivanjem nastavnog plana i programa sa studijskim programom, a na osnovu sljedećih kriterijuma, broja i strukture nastavnih predmeta, dužine trajanja studija i ukupnog broja časova nastave na nivou nastavnog plana i programa. Dakle, statutom visokoškolske ustanove će biti propisan način na koji će se vršiti ekvivalencija ranije stečenih zvanja sa novim zvanjima te napominjemo da ovim prijedlogom nije predviđena automatska ekvivalencija ranije stečenih zvanja sa novim zvanjima.

NN:  Kako se Ministarstvo bori sa korupcijom u obrazovanju?

MUTABDŽIJA:  Ministarstvo prosvjete i kulture predvidjelo je niz mjera za suzbijanje korupcije u obrazovnim ustanovama u okviru Strategije suzbijanja korupcije u obrazovanju i kulturi u RS. Neke od tih mjera su veći stepen javnosti rada, objavljivanje predispitnih obaveza i rezultata ispita na veb portalima visokoškolskih ustanova, elektronska prijava ispita, kontrola i nadzor upisa studenata, uspostavljanje sistema elektronskog poslovanja na području javnih nabavki i jačanje svijesti građana na sprečavanju korupcije u oblasti obrazovanja. Doneseni su, takođe, pravilnici o proceduri i kriterijumima prijema radnika u radni odnos u osnovnim i srednjim školama kako bi se spriječile moguće zloupotrebe prilikom zapošljavanja.

Neće biti školarine  za srednje škole

NN:  Da li će u RS doći do uvođenja školarine za srednje obrazovanje?

MUTABDŽIJA:  Ministarstvo prosvjete i kulture RS ne planira da uvodi plaćanje školarine za učenike srednjih škola niti neke druge dadžbine koje bi roditelji bili dužni da izmiruju. Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju predviđa mogućnost da škole na početku školske godine od učenika naplaćuju participaciju, a prikupljena sredstva se koriste za osiguranje učenika, kupovinu svjedočanstava, diploma i slično.

Ministarstvo svake godine šalje preporuku školama da visina participacije ne bude iznad 50 maraka, odnosno da bude primjerena stepenu razvoja lokalne zajednice te da participaciju ne plaćaju djeca poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, djeca bez jednog ili oba roditelja, djeca iz višečlanih porodica i primaoci socijalne pomoći. Ako srednju školu pohađaju dva ili više učenika iz jedne porodice, svi zajedno plaćaju participaciju u visini navedenog iznosa (iznos jedne participacije), bez obzira na to da li pohađaju istu ili različite srednje škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije